1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. "WASHİNGTON'DA İLK KEZ BİR TC BAŞBAKANI BÖYLESİNE BİR PROTOKOLLE KARŞILANIYOR”
"WASHİNGTON'DA İLK KEZ BİR TC BAŞBAKANI BÖYLESİNE BİR PROTOKOLLE KARŞILANIYOR”

"WASHİNGTON'DA İLK KEZ BİR TC BAŞBAKANI BÖYLESİNE BİR PROTOKOLLE KARŞILANIYOR”

BAĞIŞ: " WASHİNGTON'DA İLK KEZ BİR TC BAŞBAKANI BÖYLESİNE BİR PROTOKOLLE KARŞILANIYOR”

A+A-

"WASHİNGTON'DA İLK KEZ BİR TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANI BÖYLESİNE BİR PROTOKOLLE KARŞILANIYOR”

“BUGÜN WASHİNGTON'IN BÜTÜN SOKAKLARINDA, BÜTÜN CADDELERİNDE SADECE TÜRKİYE VAR. TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANI'NI, AYNI ZAMANDA KÜRESEL BİR LİDERİ BURADA AĞIRLAMANIN HEYECANI VAR"

"BU HEYECAN, BU MERAK, BU İLGİ BİR ŞEYİ GÖSTERİYOR: TÜRKİYE ARTIK BİR YOLA GİRMİŞTİR VE BU YOL KÜRESEL GÜÇ OLMA YOLUDUR"

"50 YIL SONRA BURAYA İLK KEZ IMF'E BORCU OLMAYAN BİR ÜLKE OLARAK GELİYORUZ"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine ilişkin olarak, "Bugün Washington'ın bütün sokaklarında, bütün caddelerinde sadece Türkiye var. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı, aynı zamanda küresel bir lideri burada ağırlamanın heyecanı var" dedi.

Bağış, Başbakan Erdoğan'ın ABD temasları kapsamında bulunduğu Washington'da AA'nın sorularını yanıtladı.

Geçmişte ABD'de yaşamış bir Türk vatandaşı olarak deneyimlerinden bahseden Bağış, "Ben 1985 yılında buraya geldim. O yılları hatırlıyorum, bir de şimdiye bakıyorum, inanın gözlerim doluyor. O zamanlar Türk olduğunuzu söylemenin bedelleri vardı. Biz buradaki bir avuç insan olarak Türklüğümüzü gururla vurguladık ve bunun bedellerini de ödedik. Ama şimdiye baktığımda iyi ki o bedelleri ödemişiz, iyi ki diklenmemişiz ama dik durmuşuz diyorum" ifadesini kullandı.

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'i takdir ettiğini ve rahmetle andığını dile getiren Bağış, şunları kaydetti:

"Ama maalesef onun Beyaz Saray'da, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ile fotoğrafını da aklımdan çıkaramıyorum. Bu esasen onun şahsıyla ilgili değildi. Bu o zamanki Türkiye algısının bir fotoğrafıydı ama şimdi ilk kez bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı böylesine bir protokolle karşılanıyor. Bugün Washington'ın bütün sokaklarında, bütün caddelerinde sadece Türkiye var. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı, aynı zamanda küresel bir lideri burada ağırlamanın heyecanı var."

Kısa bir süre önce de ABD'de olduğunu hatırlatan Bağış, şöyle devam etti:
"O zaman da farklı değildi. Hatta yemek yediğimiz restoranlarda bile bana Çin'den, başka ülkelerden vatandaşlar 'Başbakan ne zaman geliyor' diye sordular. Hatta Çinli bir restoran sahibi gelip 'O büyük adam' ne zaman geliyor diye sordu. Bu heyecan, bu merak, bu ilgi bir şeyi gösteriyor: Türkiye artık bir yola girmiştir ve bu yol küresel güç olma yoludur. Zaman zaman vatandaşlarımızı uyarıyoruz, çok iyi noktadayız ama ne olur abartmayalım, yere sağlam basalım diyoruz. Ama aslında sadece bir bakan olarak değil, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yurt dışına her çıkışımızda Türkiye'nin etki gücünün aslında rakamların da ötesine geçtiğini görüyoruz. Hiçbir istatistik bana göre dünyanın merkezinde, şu ABD sokaklarında, Ortadoğu'nun, Asya'nın, Balkanların, Avrupa'nın caddelerindeki Türkiye ilgisini ölçemez ve hiçbir veri benim için bundan daha değerli değildir."

