1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASALARLA İLGİLİ TANITIM TOPLANTISI
YASALARLA İLGİLİ TANITIM TOPLANTISI

YASALARLA İLGİLİ TANITIM TOPLANTISI

“Amaç Ayrımcılığa Karşı Mücadele”

A+A-

BAKAN AKANSOY: “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI’NI DAHA DA GÜÇLENDİRMEYİ PLANLIYORUZ”

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanması ve denetlenmesi için; İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı daha da güçlendirmeyi planladıklarını belirtti.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı tarafından, sivil toplum örgütlerine yönelik olarak "Kadın ve Erkeğe Eşit Muamele Fırsat Eşitliği Yasa Tasarısı” ile  "Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Yasa Tasarısı” için tanıtım ve görüş alışverişi toplantısı düzenlendi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Lefkoşa Merit Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısına İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy da katıldı.

Toplantıda, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı adına İsmet Lisaniler, AB Destek Ofisi AB Projeleri Sorumlusu Michaela Foresti ve Bakan Asım Akansoy birer konuşma yaptı.

LİSANİLER: “AMAÇ AYRIMCILIĞA KARŞI MÜCADELE”

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı adına toplantının açılış konuşmasını yapan İsmet Lisaniler,  “Avrupa Birliği Ayrımcılıkla Mücadele Direktifleri” temel alınarak iki yasa tasarısının hazırlandığını ve Bakanlık tarafından ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşüne sunulduğunu belirtti.

AB Komisyonu’ndan teknik uzmanların da yasa tasarılarına katkı koyduğunu kaydeden Lisaniler,  istihdam ve meslek konularında; ırk, etnik köken,  din,  engelli olma, cinsiyet ve yaşa dayalı nedenlerle ayrımcılık yapılmasına karşı mücadele ve eşit muamele ilkesinin uygulanmasını sağlamak amacıyla yasa tasarılarının hazırlandığını ifade etti.

Söz konusu yasa tasarılarında ayrımcılık, doğrudan ayrımcılık, taciz, cinsel taciz,  hak arama ve hak savunma ile ilgili düzenlemelerin yer aldığını belirten Lisaniler,  hayatın her alanında yer alan haksızlıkların  giderilmesi, çalışma hayatında  daha adil, eşitlikçi ve fırsat eşitliğine dayalı bir düzen yaratılması için sivil toplum örgütleriyle görüş alışverişi toplantısı düzenlediklerini anlattı.

FORESTİ: “HÜKÜMETLERLE ORTAK ÇALIŞIYORUZ”

Toplantıda konuşan AB Destek Ofisi AB Projeleri Sorumlusu Michaela Foresti de,  uzun süredir  Kıbrıs Türk toplumu için  finansal destek sağladıklarını  belirtti.

Avrupa Birliği’nin  1958’den beridir  sürdürdüğü   "Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik" ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Foresti,  komisyonun ilgili yasaların  yürürlüğe geçmesi için hükümetlerle ortak çalıştığını ve destek verdiğini  sözlerine ekledi.

AKANSOY: “ÇALIŞMA YAŞAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy da konuşmasında,  AB müktesebatına uyum çalışmaları çerçevesinde, çalışma yaşamının kalitesinin iyeleştirilmesi amacıyla  “Sosyal Politikalar ve İstihdam” başlığı altında , " iş sağlığı ve güvenliği", " iş hukuku",  " ayrımcılığın önlenmesi", " kadın ve erkek eşitliği"  başta olmak üzere   Bakanlık tarafından  çalışmalar sürdürüldüğünü ifade etti.

Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Akansoy, çalışma yaşamı ile ilgili 6  direktifi içerecek şekilde “İş Değişiklik Yasa Tasarısı”nın hazırlandığını ve sosyal paydaşların görüşü alındıktan sonra Meclis’e gönderileceğini  söyledi.  

Akansoy, çalışma saatleri, yıllık ücretli izinler ile hamilelik izinleri, kısmi zamanlı çalışma, işyerinin devri halinde çalışanların hakları, belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışanların istismarının önlenmesi gibi konularda, AB müktesebatı  ile uyumlaştırılarak hazırlanan “İş ( Değişiklik) Yasa Tasarısı’ ve çalışan ve işveren arasındaki  uyuşmazlıkları  hızlı ve adil bir şekilde  çözüme kavuşturmak için düzenlenen  “İş Uyuşmazlıklarını Çözümleme Yasa Tasarısı"nı 2016 yılında yürürlüğe koymayı hedeflediklerini belirtti.

Akansoy, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin etkin  bir şekilde  uygulanması ve denetlenmesi için; İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı   daha da güçlendirmeyi planladıklarını  vurguladı.

“Ayrımcılıkla Mücadele ve Kadın ve Erkek Eşitliği Yasa Tasarıları”nın çalışma  hayatı ile toplumsal yaşama yeni bir soluk getireceğine işaret eden Akansoy,  iki yasa tasarısının var olan veya olabilecek eşitsizlikleri  ve ayrımcılığı  ortadan kaldırıp, toplumun  her kesimine  eşit katılım ve ayrımcılığa maruz  kalmama hakkı sağlayacağını söyledi.

Yasa tasarılarının yürürlüğe girmeden önce, ilgili sivil toplum örgütleri tarafından benimsenmesinin ve desteklenmesinin önemine dikkat çeken Akansoy, düzenlenen bilgilendirme toplantısının yararlı olmasını diledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.