1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'YAKIN TARİHTE SEÇİME GİDİLEBİLİR!'
'YAKIN TARİHTE SEÇİME GİDİLEBİLİR!'

'YAKIN TARİHTE SEÇİME GİDİLEBİLİR!'

“Halkın zekasıyla dalga geçiliyor”

A+A-

Özersay "Meclis açılır açılmaz seçim sistemi dolayısıyla bir 'hükümet krizi’ ile karşı karşıya kalacağız... Nisan seçimleri öngörülen tarihten daha erken olacak"

Candan MERT
Kanal T’de yayınlanan Kartal Harman’ın hazırlayıp sunduğu “Ayak Üstü Bir Saat” Programı’nda yeni yayın döneminin ilk konuğu Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay oldu. Özersay, gündemdeki konularla ilgili görüşlerini aktardığı programda, meclisin açılmasından sonra şimdiki seçim sistemi dolayısıyla halkın bir ‘Hükümet Krizi’ ile başbaşa kalacağını, Nisan seçimlerinin öngörülen tarihten daha erken yapılacağını iddia etti.

“Hukuka aykırı işler yapanların karşısındayız”
Daha önce yaptıkları Paşaköyziyaretinde Özersay’ın söylediği “Kimini mahalleye, kimini mahkemeye yollayacağız” sözünü hatırlatan Kartal Harman’a karşılık Özersay, kendi şahsi menfaatleri için devleti zarara uğratacak icraatler yapanları kastederek, o şahısların mahkemelere gönderileceğini ifade etti. Hukuka aykırı işler yapanların her zaman karşısında duracağını ve bunu yapmaktan hiçbir zaman çekinmeyeceğini dile getiren Özersay, “Biz elimizi taşın altına koyup, siyasi olarak her türlü bedeli ödemeye hazırız.” dedi.

Özersay’ın bu konuşmalarını kastederek kendisine verilecek oyların azalacağını ifade edenlere karşı, kendilerinin dürüst ve kendi menfaatleri için devleti hiçe sayan kişilere karşı duran vatandaşlardan destek beklediğini, bu kesimin dışındakilerden hiçbir şey beklemediğini de sözlerine ekledi. 

“Anketlere güvenerek yürümeyi doğru bulmuyorum”
Gündemdeki “Anket konusu”na değinen Kudret Özersay, Pazar günkü sonuçlar ile 2015 yılında anketlerde çıkan sonuçların 3 katı oy aldığını, insanlardaki “Zaten kazanamaz” tabusunun yıkıldığını ve bundan sonra kimsenin kimseyi anketlerle kandıramayacağını belirtti.

Yakın zamanda Türkiye’de yapılan referandum sonucunu birebir bilen bir anket firmasının Halkın Partisi  kurulduktan sonra 2 kez Kıbrıs’a gelip anket yaptığını dile getiren Özersay, Halkın Partisi’nin bu anketlerde tek başına iktidara yakın olabilecek bir seviyede (%35’lik oran) çıktığını aktardı. Halkın Partisi olarak ellerinde bu sonuçlarla kapı kapı gezmediklerini ifade eden Kudret Özersay, bunun nedenini “Çünkü ben hiçbir zaman anketlere güvenerek yürümeyi doğru bulmuyorum.” cümleleriyle açıkladı. 

“Seçimde anketlerdeki sonuçları 3’e katlayacağız”
Halkın Partisi olarak halkla iç içe olduklarını ifade eden Özersay, halkın nabzını çok iyi tutabildiklerine inandığını belirtirken, bir sonraki seçimde de anketlerdeki sonuçları 3’e katlayacaklarını ve Halkın Partisi olarak tek başına iktidar olacaklarını savundu.

Toplumun bir değişime ihtiyacı olduğunu ve bunun koalisyonlarla olamayacağını aktaran Kudret Özersay, koalisyon olursa, o koalisyonun diğer ortaklarının geçmişte hükümette yer aldıkları dönemlerdeki yaptıkları yanlışların üzerine gidilmesine ve o yanlışların sorgulanmasına izin vermeyeceğinin ve böyle bir durumda yapılan hukuksuzlukların bir daha yapılmaması ve caydırıcı olması için hiçbir şey yapılamayacağının altını çizdi.

Konuştuğu vatandaşların da kesin bir dille koalisyon istemediklerini, olduğu takdirde “aynılaşılacağını” düşündüklerini aktaran HP Genel Başkanı Kudret Özersay, “Vatandaşın kararıyla ya köklü bir değişim yapacağız, ya da mevcut durum aynen devam edecek.” ifadelerine yer verdi.

