1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “YAĞMUR SUYU DRENAJ MASTER PLANI YAPILMALI"
“YAĞMUR SUYU DRENAJ MASTER PLANI YAPILMALI"

“YAĞMUR SUYU DRENAJ MASTER PLANI YAPILMALI"

VOLKAN: “YAĞMUR SUYU DRENAJ MASTER PLANI YAPILMASI VE LEFKOŞA’DA SEL SULARI SORUNUNA İKİ TOPLUMLU PROJE ÜRETİLEREK, ÇÖZÜM BULUNMASI GEREK"

A+A-

Kıbrıs Türk Mimar Mühendisler Odası Birliği (KTMMOB) Genel Sekreteri İzzet Volkan, Kuzey Kıbrıs genelinde “Yağmur Suyu Drenaj Master Planı” yapılması ve özellikle başkent Lefkoşa’da sel suları sorununa iki toplumlu proje üretilerek, çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Volkan son günlerde ülkede etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, yağışların yağmur suyu drenaj sistemlerinin eksik ve yetersiz olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Volkan, “KTMMOB olarak, yıllardır ülkemiz genelinde yağmur suyu drenaj sistemleri ile ilgili bir Master Plan çalışması yapılması ve uygulanması konusunda katkı koymaya hazır olduğumuzu bildirmemize rağmen,ü sorunun çözümü için yetkililer tarafından bugüne kadar herhangi bir kalıcı çalışma başlatılmamıştır” dedi.

KTMMOB’dan teknik bir heyetin, son günlerde yağmur sularından meydana gelen sel baskınlarının yaşandığı başta Sanayi Bölgesi olmak üzere Lefkoşa genelinde tetkik ve incelemelerde bulunduğunu ifade eden Volkan, sorunun kalıcı çözümü yerine, günlük palyatif tedbirler uygulandığını gözlemlediklerini, özellikle Lefkoşa’da zemin yapısı, dere yatakları ve topoğrafik etkenlerden dolayı yağmur sularının doğu yönündeki Haspolat bölgesine aktığını söyledi.

SORUN KALICI OLARAK ÇÖZÜLMELİ

Kıbrıs’ın Kuzeyinin yanı sıra, Güneyini de etkileyen bu sorunun kalıcı olarak atık su kanalizasyon sistemindeki gibi iki toplumlu projelerle çözülmesi gerektiğine dikkat çeken İzzet Volkan şöyle dedi:

“Başkent Lefkoşa’da son günlerde Sanayi Dairesi tarafından Taşkınköy’deki Sanayi Bölgesi’nde su baskınlarının önlenmesi için ihaleye çıkılarak yapılmaya çalışılan drenaj sisteminin sorunu çözecek bir çalışma olmadığı gibi, sorunu daha da büyütecek bir çalışma olduğu gözlemlenmiştir. Sanayi Bölgesinin kendi suyunu ve Kuzey-Batıdan gelen yağmur sularını da toplaması amaçlanan bu sistem, her zaman olduğu gibi Doktor Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki Doktoroğlu Mağazası bölgesinde birikecektir.

Bu noktadan itibaren dereye suyun akıtılması için yeni bir drenaj sistemi yapılması düşünülmediğinden, sorun devam edecektir. Bunun yanı sıra Sanayi Bölgesi’nin Kuzey-Batısından (Atatürk Stadyumu’nun Kuzeyi) tepelerden kontrolsüz gelen yağmur sularının döşenmekte olan yetersiz çaptaki borularla emniyetli bir şekilde dereye taşınması mümkün görülmemektedir.

KTMMOB olarak, bu konu gibi önemli proje ve çalışmalara katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna bir kez daha hatırlatırız.”

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.