1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASA TASARISI KABUL EDİLDİ...
YASA TASARISI KABUL EDİLDİ...

YASA TASARISI KABUL EDİLDİ...

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu,

A+A-

“İNSAN, HÜCRE, DOKU VE ORGAN NAKLİ İLE İLGİLİ KURALLARI DÜZENLEYEN YASA TASARISI” KABUL EDİLDİ

SAĞLIK BAKANI GÜLLE: “ÜLKEMİZ BU ÖNEMLİ YASA İLE SAĞLIK ALANINDA SIÇRAMA YAPACAK”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısını” oybirliği ile kabul etti.

Yasa, “İnsan sağlığını en üst düzeyde tedavi ve korumasını temin etmek amacı ile insanlara uygulanacak insan hücre, doku ve organların ülkemizdeki devlet ve bu yasa ile onaylanmış ve ruhsatlandırılmış olarak hizmet verecek olan  Hücre Kuruluşları, Doku Kuruluşları, Hücre Nakil Merkezleri, Doku Nakil Merkezleri ve Organ Nakil Merkezleri ile Doku ve Organ Tedarik Merkezleri’nin İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması, Nakil,Tedarik Edilmesi, Test Edilmesi, İşlenmesi, Korunması, Saklanması, Dağıtımına ve Gereğinde İmhasına İlişkin Güvenlik ve Kalite Standartlarının belirlenmesine ilişkin esasları düzenlemeyi” amaçlıyor.

İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı DP Ulusal Güçler Milletvekili Özdemir Berova, yasa tasarısı hakkında hazırlanan komite raporunu okuyarak, Genel Kurulu bilgilendirdi ve komitede oybirliğiyle onaylandığını kaydetti.

Berova, yasanın 5 yıldır teknik komitede görüşüldüğünü, titizlikle incelendiğini ve önemli katkılar yapıldığını belireterek, önemli bir yasa olan Organ Nakli Yasa Tasarısı’na katkı koyan herkese teşeşkkür etti.

Berova, yasanın Mecliste onaylanmasının ardından artık görevin Sağlık Bakanlığı’nda olacağına dikkat çekerek, devlet hastanesinde organ nakli çalışmalarının bir an önce başlatılması gerektiğini kaydetti.

Rapor hakkında söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de, tüm vatandaşları çok yakından ilgilendiren yasanın hayati bir önem taşıdığına vurgu yaparak, yasa ile ilgili yapılan titiz ve detaylı çalışmaları anlattı.

Saner, ülkede her yıl 5 kişinin beyin ölümünün gerçekleştiğini, bir çok insanın da organ nakli beklediğini, bu yaşamını yitiren kişilerin başkalarına hayat verebieceğine işaret etti.

Yasada gerekli tüzükler için de çalışma yapılması gerektiğini, bu konuda Sağlık Bakanlığına görev düştüğünü ifade eden Saner, komitede çalışan katkı koyan herkese teşekkür etti.

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, yasada tüzüklerle ilgili çalışma yapılması gerektiğini, önemli bir yasa olduğunu, organ naklinin insan hayatını yakından ilgilendirdiğini belirterek, kendi bakış açısıyla yasayı yorumladı.

Çakıcı, devlete bu konuda büyük görev düştüğünü belirterek, ülkede organ nakli konusunda yaşanan çocuk kaçırmaları, organ ticareti gibi konulara dikkat çekti. Çakıcı, Organ Nakli konusunda kriterlere ve donanıma da bakılması gerektiğini, devlet ile özel arasında yeterliliklere dikkat edilmesini istedi, olumlu oy kullanacağını kaydetti.

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya da, yasanın kapsamlı olduğunu, bunun da siyasilerin yasayı istediği gibi kullanmasına olanak tanımamak için yapıldığını, bazı değişikliklerin tüzüklerle yapılabieceğini kaydetti.

Derya, herhangi birine engel koymak adına yasa yapılmadığını, AB’den de destek alındığını, bu işi ticarete dökmek için değil, devletin kendisini geliştirmesi için yasanın düzenlendiğini söyledi.

CTP-BG Gazimağusa Mileltvekili Erkut Şahali de, bu yasayı bir “milat” olarak niteleyerek, yasa üzerinde çok titiz çalışmalar yapıldığını, bu çerçevede destek olan herkese teşekkür etti.

Şahali, yasada aile dışında kişlerin de organ nakli konusunda bağış yapmasının düzenlenmesi, donanıma da ayrıca önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Berova da yeniden söz alarak, eksiklikler ve değişiklikler konusunda düzenleme için yeniden çalışma yapabileceklerini söyledi.

UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel de, hükümetin kuruldu kurulalı en doğru, en güzel ve halkın beklediği en iyi çalışmayı yaptığını, bunu yürekten söylediğini vurguladı.

Üstel, yasaya yönelik görüşlerini dile getirerek, organ nakli yanında hücre doku konusunun da büyük önem taşıdığını belirtti. Üstel, ailesinden, kan bağı olandan organ alınması yanında olmayandan da alınmasına olanak tanınmasını istedi.

Üstel, organ bağışı konusunda halkın bilgilendirilmesini de talep etti.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, yasanın gerçekten çok önemli ve anlamlı olduğuna vurgu yaparak, insanı ve insan yaşamını doğrudan etkileyen bir yasa olduğuna dikkat çekti.

Gülle, ülkenin bu yasa ile sağlık alanında bir sıçrama yapacağını, yasayı ciddiyetle ele alıp önem verdiklerini ve üzerinde çalıştıklarını belirterek, ülkede bir çok hasta olduğunu, nakil beklediğini, bunlar düşününce yasanın önemine işaret etti.

Gerekli hazırlıkları yapmaya başladıklarını ifade eden Gülle, komitede çalışan milletvekillerine, uzmanlara teşekkür ederek, ciddi bir kontrol mekanizması kuracaklarını, hiçbir süistimale izin vermeyeceklerini, organ bağışlarının hassasiyetle üzerinde duracaklarını vurguladı.

Mehmet Çakıcı da yeniden söz alarak, önemli olanın insan olduğunu, bu yüzden yasanın özel devlet ayırmadan insan odaklı olması gerektiğini vurguladı.

Rapor ve tasarı üzerinde görüşmelerin tamamlanmasının ardından yasa tasarısı madde madde onaylandı. Oylama sırasında Serdar Denktaş’ın rahatsızlık geçirmesi üzerine oturuma 15 dakika ara verildi. Aranın ardından yasa tasarısı oybirliği ile kabul edildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.