1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASA TASARISI OYÇOKLUĞUYLA ONAYLANDI
YASA TASARISI OYÇOKLUĞUYLA ONAYLANDI

YASA TASARISI OYÇOKLUĞUYLA ONAYLANDI

Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesi ise şöyle açıklandı:

A+A-

Cumhuriyet Meclisi İdari ve Sosyal İşler Komitesi bugün Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Girne Milletvekili Özdemir Berova başkanlığında toplandı.

Meclisten verilen bilgiye göre, komite, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı ile İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşerek oyçokluğuyla onayladı.

Komitenin çalışmasına Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Doğuş Derya, CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali, CTP-BG Milletvekili Hüseyin Erçal, DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Dursun Oğuz, UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner ve  katıldı.

Meclisten yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesi şöyle belirtildi:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kültürel anlamda dünyayla bütünleşmesi ve çağdaş ülkelerde benzerleri uzun yıllardan beri var olan orkestranın ülkemize ve halkımıza kazandırılması yanında; çok sesli, evrensel müzik kültürünün ülkemizde hayat bulması, ayrıca özgün müziğimizin çok sesli bir formda dünyada tanıtılması teminen Cumhurbaşkanlığı Senfoni orkestrası kurulması amaçlanmıştır.

Yasa tasarısının hazırlanırken, senfoni orkestrasının ilk kuruluş aşamasındaki masrafları asgari düzeyde tutabilmek adına daire bazında kuruluş yerine Cumhurbaşkanlığı bünyesinde birim olarak kurulması öngörülmüştür. Böylece sekretarya, ulaşım ve teknik açıdan gerekli olan desteğin mevcut personel ile sağlanması ve tasarruf sağlanması düşünülmüştür.

Orkestranın sanat yönü öncelikle dikkate alınarak orkestranın teknik yönetiminde ağırlık sanatçılara verilmiştir. Böylece kendi içinde serbestçe sanat icra edebilmeleri, faaliyet ve istihdamlarda sadece sanatsal ölçünün esas alınması hedeflenmiştir. 

Orkestra diğer senfoni orkestralarına nispeten daha az sayıda enstrüman sanatçısı öngörülerek oluşturulmuştur. Enstrüman sanatçısı sayısı ile sanatçılara verilecek mali haklara ilişkin üst limit yasa ile belirlenmiştir. Tasarı gerekçeler ve amaçlar ışığında hazırlanmıştır."

İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesi ise şöyle açıklandı:

“İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Esas Yasa’da yer alan İskan Encümeni ile Saptama Değerlendirme ve Tazmin Komisyonları’nın kaldırılarak görev ve yetkilerinin yeni oluşturulacak İskan Komitesi’ne devredilmesi ayrıca 52/1995 Sayılı Değişiklik Yasası ile Esas Yasaya getirilen 1 puanın 20 TL’ye eşit olduğu kuralı, Türk Lirasının daha sonra Yeni Türk Lirası olarak ve ardından da yeniden Türk Lirası olarak isimlendirilmesi sebebiyle uygulanamamıştır. Bu gerekçe ışığında 20 TL yerine, her türlü puan satın alarak taşınmaz mal koçanı alınabileceği kuralı getirilmiştir.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.