1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YAĞMURLAR ÇİFTÇİYİ ÜMİTLENDİRDİ
YAĞMURLAR ÇİFTÇİYİ ÜMİTLENDİRDİ

YAĞMURLAR ÇİFTÇİYİ ÜMİTLENDİRDİ

Yağmurlar çiftçiyi ümitlendirdi

A+A-

 Didem MENTEŞ

Yeni yılda meteorolojinin beklentisi “normalin altında yağış” olsa da, ilk yağmurlar çiftçileri umutlandırdı.

Çiftçiler, 2014-2015 yılı Ekim- Mayıs ayları arasındaki ekin dönemi açısından bereketli bir yıl geçtiğini söyledi;  “ürün bedeli değerinde ve zamanında ödenmedi” gerekçesi ile geçtiğimiz seneyi “olgun kurak” olarak değerlendirdi.

Özellikle Mesarya bölgesinde üretim yapan çiftçiler, ada genelinde yağışların iyi geçmesine rağmen, bazı tarlaların yeşillenmediğinden da yakındı.

 Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, bu yıl Ocak-Şubat aylarında yağışların 60-70 kg/m² olması beklendiğini belirtti. Buran, geçmiş sezon Ekim- Mayıs ayları arasındaki ekin dönemi açısından bereketli bir yıl yaşandığını anımsattı.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ise son iki yılın kurak geçmesine rağmen, 2014-2015 döneminde ekin zamanın iyi geçtiğini, 2016 Ocak ayında gelen yağışların da çiftçiyi ümitlendirdiğini dile getirdi. Kelle, 2014-2015 iyi geçtiğini ancak çiftçinin ürün bedelini değerinde ve zamanında almadığı için ‘olgun kurak’ yılı olarak üreticiye yansıdığını ifade etti.

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran: “2016’da normalin altında yağışlar görülüyor”

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, 2015 yılında yağışların yüzde 63 oranla normal ve normalin altında seyrettiğini belirterek, 2016 Ocak-Şubat aylarında yağışların 60-70 kg/m² olması beklendiğini dile getirdi.

Buran, normalde olması gereken yağış miktarının (normali uzun yıllar ortalaması) Ekim ayı için 23 kg/m², Kasım ayı için 50 kg/m² ve Aralık ayı için de 75 kg/m² olduğunu belirtti. KKTC ortalamasına göre ise 2015 yılı içerisinde Ekim ayında 37 kg/m², Kasım ayında 11 kg/m² ve Aralık ayında ise 52 kg/m² yağışın gerçekleştiğin dile getirdi.

Buna göre 2015 yılında Ekim ayında normalin iki kat altında yağış olduğunu, genellikle kurak geçen Kasım ayının ise normal ve normalin altında yağış düştüğünü belirten Raif Buran, Aralık ayında ise normal ve normalin üzerinde yağış gerçekleştiğini açıkladı.

Buran, Ekim’de % 60’ın üzerinde, Kasım’ın % 78 normalin altında ve Aralık ayında % 30 normalin altında yağışların gerçekleştiğini vurguladı.

Raif İlker Buran, 2014-2015 sezonunda Ekim- Mayıs ayları arasındaki ekin dönemi açısından bereketli bir yıl yaşandığını belirterek, Kasım ve Aralık aylarında normalin altında yağışlar olması nedeniyle Batı ve Orta Meserya bölgesinin en az yağış alan yerleri olduğunu ifade etti.

2016 yılında mevsimsel tahminlere göre normalin altında yağışlar görüldüğünü aktaran Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, 2016 Ocak-Şubat aylarında yağışların 60-70 kg/m² olması beklendiğini dile getirdi


K.T. Çiftiler Birliği Başkanı Hüseyin Kelle: “Ekin zamanı zordu, aralık yağışları korkuttu, şimdi daha ümitliyiz”

K.T. Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, son iki yılın kurak geçmesine rağmen, 2014-2015 döneminde ekin zamanın iyi geçtiğini, 2016 Ocak ayında gelen yağışların da çiftçiyi ümitlendirdiğini dile getirdi. Kelle, 2012-2013 ile 2013-2014 ekin zamanın kurak geçmesine rağmen, 2014-2015 iyi geçtiğini ancak çiftçinin ürün bedelini değerinde ve zamanında almadığı için ‘olgun kurak’ yılı olarak üreticiye yansıdığını ifade etti. 2015-2016 döneminin Ekim ayında başladığını, üreticinin ekine başlamakta zorluk yaşadığını aktaran Hüseyin Kelle, “üreticimiz zamanında ve fiyatında ödenmediği, kredilendirmede de yalnız bırakıldığı için ekin zamanı zorluk yaşadı. Çiftçiler ile Üreticiler Birliği ve Kooperatif’in de desteğiyle çare yoluna gidildi” dedi. Kasım-Aralık ayındaki yağışların az olmasının üreticiyi korkuttuğunu vurgulayan Kelle, Ocak ayında gelmesi beklenen yağışlardan ümitli olduklarını kaydetti. 2015 yılında Tarım Bakanlığı’nın ‘tarım politikası’ açısından başarısız olduğunu savunan Çiftçiler Birliği Başkanı, eleştirilerde bulundu.

