1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASA ÇİĞNENİYOR!
YASA ÇİĞNENİYOR!

YASA ÇİĞNENİYOR!

‘Yasa çiğneniyor yetkililer göz yumuyor’

A+A-

İş insanı Mehmet Çangar, Beylerbeyi’nde komşuları Atiye-Cem Akar çiftinin başlatmış olduğu inşaatın Yol ve Binaları Düzenleme Yasası’na aykırı olduğunu, Şehir Planlama Dairesi ve Girne Belediyesi’nin de bu inşaata göz yumduğunu öne sürdü. Çangar isyan etti:

Duygu ALAN

İş insanı Mehmet Çangar, Beylerbeyi mevkiindeki evinin önünde Atiye-Cem Akar çiftinin Yol ve Binaları Düzenleme Yasası’na aykırı şekilde inşaat başlattığını ileri sürdü.

Çangar, 580 metre kare ev yapma hakkına sahip olan komşularının söz konusu arazi üzerinde 1460 metrekarelik bir ev inşa ettiğini ve yine “yasalara aykırı hareket ederek” yeşil alan üzerinde 4 metreye 45 metre uzunluğunda yüksekliği 6 metre olan bir duvar ördürdüğünü söyledi.

Yasaya göre meyilli arazilerde bile bir duvar yüksekliğinin en fazla 2.5 metre olması gerektiğini ifade eden Mehmet Çangar, Girne Belediyesi’ne konu ile ilgili şikayette bulunmalarına rağmen duvarın yıkımı için herhangi bir yasal işlem başlatmadığını söyledi.

Atiye-Cem Akar çiftinin başlatmış olduğu inşaatın Yol ve Binaları Düzenleme Yasası’na aykırı olduğu yönünde Şehir Planlama Dairesi’ne de gerekli şikayetleri yaptıklarını anlatan Çangar, Eylül 2016 tarihinde Şehir Planlama Dairesi’nin inşaata inceleme yaptığını ve söz konusu inşaatın daireye sunulan projeye uygun olmadığını tespit ettiklerini kaydetti.

Çangar, Şehir Planlama Dairesi’nin inşaat sahiplerine konu inşaat ile ilgili 20 Eylül 2016 tarihinde 6 maddelik yaptırım yazısı gönderdiğini ancak, aradan geçen 13 aylık süreçte inşaatta tadilat yapılmamasına rağmen herhangi bir yasal işlem başlatılmadığı gibi Şehir Planlama Dairesi’nden bu inşaata 1 ay önce onay verildiğini dile getirdi.

Devletin ilgili kurumu ve Girne Belediyesi ile problemi çözemeyen Mehmet Çangar, geçtiğimiz gün konuyu yargıya taşıma kararı aldı. Girne kaza Mahkemesi’nde arazi sahiplerine dava ikame edildi.

“İnşaat plana aykırı”

Mehmet Çangar, Atiye-Cem Akar çiftinin yasal olarak 580 metrekare büyüklüğünde ev yapma hakkına sahip olduğunu ancak çiftin söz konusu arazi üzerinde 1460 metrekare büyüklüğünde bir inşaat yaptığını kaydetti.

Şehir Planlama Dairesi’ne konu inşaat ile ilgili sunulan projede ise bodrum katı olduğunu ancak buna da uyulmadığını belirtti.

Çangar, “İnşaatın sahibi arkadaşımız olduğu için nasıl bir ev yapacaklarına ilişkin inşaat başlamadan önce bir sohbetimiz oldu. Bir katı bodrum, bir katı da yol hizasında bir ev yapacaklarını ve benim evimin önünü kapatmayacaklarını söylediler. İnşaat başladı,  zemin kat döküldü, birinci katı da yaptı, üzerine bir kat daha yapmaya çalışınca kendisini uyardık. Zaten projede belirtilenden çok daha büyük bir ev inşaatı başlattığını ve yasal olarak üçüncü katı çıkma hakkı olmadığını belirttik, rahatsız olduğumuzu söyledik. Dinlemediler, inşaat çalışmaları aynen devam etti. Biz de gerekli şikayetlerimizi gerekli mercilere yaptık ve yasal olarak belediye tarafından bu inşaatı durdurttuk” diye konuştu.

