1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASA TASARISI MECLİSTEN GEÇTİ!
YASA TASARISI MECLİSTEN GEÇTİ!

YASA TASARISI MECLİSTEN GEÇTİ!

Meclisten geçen yasa tasarı;

A+A-

POLİS ÖRGÜTÜ (KURULUŞ, GÖREV VE YETKİLERİ) (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI MECLİS’TEN GEÇTİ

Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı,  Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edildi.

SOYER

Yasa tasarısıyla ilgili söz alan CTP-BG milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yabancı dil eğitiminde İngilizcenin yanında bir üçüncü dilin de öğretilmesi gerektiğini belirterek, Avrupa ve dünyada bunun bu şekilde kabul gördüğünü söyledi.

Kıbrıs gerçeği göz önünde bulundurarak Rumcanın da eğitim sistemine dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Soyer, buna yönelik tepkileri de eleştirdi.

Polis Teşkilatı’nın bazı konularda hassasiyet göstermesi gerektiğini belirten Soyer, Maraş bölgesinde uyuşturucu ve bonzainin yaygınlaştığını, polisin o bölgelere gitmediğini ileri sürdü.

Soyer, polisin uyuşturucu konusunu daha ciddi ele alması gerektiğini ifade etti.

Soyer, “Suç örgütleri farklı biçimlerde hareket ediyor. Polis de bu farklılıklara ayak uydurmalı, özel ekipler bunları değerlendirmeli, buna yönelik siyaset geliştirmeli” dedi.

Türkiye’deki seçimler öncesinde,yaşanan paralel devlet tartışmasına değinen Soyer,  hükümetlerin istediği polis müdürleriyle çalışmasının, demokratik hukuk devletinde yapı değiştireceğini söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a yapılan saldırı sonrasında polis müdürünü görevden aldığını anımsatan Soyer, “Bizde olsa başbakan ve cumhurbaşkanının polis müdürünü görevden alma yetkisi var mı? Olmalı mı?” diye sordu.

Polis müdürü konusunda yaşanan tartışmaya değinen Soyer, “Başbakanın önerdiği polis müdürü Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmıyor, bu tavrı şık bulmuyorum. Sistemi tıkamıştır. Bu ilgili tüm taraflara, yani polis örgütü, Meclis, Cumhurbaşkanlığı makamı için zararlıdır” dedi.

İZBUL

CTP-BG milletvekili Salih İzbul, mevcut terfi sistemini ilgili komitede soruşturduklarını ve şu anki terfi sisteminde sorunlar olduğunu tespit etiklerini ifade etti.

Polisin terfi sisteminde, sicil puan ağırlığının yüzde 60, sözlü sınavın ağırlığının yüzde 40 olduğuna işaret eden İzbul, terfilerden önce de bir ön sınav yapıldığını anlattı.

Terfi sınavının sözlü sınav olduğunu, iki soru arasında kura çeken polisin bunlardan birini cevapladığını ve sözlü sınav yapıldığı için sonuçların tartışmaya açık hale geldiğini söyledi.

Sicil puanı belirlenirken, amirlerden ilgili polis için "vatan sevgisi nasıl" gibi sorulara cevap vermesinin istendiğini dile getiren İzbul, bunların subjektif sorular olduğunu kaydetti.

6 yıllık sicillerin önceden doldurulduğuna dair şüpheleri olduğunu da anlatan İzbul, sınav yöntemindeki sorunların sınavların adil olmadığı yönünde şüphelere ve polis memurlarının motivasyonunun düşmesine neden olduğunu anlattı.

Terfilerin objektif kriterlere bağlanması gerektiğini dile getiren İzbul, polislerin çalışma motivasyonun ancak bu şekilde sağlanabileceğini belirtti.

Terfi sistemi değişmeden terfi sınavlarının açılmaması gerektiğini söyleyen İzbul, "Belki bu bir model olur ve erezyona uğramış adalet duygusunun tekrardan yeşermesini ve filizlenmesini sağlar" dedi.

Terfi için sadece İngilizce değil Rumcanın da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen İzbul, dilin zorunluluk değil artı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Sınavın yazılı yapılması gerektiğini anlatan İzbul, sınava giren polisin yanlışlarını görme şansı elde etmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

ENGELLİLERİ KORUMA, REHABİLİTE VE İSTİHDAM DEĞİŞİKLİK YASA TASARISI ONAYLANDI

Meclis Genel Kurulu’nda Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın ardından, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Tasarısı onaylandı.

İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı DP-UG Milletvekili Özdemir Berova’nın yasayla ilgili komite raporunu okumasının ardından görüşmeye geçildi.

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner yasa tasarısıyla ilgili söz alarak özürlü yerine engelli tanımlamasının kullanılmasının doğru bir karar olduğunu söyledi.

Tasarıyla yapılması planlanan diğer değişikliklere de değinen Saner, “Bunların sadece yasalarda kalmaması gerekir. İnşallah Bakanlık bunların takipçisi olur. Biz bunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

GÜRPINAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, değişiklik yasa tasarısının yerel iş gücünün artırılması yasası kapsamında, engelli istihdamının özel sektörde de sağlanması adına ortaya çıktığını belirtti.

Özel sektörde istihdam edilen engelli sayısının çok az olduğunu, bu sayının artması gerektiğini belirten Gürpınar, yasa tasarısının amacının teşvik olduğunu kaydetti.

İstihdam konusunda yasanın ciddi bir sonuç getireceğine inandığını söyleyen Gürpınar, özel sektörde engelli istihdamının artırılması konusunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

Gürpınar, yasaya katkı koyanlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı madde madde okunup oylanarak, oybirliğiyle kabul edildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.