Türkiye için artık "okyanusun ötesi" kavramının olmadığını belirten Bağış, "Türkiye için dünya vardır ve bizim ufkumuz o dünyayı içine almaktadır" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buraya (İngiltere Başbakanı David) Cameron da geldi. Buraya dünyanın diğer büyük devletlerinin liderleri de geldi, geliyor. Hiçbirinde Sayın Başbakanımıza gösterilen ilginin onlara gösterildiğine siz bir basın mensubu olarak şahit oldunuz mu? Hiçbirinde Türkiye ile Amerika'nın konuşacağı konular kadar geniş bir gündem var mı? Bugün burada Başbakanımızla Obama, Türkiye ile Amerika arasında model ortaklığı daha da güçlendirmeyi konuşacak. Başta çözüm süreci ve Reyhanlı'daki saldırılar olmak üzere ikili ilişkilerimizdeki kritik mevzuları görüşecek. Ama bununla sınırlı mı? Elbette hayır. Görüşme gündeminde AB de olacak, AB ile ABD arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'na ilişkin hassasiyetlerimiz konuşulacak. Suriye, Irak, Ortadoğu, İsrail-Filistin meselesi görüşülecek. Bunun yanında enerji konusu, Kıbrıs, Balkanlar, Kafkaslar, küresel krizle mücadele işbirliği gibi konular da ele alınacak. Size bir basın mensubu olarak soruyorum: Buradaki bu başarılı kariyerinizde Amerikan Başkanlarının kabullerinde bu kadar geniş kapsamda görüşme yaptığı başka bir lider gördünüz veya duydunuz mu?."

"SAĞIR AT BİLE ARAMIŞTIK"

Bağış, Başbakan Erdoğan'ın temasları için geldiği ABD'de geçmişte ABD'deki Türk toplumunun bir üyesi olarak buradaki çalışmalarını ve yaşadıkları zorlukları da yad etti.

"Ben bundan 28 yıl önce ilk kez buraya geldiğimde, dediğim gibi o zaman burada çok sıkıntılar yaşadık ama ülkemizin o zamanki koşulları burada yaşadığımız sıkıntılardan daha büyük sıkıntı verirdi bize" diyen Bağış, o dönemler her sabah bir tedirginlikle ilk olarak Türkiye'deki gelişmelere göz attıklarını anlattı.

Bağış, BM binası önünde Kırım Türkleri için eylem yapma, Ermeni lobisiyle caddelerde karşı karşıya gelip Amerika polisi tarafından püskürtülme, Türkiye'yi anlatmak için gittikleri her yerde farklı zorluklarla karşılaşma gibi çok zorlu dönemler geçirdiklerini belirterek, şunları dile getirdi:

"Şimdi bir yandan o maziyi tatlı bir tebessümle hatırlarken, bir yandan da şimdiyle kıyasladığımda ne kadar büyük sıkıntılar yaşamışız diyorum. Hiç unutmam, burada Türk Günü Yürüyüşü'nü başlatmıştık. Türkiye'den de mehter takımı çağırdık. Ama mehter takımının o en öndeki büyük davulunu taşımak için sağır bir at bulmamız konusunda Dışişleri Bakanlığı'ndan kripto gelmişti. O sağır at bulma hikayemiz bile bir anıdır. Hele ki o gün bütün sorunları halledip Türk Günü Yürüyüşü başladığında karşımızda Ermeni lobisinin eylemini görünce yaşadıklarımız. O zaman burada bulunan bir elçilik mensubu ağabeyimiz, şimdi de değerli bir Büyükelçimiz, hiç unutmam Ermeni lobisinin eylemini görünce mehter takımının yönünü değiştirip onların üzerine doğru gitmeyi teklif etmişti. Şimdi düşünebiliyor musunuz, birinci Türk Günü Yürüyüşü'nü burada başlatmış biri olarak bu ziyaretimizde 32. Türk Günü Yürüyüşü'ne Başbakanımızı temsilen katılacağız. Bu benim çocuklarıma ve Rabbim nasip ederse torunlarıma gururla anlatacağım bir tablodur. Hamdolsun o günler acısıyla, tatlısıyla geride kaldı."

"50 YIL SONRA İLK KEZ"

O dönemlerde ABD'de yaşayan 90 Türk'ü toplamakta zorlandıklarını, şimdi ise 90 iş adamıyla burada bulunduklarını dile getiren Bağış, "Ben o yüzden ABD'de de yaşamış bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak 'Başbakanımızdan Allah razı olsun' diyorum" diye konuştu.

Bağış, IMF'in merkezinin Washington olduğunu ve Türkiye'nin IMF'e olan borcunu kapattığını da hatırlatarak, "50 yıl sonra buraya ilk kez IMF'e borcu olmayan bir ülke olarak geliyoruz" ifadesini kullandı.

Öte yandan Türkiye'nin Maryland eyaletinde 90 milyon dolarlık yatırımla inşa ettirdiği Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'ni dün ziyaret ettiklerini hatırlatan Bağış, kendisinin 20 gün önce Başbakan Erdoğan'ın ziyareti öncesi hazırlıkları ve inşaatı incelediğini hatırlatarak, "O merkez sadece bir medeniyet merkezi olarak buradaki Müslümanların kalbinin attığı yer olmayacak, Türkiye'nin sadece ABD'deki güçlü varlığının simgesi olmayacak, aynı zamanda Türkiye'nin küresel vizyonunun da mührü olacak" dedi.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.