“Şehir Planlama Dairesi çark etti”

Mehmet Çangar, Şehir Planlama Dairesi’ne de şikayette bulunduklarını ve Şehir Planlama Dairesi’nin inşaatta gerekli incelemeleri yaptıktan sonra inşaat sahiplerine 6 maddelik bir yaptırım yazısı gönderdiğini anlattı.

Çangar, “6 maddelik bu yaptırım belgesinde, projeye aykırı bir inşaat yapıldığının tespit edildiği, evin projede belirtildiğinden çok daha fazla büyük olduğu, projede belirtilmesine rağmen inşaatta bodrum katının olmadığının tespit edildiği belirtilerek, projenin daireye sunulduğu şekli ile tadil edilmesi konusunda ikazda bulunuldu. Projenin tadili için de 1 ay süre tanındığı, aksi halde 1 ayın sonunda yıkım kararı alınacağı belirtildi. Ancak aradan geçen süreçte herhangi bir yasal işlem yapılmadı” dedi.

Konuyu bizzat Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan ile de görüştüklerini söyleyen Çangar, Yiğitcan’ın projeye mevcut hali ile onay verilemeyeceğini kendisine de söylediğini ve inşaat sahiplerine yaptırım yazısı gönderdiklerini anlattığını belirtti.

Mehmet Çangar, inşaat sahiplerinin 1 ay önce de yeni bir tadilat çizimi yaptırdığını ve bu çizimi Şehir Planlama Dairesi’ne sunduklarını söyledi.

Şehir Planlama Dairesi’nin bu çizim üzerine inşaata onay verdiğini söyleyen Çangar, Daire Müdürünü usulsüzlük yapmakla suçladı.

Çangar, “Eylül 2016’da yaptırım yazısında inşaatın mevcut halinin yasaya aykırı olduğunu inşaat sahiplerine beyan eden Şehir Planlama Dairesi Müdürü, bir anda ne olduysa fikir değişti. Dairesi müdürü, inşaatta 389 metre kare bodrum, 270 metrekare alanı da zemin kat olarak kabul etti, 200 metreye yakın da merdiven kulesi izni verdi” dedi.

Bunun üzerine daire müdürünü bakana şikayet ettiklerini anlatan Çangar, ancak daire müdürünün ne kendisine ne de bakana bu onayın izahatını vermediğini söyledi.

Çangar, “Şehir Planlama Dairesi Müdürü kendi başına buyruktur, usulsüzlükleri vardır” dedi.

“Bodrum katı yok”

Mehmet Çangar, söz konusu inşaatta bodrum katı olup olmadığı hususunda tespitte bulunulması maksadı ile Ölçek Sayısal Haritacılık Mühendislik Bürosu’ndan hizmet aldıklarını ve şirketin konu inşaatta bodrum katı olmadığı yönünde tespitte bulunduğunu anlattı.

Çangar, Ölçek Sayısal Haritacılık Mühendislik Bürosu’ndan temin ettikleri konuya ilişkin tespit raporunu Şehir Planlama Dairesi’ne de sunduklarını kaydetti.

“Yeşil alanı da işgal ettiler”

Mehmet Çangar, Girne Belediyesi’nin de konuya gerekli hassasiyeti göstermediğini öne sürdü.

Çangar, yasaya göre meyilli arazilerde bile bir duvar yüksekliğinin en fazla 2.5 metre olması gerekirken inşaat sahiplerinin yine “yasalara aykırı hareket ederek” yeşil alan üzerinde 4 metreye 45 metre uzunluğunda yüksekliği 6 metre olan bir duvar ördürdüğünü söyledi.

Belediyeye bu hususta da şikayetlerini yaptıklarını anlatan Mehmet Çangar, söz konusu duvarın yıkımı için halen daha bir işlem başlatılmadığını belirtti.

Çangar, “Belediyeyi defalarca ikaz etmemize rağmen bu duvarın yıkımı yapılmadı. Belediyeden beklentimiz yeşil alanın işgaline asla izin vermemesiydi. O duvar çoktan yıkılmalıydı. Biz eşkıya tavrı sergilensin istemedik, ama belediye olarak neyse yasal işlem başlatmalı, dava açmalı, alınan karar ışığında da gereğini yapmalıydı” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.