1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASAL DÜZENLEME VE DENETİM ŞART
YASAL DÜZENLEME VE DENETİM ŞART

YASAL DÜZENLEME VE DENETİM ŞART

KTEZO Başkanı Tulga, kamuda çalışanların ikinci işi yapmasının, esnaf ve zanaatkarlar açısından haksız rekabete yol açtığını söyledi

A+A-

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatlar Odası (KTEZO) Başkanı Hürrem Tulga, kamu çalışanlarının ikinci bir iş yapmasının esnaf ve zanaatkarları zora soktuğunu söyledi.

Plansız şekilde ülkede açılan iş yerlerinin de esnafın çalışmalarını etkilediğini ifade eden Tulga, haksız ve eşit olmayan bir rekabet yaratıldığını belirtti.

Tulga, yasal boşluklara dayanarak bu tür çalışmaların rahtlıkla yapıldığında işaret ederek denetim eksikliğinin de büyük sorun olduğunu vurguladı.

Kamu çalışanlarının ikinci iş yapmasının yanı sıra tekelleşme ve iş yeri açıp başaramayınca kapatmaya gidilmesi olaylarının da esnaf ve zanaatkarın işini etkilediğini belirten Tulga, yasal düzenlemenin şart olduğunu söyledi.

“Plansız iş yeri açılıyor”

Hürrem Tulga, ülkede denetim olmadığından kamu çalışanlarının rahatlıkla ikinci iş yapabildiğini belirtti.

Makinistlikten alüminyumculuğa hatta kaportacılığa kadar ikinci iş yapanların bulunduğunu ifade eden Tulga, geçmiş dönemde polis teşkilatı içerisinde yaşanan sigorta yolsuzluklarını örnek gösterdi.

Tulga, ülkede çok sayıda işyeri bulunduğunun altını çizerek, plansız şekilde işyeri açılmasının engellenmesi gerektiğini belirtti. Tulga, işyeri sayısının ülke ihtiyaçlarından fazla olduğuna dikkat çekti.

“Esnafı zora sokuyor”

Kamu çalışanlarının ikinci işi yaparak, haksız ve eşitsiz rekabet ortamı yarattığını belirten Tulga, esnaf ve zanaatkarın bu şekilde zora sokulduğunu söyledi.

Tulga, kamu çalışanın geliri olduğunu ve ikinci işine kaynak aktarımı yapabildiğine işaret ederek esnafın böyle bir olanağı bulunmadığının altını çizdi.

Bu sorunun denetimlerle büyük ölçüde kısıtlanabileceğini düşünen Tulga, yasal düzenlemenin önemine özellikle vurgu yaptı.

“Bir başkası üzerine işyeri”

Tulga, kamuda çalışanların pek çoğunun, ikinci işi bir başkası üzerinden yaptığını söyledi.

Yasalardaki boşlukların buna zemin yarattığını anlatan Tulga, sigorta ve vergi kaydı yapıldığında, beceriye dayalı işlerde ehil insan istihdam edilen bir işyeri açılabileceğini belirtti.

Tulga, işletmeciyle ilgili olarak yasalarda herhangi bir yaptırım bulunmadığının altını çizdi.

“Kalite ve standart yakalanamaz”

“İş bölümü mutlaka toplumda olmalıdır. Herkes kendi yaptığı işten sorumlu olmalıdır. Yoksa, kalite ve standardı başka şekilde yakalayamayız” diyen Tulga, gelirin de adaletli şekilde dağılamayacağını belirtti.

Tulga, haksız rekabetin insanları çok etkilediğini ifade ederek, sorunun sadece kamuda çalışıp da ikinci iş yapanlar olmadığını söyledi.

Ülkede yasal boşluklardan dolayı herkesin işyeri açabildiğini yineleyen Tulga, bir süre sonra da bu işyerlerinin kapandığını belirtti. Tulga, sorunun burada bitmediğini yerini yeni iş yerleri açılıp, kapandığını belirtti.

Bu durumun sık sık iflaslara yol açtığını ifade eden Tulga, işyeri açılırken ihtiyacın gözetilmesi gerektiğini söyledi.

“Tekelleşme durdurulmalı”

Hürrem Tulga ayrıca, tekelleşmenin derhal durdurulması gerektiğinin de altını çizdi.

Tekelleşmenin tüketicide üretilen ürünlerle ilgili kuşku yarattığını belirten Tulga, bu durumun ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini ve haksız rekabete yol açtığını ifade etti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.