1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YAŞAMAK İSTEMİYOR!
YAŞAMAK İSTEMİYOR!

YAŞAMAK İSTEMİYOR!

Bu yaşamı hak etmiyor!

A+A-

Devrim Demir

Başkent Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesinde yürek burkan bir hayat yaşanıyor. Kıbrıslı Türk, 6 çocuk annesi 82 yaşındaki Zekiye Akbıçak, Surlariçi’nde iki göz hücre tipi evinde adeta cehennem hayatı yaşıyor.

Zekiye nenenin, evinde nefes alabileceği bir pencere bile yok. Yıllardır elektrik enerjisi olmayan ev, hijyenden de çok uzak.

Yürümekte bile zorlanan ve yaşlılığa bağlı birçok hastalığı olan Zekiye Akbıçak, ne yemek yapabiliyor ne de çamaşırlarını yıkıyor.

Canını tehlikeye atıyor

Hava sıcaklığının 40 dereye ulaştığı şu günlerde, çoğumuz klimalı odalarda bile dayanamazken,  Zekiye nene, evinde elektrik enerjisi olmadığı için bir bardak soğuk su bulamıyor.

Zekiye nene, geceleri sıcaktan gözüne uyku girmediğini söylerken, gündüzleri de evinden uzaklaşarak, surlar üzerinde serinlemeye çalışıyor. Saatlerce metrelerce yükseklikteki surlar üstünde oturan yaşlı kadın bazı zamanlar, burada uyuyarak zaman geçiriyor.

Yalnızlığına ağlıyor

Penceresi bile olmayan iki odalı evinde yalnız yaşayan Zekiye Akbıçak, yaşadığı sefaletten çok yalnızlığına gözyaşı döküyor.

Havadis’e konuşan yaşlı kadın, yalnızlık duygusunu şu sözlerle anlattı:

“6 evlat büyüttüm. Hepsi bir tarafta. Kocam zaten vefat etti. Hayatım gerçekten çok zor. İnanın, sabahları uyandığım zaman, mutlu olmuyorum.

Ciddi sıkıntılar yaşıyorum ve bunları kaldıracak gücüm de yok. Eskiden, taşı sıksam, suyu çıkar sanıyordum. Şimdi kendime bakmaktan aciz, bir kap yemeğe muhtaç yaşıyorum. “

Kaderi hiç gülmedi

Zekiye Akbıçak, yaşam hikâyesini Havadis’e anlattı. Zekiye nene, 1934 yılında doğdu, 13 yaşında, kendisinden 37 yaş büyük bir adamla evlendirildi.

Evlendiğinde 50 yaşında olan eşinin 87 yaşında vefat ettiğini söyleyen Zekiye Akbıçak, üçü erkek, üçü kız 6 evlat sahibi olduğunu ve eşi öldükten sonra hala yaşı genç olmasına rağmen evlatlarının başına üvey baba getirmemek, onları en iyi şekilde yaşatmak için evlenmediğini belirtti.

Hayatını evlatlarına adadığını söyleyen Zekiye nene, yaklaşık 9 yıl, Lefkoşa Surlariçi’nde bulunan Yediler bölgesinde ikamet ettiğini, ancak evin bakımsızlıktan yıkılmaya başlayınca, Lefkoşa Türk Belediyesi eski Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın yardımı ile ve hiçbir ücret ödememek üzere halen oturmakta olduğu Surlariçi’ndeki eve yerleştirildiğini söyledi.

Bu evde de bir süre sonra elektrik enerjisinin kesildiğini ve karanlığa mahkûm olduğunu yıllardır da bu durumun devam ettiğini söyleyen Zekiye Akbıçak, evinin de yaşanabilir durumda olmadığını kaydetti.

Zekiye nene, “Sokakta değilim ama yaşadığım yer bir ev de değil adeta mağara. Hem pis hem havasız. Yaşlıyım, hastayım temizlik yapamıyorum. Yürümekte bile zorlanıyorum. Zaten param da yok. Üzerimdeki elbisemden başka bir elbisem bile yok” diye konuştu.

Havadis

 
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum