1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. YAĞLI BESİNLER KANSERİN YAYILMASINI HIZLANDIRIYOR
YAĞLI BESİNLER KANSERİN YAYILMASINI HIZLANDIRIYOR

YAĞLI BESİNLER KANSERİN YAYILMASINI HIZLANDIRIYOR

Yağlı besinler kanserin yayılmasını hızlandırıyor

A+A-

Kanser hücrelerindeki yağla beslenen protein hastalığın yayılmasını tetikliyor

Bilim adamları, kanser hücrelerindeki yağ asitlerini  işleyen bir protein türünün hastalığın yayılmasını artırıcı bir etkiye sahip  olduğunu keşfetti.
 
 İspanya'da Barcelona Araştırma Enstitüsüne bağlı bir grup araştırmacı  tarafından yapılan çalışmada, bilim adamları yayılma kabiliyetine sahip kanser  hücrelerinde CD36 adını verdikleri özel türde bir protein tespit etti. Görevi yağ  asitlerini işlemek olan CD36'nın yalnızca istilacı hücrelerde bulunduğu ve işlevi  bakımından ayırt edici özelliğe sahip olduğu keşfedildi.
 
Sonuçları "Nature" dergisinde yayınlanan araştırma, Kök Hücre ve  Kanser Laboratuvarı Başkanı Profesör Salvador Aznar Benitah öncülüğündeki bir  ekip tarafından yürütüldü.
 
 Benitah ve ekibi, ağız, deri, rahim, idrar kesesi, meme gibi vücudun  farklı bölgelerinde etkili olan çok sayıda kanser hücresinden aldıkları  örneklerde, istilacı özellikteki hücrelerin hepsinde bu özel proteinin  bulunduğunu tespit etti. CD36'nın kanserin yayılmasındaki rolünü anlamak için  proteini, istilacı olmayan kanser hücrelerine enjekte eden ekip, proteinin bu  hücrelere yayılmacı karakter kazandırdığını gözledi.
 
 Araştırmacılar, sonraki adımda yağ sindiriminin, kanser yayılımındaki  etkisini anlamak için yağlı gıdalarla besledikleri farelere, insanlarda görülen  bir tür ağız kanseri hücrelerini zerk etti. Yüksek yağlı diyetle beslenen  farelerin yüzde 50'sinde kanser hücrelerinin hızla yayıldığı görüldü.
 
Bilim adamları, son olarak da palmitik asit denilen, fıstık ezmesinden  işlenmiş gıdalara ve diş macununa kadar günlük hayatta sıkça kullanılan hayvansal  ve bitkisel yağların yapı taşı, özel bir doymuş yağ asidini deneyde kullandı.  CD26 içeren istilacı ağız kanseri hücreleri zerk edilen bir grup fareyi iki gün  boyunca palmitik asitle besledi ve bu farelerin tamamında da kanserli hücrelerin  yayıldığı gözlendi.

Öte yandan normal bir diyetle beslenen ve kanserli hücreler zerk  edilen farelerin yarısında hücrelerin yayıldığı belirtildi.

İşlem tersine çevrildiğinde, yani kanserli hücrelerdeki CD36 faaliyeti  antibiyotikler yoluyla engellendiğinde, farelerin yüzde 20'sinde yayılma tamamen  ortadan kalktı, geri kalanında yüzde 80 ile 90 arasında azaldı. Bu süreçte  herhangi ciddi yan etkiye de rastlanmadı.

Profesör Benitah, yağın elbette bedenin işleyişi açısından gerekli bir  bileşen olduğunu, öte yandan kontrolsüz şekilde tüketilmesinin insan sağlığına  ciddi zararları bulunduğunu kaydetti.
 
Sonuçları bakımından çığır açıcı olan çalışmanın, kanser tedavisinde  kullanılabilecek yeni ilaçların geliştirilmesine faydalı olacağı tahmin ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.