“Değişim olacağında bir sessizlik olur, vatandaş şu an sessiz”
Kartal Harman tarafından kendisine yöneltilen “Ya koalisyona gidilirse, buna girecek misiniz?” sorusunu iddialı bir cümleyle yanıtlayan Özersay, “Koalisyona gidip de başarısız olmaktansa, siyaseti bırakmayı tercih ederim.” dedi. Kişisel menfaatlerle bir ülkenin başbakanının, bakanlarının devletin imkanlarını kullandıklarını herkesin gördüğünü dile getiren Özersay, “Bu durumda verilmesi gereken karar nedir? Ya buna bütün olarak bir son vereceğiz, ya da bu düzenin devamı ortaya çıkacak.” diyerek, insanların değişime ihtiyacı olduğunun ve bu kararlılığı onlarda gördüklerinin de altını çizdi. Ülkede bir sessizlik havasının hakim olduğunu aktaran Kudret Özersay, “Değişim olacağında sessizlik olur, vatandaş şu an sessiz.” diyerek, köklü bir değişimin olacağına samimiyetle inandıklarını da sözlerine ekledi. 

“Halkın Partisi olarak sendikalarla organik bir ilişkimiz olmayacak”
Sorulan bir soru üzerine Özersay, Halkın Partisi olarak sendikalarla organik bir ilişki kurmadıklarını ve kurmayacaklarını ifade etti. Bunun bir sendika düşmanlığı olmadığını ve sendikaların olması gerektiğini, Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO)’nün belirlediği standartlar çerçevesinde örgütlerin çalışma yaşamında yer almasının doğru olduğunu dile getiren HP Genel Başkanı Özersay, bir partiyle bir sendikanın organik bağlamda bağının bulunmaması gerektiğinin de altını çizdi. Bulunduğumuz dönemde olduğu gibi sendika ve partiler arasında bulunan “Şimdi sen beni destekle, sonra ben seni desteklerim” olayının tamamen ortadan kalkması gerektiğini savunan Kudret Özersay, kendisinin de partisinin de bu olayın içerisine girmeyeceklerini kaydetti.

Aksi takdirde içerisinde bulunduğumuz dönem gibi ‘Hükümetin hükümet olamaması, hükmedememesi’ konusunun gündeme sürekli geleceğini aktaran Özersay, “Bunun sonucunda sendikanın sürekli yönlendirmesiyle hareket etme durumu oluşuyor” dedi.Sendikaların bir paydaş, bir adımı atmadan önce danışılması gereken kurumlar olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Kudret Özersay, kontrol ve iradenin de halkın seçtiği yasal iktidarda olmak zorunda olduğunu kaydetti. 

“Hükümete gelmeden de yanlışlıklarla mücadele edilmeli”

Bir partinin halka vereceği güvenin önemine değinen Özersay, partilerin “Hükümete geleyim, yanlışlıkların hesabını soracağım” demek yerine hükümete gelmeden hukuksuzluklar ve yanlışlıklarla mücadele edilmesi gerektiğini ve bunu Halkın Partisi’nin gereğince uyguladığını ve bu noktada halkın güvenini kazandıklarını ifade etti. Kooperatif Merkez Bankası ile ilgili olarak ortaya atılan iddiaların gündeme geldiğini ve iddialara karşılık banka tarafından bir rapor hazırlandığını belirten Kudret Özersay, bu raporların eline geldiğini, bahse konu olay hakkındaki iddiaları da kamuoyuyla paylaştıklarını dile getirdi.

Bunun üzerine “Kooperatif Merkez Bankası neden harekete geçmiyor?” şeklindeki çağrıları karşısında bankadan 1 kişinin istifa ettiğini ve diğer kurul üyelerinin işlerinde kalmaya devam ettiğini ve kendilerinin de yasalar çerçevesinde yaptıkları araştırmalar neticesinde usulsüzlük yapıldığının kanıtlandığını aktardı. Şu anda da bu sürecin devam ettiğini belirten HP Genel Başkanı Özersay, bu konudaki ilk ifadeleri kendisinin verdiğini söyleyerek, her haksızlığın karşısında bu şekilde duracağının da altını çizdi. 

“Kartal Harman’ı görevden al, gitsin Özersay’ısavunsun!”

