1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASA TASARISI ONAYLANDI!
YASA TASARISI ONAYLANDI!

YASA TASARISI ONAYLANDI!

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu,

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı'nı madde madde görüşerek oyçokluğuyla onayladı.

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, tasarının madde madde görüşülmesi sırasında “her türlü puan” tanımı yerine “eşdeğer puan” tanımı yapılması önerisini yaptı. Öneri oyçokluğuyla reddedildi. Önerinin reddedilmesinin ardından İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, önerinin reddedilmesinin nedenini açıklayarak, adaletsizlik oluşturabileceğini söyledi.

Daha sonra UBP Milletvekili Ersan Saner de bir öneri yaptı. İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı Özdemir Berova önerinin kabul edilmesinin uygun olduğunu kaydetti. Öneri, oyçokluğuyla kabul edildi.

Tasarının görüşülmesi sırasında ilk sözü İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı Özdemir Berova alarak, komite çalışmaları ve kararları hakkında bilgi verdi.

ÇAVUŞOĞLU

Raporun okunmasının ardından söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, tasarının, ülkenin çok önemli bir vizyon değişikliğini içeren bir tasarı olduğunu belirterek, hükümetin, böyle bir yasa tasarısını getirmesinin yakından incelenmesi gerektiğin kaydetti.

Çavuşoğlu, tasarıya karşı “yangından mal mı kaçırılıyor” düşüncesi doğduğunu ifade ederek, ülkede bir çok beklenti varken bu yasaya el atılmasını eleştirerek,  hükümetin başka söyleyip başka yaptığını savundu.

Yasa tasarısını okuyan ve bu yasanın 12 kez tadil edildiğini ifade eden Çavuşoğlu, yasanın 13. kez tadil edilme sebebinin açığa çıkması gerektiğini, eşdeğer puanlarının akıbetinin ne olacağının belli edilmesi gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, yeni bir paket ilan edilip edilmeyeceğini sorarak, elinde eşdeğer puanı bulunanların mağduriyet yaşadığını, bu yüzden bu konuların iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Eşdeğercilere verilecek olan kaynağın ülkede olduğunu, ancak puan değerlerinin aynı durduğunu, ancak mal değerlerinin yükseldiğini ifade eden Çavuşoğlu, yeni yasada eşdeğercilere yönelik haksızlık ve eşitsizlik olacağını savundu.

Çavuşoğlu, eşdeğercilerin haklarının bir an önce verilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu yasada eşdeğercilerin hiçe sayıldığını ileri sürdü ve eleştirilerde bulundu. Komisyonun bakana bağlanmasını da eleştiren Çavuşoğlu, ülkede birçok önemli yasa beklerken bu yasanın ele alınmasının düşündürücü olduğunu ve ülkeye yarar getirecek yasa olmadığını savundu.

Nazım Çavuşoğlu, eşdeğercilerin Güney’de kalan mallarının değerinin arttığını, ancak puanların aynı tutulduğunu, bu yüzden sürekli eşdeğercilerin kayıp yaşadığını ifade ederek, “Kesinlikle bu yasa geçemez geçmemeli, bu ihtiyaçlar içine yerleştirilmelidir” dedi.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, yeni yasada İskan Encümeni’nin yeni adının İskan Komitesi’ne dönüştüğünü, komite üyelerinin de dışarıdan atananlar yerine daha çok devletten yetkililer olduğunu işaret ederek, komisyonun siyasilerin atadığı kişilerin oturduğunu ancak daha özerk, siyasetin bulaşmadığı bir yapıda olmasını temenni ettiğini söyledi.

Çakıcı, komisyon üyelerinin devletten maaş çeken kişilerden oluşturulmasının tasarruf konusunda doğru olduğunu, ancak bu komisyonun siyasetten hiçbir zaman kurtulamadığını ifade ederek, mallarla ilgili geçmişte çok haksızlıklar olduğunu kaydetti.

