1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YAŞAMINI YİTİRDİ
YAŞAMINI YİTİRDİ

YAŞAMINI YİTİRDİ

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin dördüncü Devlet Başkanı Glafkos Klerides yaşamını yitirdi.

A+A-

Rauf Denktaş'ın siyaset dışındaki dostu, İkinci Dünya Savaşı'nın gazi RAF pilotu 94 yaşındaki Rum siyasetçi Glafkos Klerides hayatını kaybetti. Kleridis'in özel doktoru Losif Kassios yaptığı açıklamada, "Büyük lideri 18.20'de kaybettik dedi.

GLAFKOS KLERİDES KİMDİR?

Glafkos Yoannu Klerides, Kıbrıs Cumhuriyeti siyasetçisi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin dördüncü devlet başkanıdır. Klerides, avukat ve devlet adamı olan Yannis Kliridis'in en büyük oğludur. II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri'nde görev yapmıştır. 1942 yılında uçağı Almanya üzerinde düşürülmüş ve esir alınmıştır. Savaş bitene kadar esir olarak tutulmuştur. Savaş'tan sonra King's College London'ta hukuk okumuş ve Kıbrıs'ta çalışmaya başlamıştır.

EOKA örgütünün bir üyesidir. Bu örgütle beraber Kıbrıs'ın Birleşik Krallık hakimiyetinde kurtulması için "Ypereides" takma adıyla mücadele vermiştir. Bu süreçte Birleşik Krallık askerleri tarafından tutuklanan EOKA üyelerinin avukatlığını yapmıştır. 1959'da Londra'da yapılan Kıbrıs konulu konferansa Adalet Bakanı olarak katılmış ve 1960'ta bu süreç sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti bağımsızlığını kazanmıştır. Aynı zamanda Kıbrıs Rumlarının liderliğini yapmıştır.

1960'ta onu ileride devlet başkanı olarak seçecek olan Kıbrıs Temsilciler Meclisi'ne seçilmiştir. 1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti bağımsız olduktan sonra Kliridis büyük güç kazanmış ve Birleşik Demokrat Parti'nin bir üyesi olmuştur. 20 Temmuz 1974'de Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılan harektdan sonra geçici olarak devlet başkanlığı görevlerini devralmış, 16 Temmuz 1974'te askeri darbe ile devrilen III. Makarios'a 7 Aralıkta yetkileri geri vermiştir. Daha sonra 1993-2003 yılları arasında arka arkaya iki defa devlet başkanı seçilmiştir. En son 2003 yılında Tasos Papadopulos tarafından geride bırakılarak bu görevi devretmiştir. Siyasi hayatını bitirdikten sonra "20. Yüzyılda Kıbrıs Tarihi" adlı kitabını yayınlamıştır.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.