1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “YASAL YETKİLERİNİZİ KULLANIP, KARPAZ’DAKİ İZİNSİZ YAPILAŞMAYI DURDURUN “
“YASAL YETKİLERİNİZİ KULLANIP, KARPAZ’DAKİ İZİNSİZ YAPILAŞMAYI DURDURUN “

“YASAL YETKİLERİNİZİ KULLANIP, KARPAZ’DAKİ İZİNSİZ YAPILAŞMAYI DURDURUN “

“TOPARLANIYORUZ HAREKETİ” OLARAK BİLİNEN TTD’DEN ESKİ ESERLER VE MÜZELER DAİRESİ’NE YAZI…

A+A-

“Toparlanıyoruz Hareketi” olarak bilinen Temiz Toplum Derneği, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda, yasal yetkilerini kullanarak Karpaz'daki izinsiz yapılaşmayı durdurmasını istedi.

Dernek As Başkanı Cenk Diler ve Hareket Gönüllüsü Ali Kanlı’nın ortak imzasını taşıyan  ve dağıtımı Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı, Anıtlar Yüksek Kurulu ile Hukuk Dairesi’ne de yapılan yazıda,  gerek doğal yapısı ve gerekse barındırdığı kültür mirasla ülkenin gözde yeri olan Karpaz bölgesinde yaşanan olumsuz gelişmelere dikkat çekilerek  “Özellikle, akılcı bir planlama ile turizm sektörüne, dolayısı ile ülke ekonomisine önemli girdi olma potansiyeli olan, bu bölgedeki kontrolsüz yapılaşmalar kabul edilebilir değildir” denildi.

60/94 sayılı Eski Eserler Yasası altında oluşturulan “Anıtlar Yüksek Kurulu”nun 1994 yılında bölgenin önemini tespit ederek ilgi alanı ‘Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı’ ilan ettiği ve bu kararın halen yürürlükte olduğu anımsatılarak bu bölgede öngörülebilecek her türlü inşat faaliyetinin  yasal olarak, Anıtlar Yüksek Kurulunun iznine tabi olup, kontrolsüz yapılaşmadan bahsetmenin mümkün olmadığı ifade edildi.

“Aksi halde, yine yasa ile kontrol ve denetim görevi verilen dairenizin, bu görevi ihmal ettiği gerçeği ile yüzleşiriz” denilen yazıda,  bölgede yaptıkları araştırmalarda, izinsiz olan bazı yapılar için mahkeme sürecinin devam ettiğini de saptadıklarını belirten dernek,  60/94 sayılı bahse konu yasanın 12.(1) maddesinin, ilgi alan içerisinde gerçekleşen izinsiz inşaatların nasıl durdurulabileceğini açıkça belirttiğine dikkat çekti.

Yazıda, yasanın ilgili maddelerinin Müdürlüğe, mahkeme kararına gerek olmaksızın müdahale etme ve mühürleme yetkisi verdiği de ifade edilerek şunlar kaydedildi:

“Yakın bir tarihte, haber olarak TAK ajansında da yer alan Turizm ve Çevre Bakanlığı müsteşarı Sn. Şahap Aşıkoğlu’nun, ‘bu bölgedeki kaçak yapılar kısa sürede yıkılacaktır’ beyanlarının da temel dayanağının, bu yasadan kaynaklanan yetkinin olduğuna inanmaktayız.

Toparlanıyoruz Hareketi olarak, kurumunuzun, yasal yetkilerini kullanıp, her türlü izinsiz yapılaşmayı durdurmasını talep eder, konunun takipçisi olacağımızı bilgilerinize saygı ile iletiriz.”

 

Kaynak: TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.