1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YANNAKİS OMİRU’DAN UYARILAR
YANNAKİS OMİRU’DAN UYARILAR

YANNAKİS OMİRU’DAN UYARILAR

Rum Meclisi ve EDEK partisi Başkanı Yannakis Omiru’nun, Kıbrıs sorunu ile doğal gaz arasında

A+A-

Rum Meclisi ve EDEK partisi Başkanı Yannakis Omiru’nun, Kıbrıs sorunu ile doğal gaz arasında bağlantı kurulmaya çalışılması konusunda uyarılarda bulunduğu haber verildi.

Simerini ve diğer Rum gazetelerinde yer alan habere göre, dün bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 11 Şubat tarihli ortak açıklamasına değinen Omiru, bu anlaşmanın ne yazık ki Kıbrıs sorunu tarihinde 1974’ten bu yana şekillendirilen en kötü müzakere belgesini teşkil ettiğini öne sürdü.

Bu ortak açıklamanın şekillendirilmesi için müdahalede bulunanların, yalnızca Türkiye ve Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili Türk düzenlemelerine kolaylık sağlamadıkları uyarısında bulunmak istediğini dile getiren Omiru, bunların Kıbrıs’ın doğal zenginliğine ve doğal gaza göz koyduklarını savundu. Omiru, Türkiye’nin doğal gazdan ortaklaşa istifade edilmesine katılmasını istediklerini, dolayısıyla, Rum yönetiminin hidrokarbonlar konusundaki hayati çıkarlarının tehlikeye atıldığını ileri sürdü.

Bir paket anlaşma (package deal) yapılması çabası içerisinde olunduğu uyarısında bulunan Omiru, böylece Rum kesiminin artık Ankara’nın tutsağı olacağı; Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattına yol açacak bir çözüm için çabalandığını iddia etti.

Aşırı iyimserlik havası yaratılmaya çalışıldığını, ancak ortada büyük tehlikeler bulunduğunu da ileri süren Omiru, kendilerinin gerçeği söylemeye devam edeceklerini ifade etti.

“Barbaros Hayrettin Paşa” araştırma gemisiyle ilgili bir soru üzerine ise Omiru, Rum yönetiminin haftalar süren sessizliğinin ardından, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in geçtiğimiz Cumartesi, Akama bölgesindeki ileri sürülen MEB ihlalleri konusuna değindiğini ifade etti.

Geminin tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inde yol almayı sürdürdüğünü öne süren Omiru, hükümetin buna tepkisinin, BM’ye yönelik aylık raporlar hazırlamak olduğunu ve tek tepkinin de bu olduğunu sözlerine ekledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.