1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASA TASARI VE ÖNERİLERİN İVEDİLİKLERİ GÖRÜŞÜLÜP OYLANDI
YASA TASARI VE ÖNERİLERİN İVEDİLİKLERİ GÖRÜŞÜLÜP OYLANDI

YASA TASARI VE ÖNERİLERİN İVEDİLİKLERİ GÖRÜŞÜLÜP OYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Gelen Kurulu Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanmasıyla;

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Gelen Kurulu Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Genel Kurul’da ilk olarak gündemde bulunan yasa tasarı ve önerilerin ivedilikleri görüşülüp oylandı.

Genel Kurul Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması (Değişiklik) Yasa Önerisi, Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kamu İç Mali Kontrol Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesini kabul etti.

KOMİTELERDE İVEDİLİK

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliğinin görüşülmesi sırasında söz alarak, Meclis’e “habire” yasalar geldiğini, bunlardan haberleri olmadığını, her yasa tasarısına da ivedilik istendiğini ifade ederek, bunu eleştirdi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan ise, Vergi ile ilgili yasaları bütünlük içerisinde götürmek için çalıştıklarını, bu çerçevede 7 yasa tasarısının birlikte götürülmesi için ivedilik alındığını ifade ederek, komitenin yoğun bir şekilde çalıştığını, bu yasaların Meclis’e geldiğini kaydetti.

Mungan, ivediliklerin yasaların bütünlük içinde görüşülmesi için istendiğini ifade eeeti.

Konuşmaların ardından tezkere oybirliği ile kabul edildi.

Genel Kurul daha sonra, UBP Milletvekili Dursun Oğuz ile DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek’in birlikte sunduğu “Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Önerisi”nın ivediliğini görüştü.

UBP Milletvekili Dursun Oğuz öneri hakkında söz alarak, bu konuda birçok kesimle görüşme yaptıklarını, ortak mutabakatın Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nda çalışanların bir mağduriyetinin bulunduğu şeklinde olduğunu belirterek, askeri personelin devlet personelinden ayrı tutulduğunu ve mağduriyet yaşandığını kaydetti. Dursun Oğuz, bu konuda herkesten hassasiyet istedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, bu konuda bir sorun olduğunu, ancak bir sorunu ortadan kaldırmak adına başka bir sorun yaratmamak gerektiğini ifade ederek, gençlerin, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nda çalışanların geleceğini garanti altına almak istediklerini ancak bu sorunu devlete alarak gideremeyeceklerini, bunu yapmaları durumunda daha fazla sıkıntı yaşayacaklarını anlattı.

Yorgancıoğlu, bu konunun komitelerde tartışılabileceğini, gençlerin sorunlarını çözmek istediklerini ancak devlette başka sorun yaşamak istemediklerini ifade ederek, ivedilik konusunda da acele edilmemesi bunun biraz daha olgunlaşmasının beklenmesi gerektiğini vurguladı.

DP Ulusal Güçler Milletvekili Hakan Dinçyürek de, çalışanların haklarını korumaya yönelik bir çalışmaya milletvekillerinin destek vermesi gerektiğini ifade ederek, oylarının olumlu olacağını kaydetti.

Bunun üzerine CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Dinçyürek’i “demagoji” yapmakla suçladı ve kendilerinin de çalışandan yana olduğunu ifade ederek, kişisel olarak olumlu oy kullanacağını belirtti.

Milletvekillerinin söz istemesi konusunda çıkan tartışma sonrası TDP adına söz alan milletvekili Mehmet Çakıcı da, görüşlerini söylemek için söz istediklerini, oy doğrultusunu söyleme hakları olduğunu belirtti. TDP Milletvekili Zeki Çeler de söz alarak, profesyonel askerliğe geçişi savunduklarını, komitede bu konuda çalıştıklarını, ancak hükümetin bunu geciktirdiğini savunarak, “Amaç nedir?” diye sordu.

Askerliğin kısaltılması ve iyileştirilmesi konusunda neden geciktirme yaşandığını anlayamadığını söyleyen Çeler, oy doğrultularının olumlu olacağını söyledi.

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, milletvekillerinin söz hakkı olduğunu, düşüncelerini halka aktarma hakkı olduğunu belirterek, önerinin, askerde çalışan uzmanların durumunun ve önerinin eksiklerinin tartışılması gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, UBP olarak bu önerinin komitede görüşülmesine olanak verilmesini istediklerini, uzmanların beklentileri olduğunu söyledi.

Ferdi Sabit Soyer de, Meclis’te kurallara uyulması gerektiğini, bu konuda hassas olduğunu ifade ederek, Meclis İç Tüzüğü’ne yönelik görüşlerini paylaştı. Soyer, önerinin her yönüyle komitede görüşülmesi, ancak devletin de düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Yaşanan tartışmaların ardından önerinin ivediliği oybirliği ile kabul edildi.

Bunun ardından yine UBP Milletvekili Dursun Oğuz ile DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek’in Meclis’e sunduğu “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi” ele alındı ve ivediliği oybirliği ile kabul edildi.

Genel Kurulu yasa önerilerinin ardından komitelerden gelen diğer işleri görüşmeye geçti.

Genel Kurul İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’nın ivediliğini görüşüp kabul etti.

Meclis Genel Kurulu, Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı’nın, TBMM Müzecilik Araştırma Bilim Şefi Dr. Pelin Aykut Saçaklı ve Yüksek Mimar Bahar Kaya’nın KKTC’ye davet edilmelerine ilişkin kararı ile Meclis Başkanı Sibel Siber ile heyetinin Londra temaslarına yönelik kararını kabul etti.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber de söz alarak, Londra temasları hakkında milletvekillerini bilgilendirdi ve olumlu yararlı temaslarda bulunduklarını söyledi.

Siber, uluslararası parlamentolarla temaslar yaptıklarını, toplumun iradesinin sesini duyurmak istediklerini, her partiye mensup bir milletvekiliyle temaslarda bulunduklarını ifade ederek, lobicilik çalışmalarına Meclis’teki milletvekillerinin katılmasını istediklerini kaydetti.

Sibel Siber, görüşmeleri hakkında da bilgiler vererek, görüşmelerde KKTC’ye uygulanan ambargolar, müzakereleri anlattıklarını, büyük ilgi gördüklerini; Bu tür resmi davetlere alışık olmadıklarını, bu yüzden bunları iyi değerlendirip halkın sesini duyurmak gerektiğini vurguladı.

Meclis iradesinin resmi ziyaretlerde gösterilmesinin önemine vurgu yapan Siber, bu ziyarette tasarruf tedbirlerine de önem verdiklerini söyledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.