1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''YAŞAM STANDARTLARIMIZI ÇOK AŞAĞILARA ÇEKİYORUZ”
''YAŞAM STANDARTLARIMIZI ÇOK AŞAĞILARA ÇEKİYORUZ”

''YAŞAM STANDARTLARIMIZI ÇOK AŞAĞILARA ÇEKİYORUZ”

Biz de kendimizle hesaplaşmalı, sağlıklı ve kararlı politikalar üreterek evimize sahip çıkmalıyız

A+A-

SAHİR: “YAŞAM ALANLARIMIZI HER GÜN BİRAZ DAHA YAŞANAMAZ HALE GETİRİYOR, YAŞAM STANDARTLARIMIZI ÇOK AŞAĞILARA ÇEKİYORUZ”

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, “yaşam alanlarımızı her gün biraz daha yaşanamaz hale getiriyor, yaşam standartlarımızı çok aşağılara çekiyoruz” dedi.

Sahir, 22 Nisan Dünya Günü nedeniyle yaptığı yazılı açılamada, Dünya Günü’nün 22 Nisan 1970’de kutlanmaya başladığına dikkat çekti

Sahir, “Çevreye uyumlu kentler yapmak bir yana, sınırsız imar hakları ile ne kent ne de köy denilemeyecek yolsuz, sokaksız, plansız yapılaşmalar, yeşilsiz çok katlı apartman siteleri, gökdelenler, enerji kayıpları yüksek binalar, taş, su, toprak gibi doğal kaynakları israf eden ağaçsız kentler yaratmaya devam ediyoruz” dedi.

Sahir, yeryüzünün simgesel yaş günü olarak kabul edilen 22 Nisan’da, her yıl birçok ülkede dünyayı tehdit eden çevresel felaketlere dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler yapıldığını kaydetti.

Etkinliklerin, kamu ilgisini doğa dengesini bozan insan faktörlerine ve doğayı koruyan eylemlere çekerek, çevreye karşı duyarlı davranış biçimini kalıcı kılmayı amaçladığını belirten Sahir, Dünya Günü’nde kaynakların verimli kullanılmasının önemine vurgu yapıldığını söyledi.

Bu yıl Dünya Günü’nün, “Yeşil Kentler” teması ile gerçekleştiğini ifade eden Sahir, “Çevreye uygun yapmadığımız binalar, çözmediğimiz yaya ile trafik ulaşım sorunları ve kentlerle ilgili yaptığımız diğer yanlışlarla hesaplaşma günü. Sadece bir gün değil, her gün kutlanıyormuşçasına bilinçli olmaya ve bilinci paylaşmaya devam etmeliyiz” dedi.

192 ÜLKEDE RESMİ ETKİNLİK

Bu yıl yapılacak etkinliklerde,  “toplu taşımacılık”, “teknolojiyi ve ışıkları kapat”, “enerjiye ve çevreye sahip çık” başlıklarını üzerinde durulduğuna işaret eden Sahir,  “Dünya Günü”nde bu yıl 192'den fazla ülkede resmi etkinlikler düzenlenmesinin beklendiğini belirtti.

Ülkede 44 yıldır “22 Nisan Dünya Günü”nde hiçbir etkinlik veya farkındalık kampanyası yapılmadığını vurgulayan Sahir, “etkinlik ve politika oluşturmak şöyle dursun, yaptığımız faaliyetlerimizde ‘dünyada verilmeye çalışılan mesajları’ hiç almamış olduğumuz, ya da alma niyetinde olmadığımız görünüyor” dedi.

Yapılan yanlışlarla doğal dengeleri altüst ederken, taş talebini artırarak dağların tahrip edilmesini, yer altı sularının kirlenmesini, ağaçları acımasızca keserek, yeşilin ve doğal alanların yok oluşunu hızlandırıldığını belirten Sahir, geri teknolojilerle enerji üretmeye çalışırken, santrallerin bütün canlıları zehirlediğini savundu. Sahir şöyle devam etti:

“Trafiği ve toplu taşımacılığı çözmediğimiz için yollarda sıkışan araçlar kabul edilebilir limitlerin çok üzerinde kirlenmeler yaratıyor. Yaşam alanlarımızı her gün biraz daha yaşanamaz hale getiriyor, yaşam standartlarımızı çok aşağılara çekiyoruz.

Bir yerden başlamalı, bu yıkımı durdurmalıyız. 22 Nisan Dünya Günü vesilesi ile biz de kendimizle hesaplaşmalı, sağlıklı ve kararlı politikalar üreterek evimize sahip çıkmalıyız.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.