UBP’yi de anlayamadığını, şimdi eşdeğerci haklarından bahsedildiğini ancak UBP’nin tek başına iktidar olduğu dönemde bile bu hakların verilmediğini ifade eden Çakıcı, ülkede hakkı olmadığı halde insanlara yer verildiğini, ancak eşdeğercinin hep geri plana itildiğini savundu ve bu konuda örnekler verdi.

Çakıcı, hükümetten eşdeğer konusunda yeni bir açılım beklediklerini kaydetti.

Çakıcı, tasarıya ret oyu vereceklerini belirtti.

TATAR

UBP milletvekili Ersin Tatar, yasanın önemli bir yasa olduğunu söyleyerek, yasanın bir maddesinde geçen “terk edilen mallar” yerine “terk edilmek zorunda kalınan mallar” ifadesinin ne anlama geldiğini sordu.

Tatar, eşdeğercilerin mağduriyetinin sürdüğünü, tazmin edilemediğini söyledi. Taşınmaz Mal Komisyonu’na Rumların başvurduğunu ve tazminat aldığını belirten Tatar, başarılı bir çalışma yapıldığını kaydetti.

“Yasanın geçmesiyle daha fazla çalışmak zorunda kalacak olan müdürlerimiz bu önemli meseleye vakit bulabilecekler mi?” diye soran Tatar, İçişleri Bakanlığı personelinin özellikle çok yoğun olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununa da değinen Tatar, halkın endişe içinde olduğunu belirtti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, eşdeğercinin hakkının çiğnendiğini kaydetti. Angolemli, yasanın geçmişiyle ilgili bilgi verdi.

Yasanın içeriğinin toplumun beklentisini karşılamadığını savunan Angolemli, eşdeğer sahiplerinin haklarının çiğnendiğini belirtti. Angolemli, “CTP’den böyle bir değişiklik karşımıza gelmesini beklemezdim” dedi.

Başbakanın, ‘Güney’de mal bırakan eşdeğer sahiplerinin sorunlarının çözülmesi için Taşınmaz Mal Komisyonu benzeri bir oluşum söz konusudur’ dediğini anlatan Angolemli, bu açıklamanın halktan olumu tepkiler aldığını kaydetti.

Yeniboğaziçi’nde mal dağıtıldığını ancak daha sonra bir kısmının SİT alanı ilan edildiğini söyleyen Angolemli, “Bu arsanın şimdi kıymeti düşmüştür. Bu durumda olan birçok kişi vardır. Bu soruna çözüm bulunmalıdır” dedi.

Angolemli, yasaya olumlu oy vermeyeceklerini söyledi.

ERHÜRMAN

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, yasa tasarısıyla ilgili eleştirilen iki noktada yoğunlaştığını belirterek, bunlara değindi. Erhürman, bunlardan birinin özerklik diğeri de eşdeğercilerin hakları olduğunu anlattı.

Yasadaki yapılanmanın özerk bir yapı olmadığını söyleyen Erhürman, nedenlerini açıkladı. Atamaların ve görevden almanın Bakanlar ve Bakanlar Kurulu tarafından yapıldığını kaydeden Erhürman, bunun özerk bir yapı olmadığını ifade etti.

“Şimdi kurulan da özerk bir yapı değildir. İki yasa arasında özerlik arasında fark yok” diyen Erhürman, yeni yasada yüksek maaş uygulamasını ortadan kalkması alanında fark bulunduğunu söyledi.

Erhürman, puanların bir miktar da olsa eritilebilmesi adına yeni düzenlemenin olumlu olduğunu ifade etti. Yasayla ilgili eleştirisinin de anlatan Erhürman, “Puanların eşdeğer puanları ile sınırlı tutulması gerekiyordu” dedi.

SANER

UBP Milletvekili Ersan Saner, yasanın geneline ret oyu vereceklerini ifade etti.

