1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “YAĞMUR GEÇ GELDİ”
“YAĞMUR GEÇ GELDİ”

“YAĞMUR GEÇ GELDİ”

Ülkeyi iki günden beridir etkisi altına alan yağışlı hava,

A+A-

Ülkeyi iki günden beridir etkisi altına alan yağışlı hava, kuru ziraatla uğraşan çiftçiyi olmasa da, narenciye üreticisinin yüzünü güldürdü.

Ülkenin bugün de yağışlı hava kütlesinin etkisinde kalacağı ve yağışların Pazartesi gününe dek devam etmesinin beklendiği kaydedilirken, geç gelen yağışların bir nebze de olsa yer altı kaynaklarını besleyerek ağaçların su ihtiyacını karşılamasının ümit edildiği vurgulandı.

Kelle: Yağışların faydası yok

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, ülkeyi etkisi altına alan yağışlı havanın kuru ziraata hiçbir faydası olmayacağını söyledi.

Geç gelen yağışların sadece ağaçlara yaradığını ifade eden Kelle, “yağışların kuru ziraat için faydası yok. Akarlar hala akmıyor. Yağışlar bana sorarsanız yer altı kaynaklarına da fayda sağlamayacak” diye konuştu.

Ülkenin çok ciddi kuraklık sorunu ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Kelle, “yüzde yüz kuraklık var. Bu bir doğal afettir” dedi.

Alioğlu: Narenciyeci yağışlardan memnun

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, geç de olsa yağışların narenciye ağaçlarına faydalı olduğunu söyledi.

Yağışlarla toprağın suya doyacağını ve üreticinin bir müddet sulama derdinden kurtulacağını kaydeden Ali Alioğlu, “narenciyeye faydası var. Yağmur berekettir, şahsen ben her yağmur yağdığında memnun kalırım. Üretici de yağışlardan dolayı memnundur” dedi.

Bu yıl narenciyenin tonunun 250 TL’lere kadar düşmesi ve maliyetlerin yükselmesi yanında kuraklığın da olumsuz etkisiyle üreticinin zorda kaldığını söyleyen Alioğlu, yağışların yeraltı kaynaklarını besleyerek bir sonraki sezonda üretime katkı yapıp üretim ve verim artışını sağlayacağını belirtti.

En fazla yağmur Esentepe’ye düştü

KKTC’nin birçok noktasında sorun yaratan son yağışlardan nasibini en az alan bölgenin Güzelyurt olduğu bildirildi.

Meteoroloji Dairesi, en fazla yağışın Esentepe’ye düştüğünü açıkladı. Buna göre Esentepe’de metrekareye yaklaşık 50 kilogram yağış düştü. En az yağışsa Güzelyurt’ta oldu.

Meteoroloji Dairesi 8 Mayıs sabahı saat 06.00’dan 9 Mayıs sabahı saat 06.00’ya kadarki 24 saatte bölgelere göre kaydedilen en yüksek yağış miktarlarını açıkladı. Açıklamaya göre metrekareye (m2/kg) düşen yağış oranları şöyle:

Kuzey Sahil ve Beşparmaklar, Batı Mesarya, Esentepe: 50.2, Güzelyurt: 21.4, Alevkaya: 47.5, Yeşilırmak: 21.8, Orta Mesarya, Doğu Mesarya, Devlet Üretme Çiftliği: 37.4, Beyarmudu: 46.1, Lefkoşa: 36.4, Akdoğan: 34.8, Doğu Sahil, Karpaz, Salamis: 22.4, Çayırova 26.9, Gazimağusa: 22.0, Yenierenköy: 25.8.

Yağışlı hava sürecek

Bölgeyi salı gününden beri etkisi altına alan yağışlı hava, bugün ve yarın da devam edecek.
Meteoroloji Dairesi’nin 10 – 16 Mayıs tarihlerini kapsayan haftalık hava raporuna göre, yağışlı havanın bölgeyi pazartesi terk etmesi bekleniyor.

Buna göre hava bugün parçalı bulutlu zamanla yer yer sağanak veya gök gürültülü sağanak yağmurlu; yarın ve pazartesi günü ise öğle saatleri yer yer sağanak veya gök gürültülü sağanak yağmurlu olacak.

Yağışlı günlerde zaman zaman kuvvetli rüzgar da bekleniyor. Hava sıcaklığı ise 22-24 derece dolaylarında seyredecek.
Salı gününden itibaren yağış bölgeyi terk edecek, yer yer sis olacak ve sıcaklık artarak 25-27 dereceye çıkacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.