1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YARIN 9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ…
YARIN 9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ…

YARIN 9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ…

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli, halkın yüzde 36,8’nin sigara içtiğini ifade ederek, en çok 30-39 yaş grubundaki kişilerin sigara kullandığını, ayrıca erkeklerin kadınlara oranla daha çok sigara tükettiğinin ort

A+A-

“HALKIN YÜZDE 36,8’İ SİGARA İÇİYOR. YÜZDE 48,7 ORANIYLA EN ÇOK 30-39 YAŞ GRUBUNDAKİ KİŞİLER SİGARA İÇİYOR. ERKEKLER KADINLARA ORANLA DAHA ÇOK SİGARA TÜKETİYOR”

“SAĞLIK BAKANLIĞI DENETİMLERİNİ ARTIRDI, SON 3 AYDA 510 İŞYERİ DENETLENDİ, 89 İŞ YERİNE PARA CEZASI VERİLDİ”
 
DSÖ DEĞERLENDİRMELERİNE GÖRE; SİGARA TİRYAKİSİ SAYILMAK İÇİN DÜZENLİ OLARAK GÜNDE 1 SİGARA İÇMEK YETERLİ

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli, halkın yüzde 36,8’nin sigara içtiğini ifade ederek, en çok 30-39 yaş grubundaki kişilerin sigara kullandığını, ayrıca erkeklerin kadınlara oranla daha çok sigara tükettiğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Sigara kullanımının birçok ciddi hastalığa neden olmasının yanı sıra, ağız kokusuna, diş ve diş eti hastalıklarına yol açtığını, gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep oluğunu, akciğer, mide ve yemek borusu kanserine yol açtığına da dikkat çeken Güllüelli, sigara tiryakilerinde erken menopoz ve rahim kanseri gibi hastalıkların görülme oranının çok yüksek olduğuna vurgu yaptı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla yayımladığı açıklamada, sigaranın zararlarına dikkat çekerek, 44/2008 Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası uyarınca bakanlık eliyle yürütülen denetimler hakkında bilgi verdi.

“AKCİĞER KANSERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE PEK ÇOK CİDDİ HASTALIĞIN NEDENİ”

Güllüelli,  sigaranın, akciğer kanseri ve diğer kanser türleriyle pek çok ciddi hastalığın birinci nedeni olduğunu vurgulayarak, Sağlık Bakanlığının son 3 aylık sürede, 44/2008 Tütün Ürünlerinden Korunma ve Denetim Yasası uyarınca denetimleri artırdığını belirtti.

Kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi ve yasa maddelerinin başarıyla uygulanabilmesi için, denetimlerin yanı sıra toplum olarak da konuya duyarlılığımızın büyük önem arz ettiğini ifade eden Güllüelli, “Tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu alanlarda, ekiplerimizin denetimleri artırılmıştır. Ayrıca, vatandaşlar Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğünü telefonla arayarak tütün ürünlerinin tüketildiği yerleri bildirilmesi halinde gerekli işlemler yapılmaktadır” dedi.

SON 3 AYDA 510 İŞYERİ DENETLENDİ…

Son 3 ayda Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğüne bağlı ekiplerin 510 işyeri denetlediğinin de ifade eden Güllüelli, yasayı ihmal eden 89 iş yerine para cezası kesildiğini kaydetti.

Medyada sigaranın zararlarına yönelik kamu spotlarının yeniden yayımlanmaya başlandığına da işaret eden Güllüelli, medya ve diğer merciler vasıtasıyla insanların bilinçlendirilmeye devam edileceğini vurguladı.   

GÜNDE 1 SİGARA İÇMEK BİLE TİRYAKİLİKTİR…

“Dünya Sağlık Örgütü değerlendirmelerine göre sigara tiryakisi sayılmak için düzenli olarak günde 1 sigara içmek yeterlidir. Bağımlılık kişinin madde alımı üzerindeki kontrolünü kaybetmesini ifade eder. Sigara içme veya dumanının solunması zamanla kişide kuvvetli psikolojik ve zayıf fiziksel bağımlılık oluşturur” diye konuşan Güllüelli, her bir sigarada 4 binden fazla zararlı kimyasal maddeler bulunduğunu ve farmakolojik kanıtların, tütünde esas bağımlılık yapan maddenin “nikotin” olduğunu gösterdiğini söyledi. 

Sigara bağımlılığının özellikle, nedenleri açısında önemli bir psikolojik ve sosyal sorun olduğuna da değinen Güllüelli, “Sigara bağımlılığı üzerine yapılan tüm araştırmaların ortaya çıkardığı en önemli ve tartışmasız kabul gören gerçek, bu alışkanlığın yaklaşık yüzde 40 oranında 15-19 yaşlarında başlamış olduğudur. Tüm dünyada ve ülkemizde 15 yaşın üzerindeki nüfusun yaklaşık yüzde 45’inin ciddi boyutlarda sigara bağımlılığı olduğu varsayımı, sorunun özellikle gençlik açısından ne denli önemli olduğunu gösterir” dedi.

