1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YARALI YIRTICI HAYATA DÖNDÜ
YARALI YIRTICI HAYATA DÖNDÜ

YARALI YIRTICI HAYATA DÖNDÜ

Yaralı yırtıcı hayata döndü

A+A-

Hasan ÇAĞDA

Avcılar tarafından vurulan ve 9 Mart 2015 tarihinde Ardahan Köyü yakınlarında bulunarak Kuzey Kıbrıs Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği’ne (KUŞKOR) ulaştırılan ergin dişi Gökçe Delice (Circus Cyaneus) tedavisinin tamamlanmasının ardından geçtiğimiz cumartesi günü doğaya bırakıldı.

Vücudunda yaklaşık 15 adet saçma ve kanadında kırık tespit edilen kuşun Dr. Med. Vet. Tayfun Çanakcı tarafından tedavi edildiği ve Balıkesir ile Haspolat arasındaki dere yatağına yakın bir bölgede yaban hayata yeniden kavuşturulduğu kaydedildi.

KIBRIS Gazetesi’ne konuşan KUŞKOR Yönetim Kurulu Üyesi Damla Beton, Ardahan bölgesinde köylüler tarafından bulunarak 9 Mart 2015 günü İskele'de Hüseyin Yorgancı'ya ulaştırılan Gökçe Delice’nin, Lefkoşa'da dernekle ortak çalışmalar yapan Dr.Med.Vet. Tayfun Çanakçı'ya götürdüğünü söyledi.

Tayfun Çanakçı’nın çektiği röntgen filminde kuşun vücudunda yaklaşık 15 adet saçma ve kanadında kırık tespit edildiğini belirten Beton, yaralı kuşa antibiyotik tedavisi yapılarak kanadının bandaja alındığını kaydetti.

Tedavi yanında yaralı yırtıcının iyi şekilde beslenerek kısa sürede iyileşmesinin sağlandığını ifade eden Damla Beton, 4 Nisan Cumartesi günü Balıkesir ile Haspolat arasındaki dere yatağına yakın bir bölgede kuşun yaban hayata yeniden kavuşturulduğunu vurguladı.

“İnanıyoruz ki vücudundaki tüm saçmalara rağmen bu kuş doğada hayatına yeniden devam edecek” diye konuşan Beton, özellikle kanadından vurulmuş olarak bulunan yaralı yırtıcı kuşların yeniden doğaya kazandırılmasının sanıldığından çok daha zor bir iş olduğunu vurguladı.

Bu vakanın büyük bir başarı örneği olduğunu ifade eden Beton, Tayfun Çanakcı ve Hüseyin Yorgancı ile yaralı yırtıcıyı bulup KUŞKOR'la iletişime geçen kişilerin bu başarıda büyük payları olduğunu söyledi.

Derneğin bu önemli başarıya ulaşmasına yardımcı olan ve kuşun özgürlüğüne kavuşmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Beton, “maalesef bu karşılaştığımız pek çok yasa dışı avcılık vakasından sadece biridir. Bu olayın bir daha yaşanmaması için polis, Avcılık Federasyonu ve tüm bilinçli avcılar ile vatandaşların ortak çalışması gerekir. Yasa dışı avcılığı tüm ilgili kişiler, bilinçli avcılar ve devletin ilgili mercileri ortak çalışarak engelleyebilir. Vakit çok geç olmadan bu konuda gerekli hassasiyeti göstermemiz şarttır” dedi.

Gökçe Delice’nin görüldüğünde tanınabilmesi için kanadı ve kuyruğunun boya ile işaretlendiğini belirten Beton, kuşu görenlerin, www.kuşkor.org adresinden, kuskor facebook gurubundan veyahut 0542 881 37 50 numaralı telefonu arayarak KUŞKOR ile iletişime geçip bilgi verebileceklerini belirtti.

Kıbrıs

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.