Eşdeğercinin 5 milyar puanının beklemekte olduğunu söyleyen Saner, “Bu adımı atarsak, ciddi bir sıkıntı doğururuz” dedi.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ise “Getirilen iki temel değişiklik var. Bir tanesi, ciddi bir bütçe tasarrufu yaratmasıdır. Üç komite bir komiteye indirgenmiş olacak. Siyasiler tarafından atanan kişiler bu görevi yürütüyordu. Bugün üst kademe yöneticileri bu görevi yürütecek. Zaten dosyalarla ilgili işlemlerin tamamlanması çalışmalarını, çalışanlarımız yürütmekteydi” dedi.

Uluçay, dosya sayısının 360’lara gerilediğini belirterek, iş yükünün düştüğünü dolayısıyla üç komitenin fuzuli olduğunu ifade etti.

Eşdeğercilerin öncelikli olduğunu, aleyhlerinde bir durum olmadığını söyleyen Uluçay, mağduriyetin giderilmesi adına daha geniş kapsamlı bir çalışmaya gereksinim duyulduğunu belirtti.

Uluçay, “Zamanında bir puanın 20 TL değer biçildiği uygulama son üç yıldır uygulanmıyor. Daha önceki uygulamada, işlemi tamamlamak için puan yetmiyor ise, bir yerden puan satın almadan, o ihtiyaç duyulan puan karşılığında devlete para ödeyerek işlem tamamlanıyordu. Şimdi yeni yasayla, her türlü puan dışarıdan alınarak, işlem tamamlanabilecek” dedi.

Yasaya bütünlük kazandırıldığını kaydeden Uluçay, “Yapılan bir reformdur, yeni bir vizyondur” dedi.

SİT alanlarında sorun yaşandığını belirten Uluçay, mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini, oluşacak komitede bu sorunların gündeme alınacağını söyledi. Uluçay, komite oluştuktan sonra, eşdeğercilerin sıkıntılarının çözülmesi için süratle çalışma başlatılacağını belirtti.

TÖRE

DP-UG Milletvekili Zorlu Töre, yasanın önemine değinerek, güncellenmesine destek verdi. Eşdeğercilerin bugüne kadar haklarını alamamasını eleştiren Töre, “Devlet hala daha eşdeğercilerin haklarını vermedi. Yasa geçince haklarını alacaklar mı? Ne zaman alacaklar?” diye sordu.

İskandan sorumlu bakanlığın yıllardır adalete uygun şekilde, gereğini yerine getiremediğini söyleyen Töre, “Hala daha hakkını alamayanlar var. Bekleyenler vardır” dedi.

NAMİ

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, toprak konusunun müzakere edilen başlıklardan biri olduğunu, toprak düzenlemesi yapılacağını söyledi.

Kapsamlı çözümün Kıbrıs Türk halkını daha iyi noktaya götürmesi için çalışıldığını belirten Nami, kapsamlı çözümde, mülkiyet hakkının kaybolması gibi bir durumun mümkün olmadığını ifade etti.

Nami, “Önemli bir sürece giriliyor buna hazırlıklı olmalıyız” dedi.

SOYER

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, mülkiyet konusunda AİHM’in verdiği kararının yeni bir merhale olduğunu ifade etti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkin ve verimli çalışmasının önemli olduğunu belirten Soyer, takasın gündeme getirilmesinin olanaklı olup olmadığının da araştırılması gerektiğini söyledi.

Toprak konusunda iki resmi harita olduğunu belirten Soyer, bu haritaların unutturulmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanına çağrı yapan Soyer, “Toprak konusunun tartışılmadığını neden topluma söylemiyor? Cumhurbaşkanı’nın onayından geçen, iki liderin imzaladığı bir anlaşmanın halka sunulacağını da halka anlatmalıdır. Bu gerçek göz ardı edilemez” dedi.

GÜNDÜZ

DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz, yasada yapılan değişikliği anlattı. Gündüz, değişikliğin iki madde altında toparlandığını kaydetti.

Puanların azalmadığını bu nedenle değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Gündüz, konunun hiçbir zaman politize edilmeyeceğini ifade etti.

Konuşmaların  ardından tasarıyı boy çokluğu ile kabul eden Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda,  “Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.