Bunun üzerine söz alan Kartal Harman, Kooperatif Merkez Bankası’nın adının geçtiği söz konusu haberi Haberal Kıbrıslı Gazetesi olarak manşetten verdiğimizi anımsatırken, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün İçişleri Bakanı Kutlu Evren’i arayıp “Kartal Harman’ı görevden al, çünkü Kudret Özersay’ısavunuyor. Gitsin onu savunmaya devam etsin.” dediğini aktarırken, bu olayı kamuoyunun da bilmesi gerektiğinin altını çizdi. Gazetecilik anlayışına göre ‘Doğru ve arkası sağlam kanıtlarla dolu bir haber yapmanın’ önemine değinen Harman, bugüne kadar bu niteliğe sahip haberler nasıl manşetlere taşındıysa, bugünden sonra da aynı niteliğe sahip haberlerin manşetlere taşınacağını ifade etti.

“Halkın zekasıyla dalga geçiliyor”

Başbakanlık’tan gelen “Her şey yolunda” açıklamasına da cevap veren HP Genel Başkanı Kudret Özersay, ekonomik protokolün gözden geçirme toplantıları bağlamında “Ekonomik protokol ve ekonomik bağlamda her şey yolunda gidiyor.” denildiğini aktarırken, bu söylemle hükümetin, halkın zekasıyla dalga geçtiği vurgusunu yaptı. 

“Yakın tarihte seçime gidilebilir”

Hükümet vekilleri arasında ciddi bir tartışma başladığını belirten Özersay, Ekim ayında meclisin açılmasından sonraşimdiki seçim sistemi dolayısıyla halkın bir ‘Hükümet Krizi’ ile başbaşa kalacağını, Nisan seçimlerinin öngörülen tarihten daha erken yapılacağını iddia etti. Hükümetin başlı başına bir “Seçim Hükümeti” olduğunu ifade eden Özersay, bunun sebebini ‘Seçim dönemlerinde, seçim yasağı girmeden önce yapılan ne kadar partizanca ve rant dağıtımına dayalı adım varsa, hepsini bir bir atmış olmaları’ ifadeleriyle açıkladı. Bu yarışma yüzünden arazi dağıtmaya, kırsal kesim dağıtmaya, vatandaşlık dağıtmaya varıncaya kadar her şeyde ‘Seçim yatırımı’ yapan bir ‘Seçim Hükümeti’ ile karşı karşıya kalındığını aktaran Kudret Özersay, bu durumda yakın tarihte seçime gidilme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti. 

“Bakanlar Kurulu’na verilmiş olan istisnai bir yetkinin istismarı”

Geçtiğimiz günlerde ‘turist vizesi’ ile gelip 9-10 gün içerisinde vatandaş yapılan şahıstan bahseden HP Genel Başkanı Kudret Özersay, başbakanın bahse konu şahısla ilgili olarak yapmış olduğu detaylı açıklamalarından yola çıkarak kişiyi tanıdığını belirtirken, söz konusu şahsın vatandaş yapılmasını ‘zorunlu’ olarak gösterilip o şekilde yapılmasına gönderme yaparak, bu durumu “Yasanın Bakanlar Kurulu’na vermiş olduğu istisnai bir yetkinin istismarı” olarak tanımladı. İdare Mahkemesi’ne bu konuyla ilgili dava açtıklarını dile getiren Özersay, aleni bir şekilde devletin yetkisinin kendi menfaatleri uğruna kullanıldığının da belli olduğunu aktardı.

“Sanayi Odası Başkanı’ndan izahat bekliyoruz”

Sanayi Odası Başkanı’nın yaptığı “3. ülkelerden KKTC’ye gelerek, kendi ülkelerinde 50 dolar kazanırken burada 500 dolar almak isteyen 3. ülke vatandaşları”nın olduğu açıklamalara yanıt veren HP Genel Başkanı Kudret Özersay, insancıl bir yaklaşım sergilenmesi söz konusu olacaksa, bunun hangi ülke vatandaşı olursa olsun bütün insanlara eşit şekilde yaklaşılması ile başlayacağını vurguladı. Herkesin ‘insanca yaşama’ hakkı olduğunu, her insana karşı ‘asgari bir yaşam koşulu sağlamak’ ve sadece vatandaşların değil, bütün insanların ‘temel hizmetlerden yararlanmasını sağlamak zorunda’ olunduğunu savunan Özersay, bu konu hakkında Sanayi Odası Başkanı’ndan da izahat beklediklerinin altını çizdi.
Haberal Kıbrıslı
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.