1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASA GÜCÜNDE KARARNAME YÜRÜRLÜĞE GİRDİ!
YASA GÜCÜNDE KARARNAME YÜRÜRLÜĞE GİRDİ!

YASA GÜCÜNDE KARARNAME YÜRÜRLÜĞE GİRDİ!

Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname”nin yürürlüğe girdi.

A+A-

KKTC Maliye Bakanlığı Gelir ve Vergi Dairesi 24 Temmuz 2014 tarihinde 161/2014 sayılı “Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname”nin yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Duyuruya göre kararname, vergi borcu olanlara ceza ve gecikme zamlarında indirim, itirazlı ve dairenin tek taraflı olarak kesinleştirdiği vergilerde uzlaşma, kayıttan düşen motorlu araçlarda kayıt yenilemede kolaylık,  bilançolarda eksik beyan edilmiş veya beyan edilmemiş stok ve diğer ekonomik kıymetlere ve servetlere ilişkin düzeltme ile 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 ve 2013 vergilendirme dönemlerine ilişkin beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergilerde beyan edilmek suretiyle uzlaşmayı ve vergi barışını sağlamayı amaçlıyor.

Kararname kapsamında; kesinleşmiş ve bugüne kadar ödenmemiş 2013 yılı ve öncesi vergilendirme dönemlerine ait verginin tamamının başvuru süresi içerisinde ödenmesi durumunda; vergi aslına ait gecikme zammının, kaçakçılık ve kusur cezası ile bunlara ait gecikme zamlarının tümü bağışlanacak.

Ödeme tarihi Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan diğer kamu alacaklarına ve kayıttan düşen motorlu araçlara  ilişkin müracaat edilmesi durumunda ise, kamu alacağına ait gecikme zammı bağışlanacak. Ayrıca kayıt yenileme harcı ile motorlu aracın ilk kayıt yılı dikkate alınarak  ileriye dönük seyrüsefer harcı alınmak kaydı ile kayıt yenilemesi yapılacak ve geçmişe dönük çıkarılmamış seyrüsefer harçlarının tahsilinden vazgeçilecek.

İtirazlı,  itiraz edilmemiş veya Daire’nin tek taraflı olarak kesinleştirmiş olduğu vergilerde; vergi aslında belirlenecek ödeme koşullarına göre yüzde 45’e kadar indirim yapılacak ve kaçakçılık ve kusur cezası ile bunlara ait gecikme zamlarının tümü bağışlanacak.

Kararname ile ayrıca, vergi yükümlülerinin 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla kısmen veya tamamen beyan dışı kalmış servetlerinin beyan edilmesi, işletmelere ait kayıt dışı kalmış veya gerçek değerlerin altında veya üstünde beyan edilmiş emtia stoklarının veya beyan dışı kalmış ekonomik varlıklara ilişkin envanter kayıtlarını düzeltmeleri, bilançolarını güncellemeleri ve 2007–2013 dönemi matrah düzeltmesi yapabilme imkanı getirildi;  yapılacak bu düzeltmeler üzerinden indirimli vergi oranı ile ceza ödemeden kayıtların düzeltilmesi olanağı sağlandı.

İlgili kararnameden yararlanmak için başvuru süresi 24 Temmuz 2014  tarihinde  başladı.  Yükümlüler başvurularını bağlı bulundukları Gelir ve Vergi Dairesi Şubelerine yapabilecek.

Kararname ile ilgili daha ayrıntılı bilgi yükümlülerin bağlı bulundukları Gelir ve Vergi Dairesi Şubelerinden alınabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.