1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. YABANİ LABADAYA DİKKAT!
YABANİ LABADAYA DİKKAT!

YABANİ LABADAYA DİKKAT!

Yabani labadaya dikkat!

A+A-

Kanser tedavisinde kullanılan sinameki, aloe vera gibi laksatif bitkilerin olumsuz etkileri de olabilir. Örneğin yabani labada bitkisini; böbrek taşı olan hastaların kullanmaması gerekir...

Kanser tedavisinde de kullanılan aleo vera, sinameki ve Hint yağı gibi laksatif (bağırsak yumuşatan) bitkilerin kalın bağırsağı uyarıcı aktivitesi; yapısındaki kimyasal içerikten kaynaklanır. Bunların en önemlileri; rein ve emodin maddeleridir.

İLTİHABI ENGELLİYOR
Laksatif bitkilerle ilgili bilgiler şöyle:
Ravent (karabuğdaygillerden bir bitki) yüksek oranda tanin içerir. Bir araştırmaya göre; bir ravent türü olan R. Palmatum ekstresi, tavşan böbreğinde iltihap kütlesi oluşumunu engelledi.
Rein; akyuvarlardaki süperoksit anyonu (oksidasyona neden olan serbest radikaller) üretimini önler.
Bitkisel laksatifler; aşırı ya da uzun süre kullanıldığında sıvı ve potasyum gibi elektrolitlerin kaybına neden olur. Bu yüzden de kalın bağırsakta patolojik değişimlere, böbrek fonksiyonunda bozukluğa ve kalp sorunlarına neden olabilir. Kalp yetmezliği için yüksük otu gibi bitkilerden elde edilen ilaçlar kullanan hastalar daha duyarlıdır.

BAĞIMLILIK YAPABİLİR
Tüm laksatif ürünler, uzun sürekli kullanıldığında bağımlılık yaratabilir.
Bitkisel laksatiflerin, bağırsaktaki geçiş süresinin uzaması; oral ilaçların emilimini azaltabilir.
Bazı araştırmalar; kalp spazmına bağlı göğüs ağrısı ve yüksek tansiyon için kullanılan ilaçların yanı sıra iltihap önleyici ilaçların da laksatif etkiyi baskıladığını gösteriyor.
Uyarıcı laksatifler; bağırsak kramplarına ve sulu ishale neden olabilir.
Yabani labada bitkisi, oksalat (oksalik asit tuzları) içerir. Böbrek taşı olanlar ya da geçmişte böbrek taşı sorunu yaşayanlar bu bitkiyi kullanırken dikkatli olmalılar.
Laksatif bitkiler; elektrolit ve su tüketimini artırdığı için 12 yaşından küçük çocuklara önerilmiyor.
Laksatifler uterus kasılmalarını uyarabileceği için hamilelerin kullanması sakıncalı.

TAHRİŞ EDEBİLİR
Laksatifler; kalın bağırsağın alt bölümünde tahrişe neden olabilir. Bu nedenle iltihaplı bağırsak hastalığı ve kolit olanların kullanması sakıncalıdır.
Aşırı sıvı kaybına neden olduğu için böbrek hastalarının laksatifleri tüketmemesi gerekir.
Sarkmalara ve kan pıhtısı oluşumuna neden olduğu için hemoroid hastaları; laksetif bitkiler kullanırken dikkatli olmalılar.

TALİMATLARA UYULMASI GEREK
California Sağlık Hizmetleri Departmanı, laksatif bitki içeren tüm diyet takviyelerinde şu ifadenin olmasını istiyor: Talimatları dikkatle okuyup uyun. Eğer ishal, yumuşak dışkı veya karın ağrınız var ya da oluşmaktaysa kullanmayın. Sık sık ishal oluyorsanız, hamileyseniz, emziriyorsanız, ilaç alıyorsanız ya da tıbbı bir durumunuz varsa doktorunuza başvurun.

ETKİN MADDELERİ DEĞİŞEBİLİR
Bitkisel laksatiflerin, kanser önleme ve tedavisindeki rolü hakkındaki bilimsel veriler yeterli değildir. Ancak kemoterapide yardımcı unsur olarak kullanılıyor. Bitkisel laksatifleri, kabızlık tadavisinde kullanırken dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü bu bitkilerin hazırlanma yöntemine ek olarak türler arasında etkin maddelerin miktarları değişebilir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.