HALKIN YÜZDE 36,8’İ SİGARA İÇİYOR…

Sağlık Bakanlığının, 2010 yılında Ülkede yaptığı bir çalışmaya göre, halkın yüzde 36,8’nin sigara içtiğini, en çok da 30-39 yaş grubundaki kişilerin sigara içtiğini (yüzde 48,7) belirten Güllüelli, erkeklerin kadınlara oranla daha çok sigara tükettiğinin ortaya çıktığını ifade etti. 

Sigara kullanımının birçok ciddi hastalığa neden olmasının yanı sıra, ağız kokusuna, diş ve diş eti hastalıklarına yol açtığını, gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep oluğunu, akciğer, mide ve yemek borusu kanserine yol açtığının da kaydeden Güllüelli, sigara tiryakilerinde erken menopoz ve rahim kanseri gibi hastalıkların görülme oranının çok yüksek olduğuna vurgu yaptı.

Açıklamasında, sigara bağımlılığının ciddi sağlık sorunlarına neden olan ve insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir unsur olduğunu belirten Güllüelli, sigaranın başta damar sertliği olmak üzere, beyin ve kalpte damar tıkanıklığı,  kalp krizi ve tansiyon yükselmesi gibi hastalıklara açık davetiye çıkardığını yineledi.

Güllüelli, sigaranın insan sağlığını olumsuz etkileyen diğer sağlık sorunlarını da şu şekilde sıraladı:

“Dilde tat alma duyusunda bozulmalara yol açar. Beyin hücrelerinin ölümüne neden olur. Öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunamaya neden oldur. Göz merceğinin saydamlığının azalmasına yani, katarakta sebep oldur. Cildin yapısının bozulmasına neden olur ayrıca,  leke ve kırışıklıkların meydana gelmesine sebebiyet veriri. Selüloit’e sebep yol açar. Burunda koku alma duyusu azalmasına neden oldur. Sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarına yol açar. Erkeklerde iktidarsızlığın başlıca sebeplerindendir. Mesane kanserinin önemli nedenlerindendir. Akciğerlerde çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur. Bronşlarda ve akciğerlerde birçok çeşit kanserin oluşmasına neden olur. Gebelikte tüketilen sigara düşük doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine neden olur. Parmaklarda sararmaya ve tırnaklarda zayıflamaya yol açar. Kemik erimesine neden olur. Burger hastalığına sebep olur. (Bu hastalık el ve ayaklardan başlayarak tıkanıklığa yol açar ve uzuvların kesilmesi gerekir).”

Nikotin yoksunluğu kriterleri hakkında da bilgi veren Güllüelli, kullanımın bırakılmasından veya azaltılmasının ardından geçen 24 saat içerisinde, aşağıda belirtilen bulgulardan dört veya daha fazlasının görülebildiğine dikkat çekti.

Güllüelli sigaranın bırakılmasından sonra 24 saat içerisinde görülebilecek bulguları şöyle sıraladı: “Depresif duygu durum, İnsomnia (Uykusuzluk), İritabilite, sinirlenme ya da öfkelenme, Anksiyete,
Düşünceleri yoğunlaştıramama, Huzursuzluk, Kalp hızında artma, İştah artması ya da kilo alma.”

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİ BIRAKMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER…

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli, tütün ürünlerini bırakmak isteyenlere şu önerilerde bulundu:

“Neden bırakmak istediğinizden emin olun. Kendinize sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin ancak bu takip eden 1 veya 2 hafta içinde olsun. Karar verdiğiniz günde sigarayı bırakın; daha önceden sayıyı azaltmayı denemeyin. Arkadaşlarınızdan size sigara vermemelerini isteyin. Eğer içkiyle sigara içiminiz arasında ilişki varsa ilk birkaç hafta içki içilen yerlerden uzak durun. Tütün tüketen arkadaş ortamlarından uzak durun. Tekrar başlama genellikle ilk 4-6 hafta içinde görülmesine karşın ilk 6 ay boyunca iradenizi güçlü tutmaya çalışın. Karşılaşacağınız problemlerle (gerginlik, konulara yoğunlaşma güçlüğü) nasıl baş edeceğinizle ilgili yardım alın. Herhangi bir sakinleştirici kullanmayın çünkü faydası olmaz. Sigara için harcamış olacağınız parayı biriktirin ve kendinizi ödüllendirin.
Spor yapın, bol su için, sakız çiğneyin, yaşadığınız ortamı sık sık havalandırın. Sigarayı çağrıştıran ortamdan uzaklaşın.”

Sigarayı bırakmanın hemen ardından vücutta nelerin olabileceği konusunda da bilgi veren Güllüelli, sigara bağımlısının, sigarayı bıraktıktan sonra kalp atışlarında düşmenin yaşanacağını, el ve ayaklarına daha fazla kan gideceğini, 8 saat sonra zehirli karbon monoksit kırmızı kan hücrelerinin temizlenip yerini oksijenin bırakılacağını, 2 gün sonra da tat ve koku alma duyusunun yeniden işlev göreceğini, 3 ay sonra akciğer kapasitesinde artış olacağını, 9 ay sonra bağışıklık sisteminin güçleneceğini, öksürükte azalma olacağını, 2 yıl sonra da koroner kalp hastalığı geçirme olasılığının azalacağını, 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riskinin azalacağını, 15 yıl sonra kalp krizine yakalanma riskiniz sigara içmeyen birinin risk seviyesine düşeceğini kaydetti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.