2015 yılında Çiftçiler Birliği ile Tarım Bakanlığı arasında ‘ürün bedeli, destekleme’ ile ilgili uzun süreli tartışmalar yapıldığını aktaran Kelle, ürün rekoltesi konusunda ve Toprak Ürünleri Kurumu’nun yapısal sorunu hakkında da sıkıntıların dile getirilmesine rağmen dikkat alınmadıklarını ve haklı çıktıklarını savundu. Ürün fiyatının 67 kuruş yerine 60 kuruştan alınmasının eylemleri getirdiğini ve ürünün serbest piyasaya bırakılarak, tüccara peşkeş çekildiğini iddia eden Kelle, üreticinin 2015 yılındaki karının elinden alınarak, bilerek mağdur edildiğini öne sürdü.

Çiftçiler ne dedi? Çiftçiler ne dedi?

Hasan Özmert:
“2015’in sonuna doğru yağışlar geç gelse de şimdilik durum iyi. Ekinlerimiz tam olmasa da iyi. Orta Meserya, Düzova, Balıkesir ve Hamitköy çevrelerine beklenen yağış pek düşmedi ve her yer çimlenmedi. Tabi yağışlar iyi olsa da zamanında ödenmediğimiz için olgun kuraklık yaşadığımızı söyleyebilirim. Hükümet edenlere defalarca durumu aktardık ama duyarsız kaldılar. Biz zamanında ödenmediğimiz için bankada faizler işledi. 2 sene kuraklığın ardından rahatlayacaktık ancak olmadı. Bu üretim bunun içine yetmez. Yurt dışına 75 kuruştan ürün verilirken, iç piyasada 67 kuruşa maliyet edilmesi çok yanlış. Hükümet destek olacağına köstek oluyor. 2016 yılının kurak geçececiğini düşünmüyorum. Yılın başında gelen yağmurlar iyi görünüyor.”

Hasan Gürsel Tel:
“Geçtiğimiz sezon gelen yağışlardan memnun, çok güzel geldi. Bir ara yağmurların ardı kesildi ama daha sonra sık sık gelmesi ekinleri yeşertti. Hükümet dönüm başına 500-600 kilo çıkar demişti. Ancak ortalama bir dönümden 200- 250 kilo arası ürün çıktı. TÜK’ün ambarlarına bakılırsa ne kadar aldığı görülür. 2015-2016’nın ilk yağmurlar düştü, ekinler oluştu. Nisan ayına kadar yağışlar olacak, Ocak-Şubat-Mart ayına kadar ekinler yeşil olacak. 14 Mart ila  Nisan döneminde tane olarak arpa elde edilecek”

Sadrettin Kemal Sallı:
“Geçtiğimiz sezon yağışlar açısından iyi geçti. Ancak Orta Mesaryadaki yağışlar zayıftır. İnönü’ye kadar olan bölgelerde yağışlar zayıf, Dörtyol’dan itibaren daha iyidir.Yağışlar ekinlere yansıdı. Bu yıl ne olur bilmiyoruz, şuanda yağışlar var ama ne kadar etkileyecek bilmiyoruz. Hükümet üreticilere zamanında ödeme yapmadığı için zarara uğradı. Ekinler iyi gelse de bankaya % 10 faiz ödemek zorunda kaldık. TÜK’e 110 ton ambar gitti ancak para yok denildi”

Mehmet Alkan:
“Geçtiğimiz dönem Mesarya bölgesine beklenen yağış düşmedi. Gökyüzü tarafından biraz kandırıldık. Ağustos ayında yaptığımız hesaplar uymadı. Eylül, Ekim, Kasım ev Nisan ayına kadar ada yağış aldı ama Meserya bölgesine yer yer yağdığı için bazı alanlar yararlanamadı. Balıkesir ve Kanlıköyün kuzey taraflarından Aslanköy’e kadar olan bölgeler az yağış gördü. Yağmurların düştüğü yerler yeşillendi. Baız yerlerde ise ekinler olmadı. Ekinlerin yeşillenmesi ise bu son dönemde gelen yağmurlar sayesinde oldu. Yağışların düştüğün tarlalarda ekinler 4-5 parmak boyuna ulaştı”

Yenizdüzen

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.