1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARARAK DAHA İYİ GELECEK KURABİLİRİZ”
“YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARARAK DAHA İYİ GELECEK KURABİLİRİZ”

“YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARARAK DAHA İYİ GELECEK KURABİLİRİZ”

“YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARARAK DAHA İYİ GELECEK KURABİLİRİZ”

A+A-

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta toplumlar arası çatışmaların başladığı 21 Aralık 1963’ten bu yana 51 yıl geçtiğinin altını çizerek, acıların bir daha yaşanmaması için yaşananlardan her iki toplumun da ders çıkararak gelecek nesillere barış içinde bir Kıbrıs bırakmak için gayret göstermesi gerektiğini söyledi. Akıncı, “yaşananlardan ders çıkararak daha iyi gelecek kurabiliriz” dedi.

Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Akıncı bugün Nergisli, Sütlüce, Yıldırım ve Alaniçi köylerini ziyaret ederek yurttaşlarla bir araya geldi.

Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşleri ve temel ilkelerini aktardığı konuşmasında Akıncı, günün anlamına dikkat çekerek, 21 Aralık 1963 yılında başlayan olayların üzerinden tam 51 yıl geçtiğini anımsattı.

Akıncı, 1964 yılının Mart ayında Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs’taki Barış Gücü için çıkardıkları kararda sadece 3 ay kalacağının ifade edildiğini söyledi ve “50 yıldır geri dönemediler. Ancak her şeyin bir kıvama geliş zamanı vardır” dedi ve her iki tarafta da niyet ve irade varsa çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu vurguladı.

ENOSİS hayalinin adanın başına büyük belalar açtığını vurgulayan Akıncı, Kıbrıs Rum tarafı, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ENOSİS için bir sıçrama tahtası olarak kullanmak isterken, Kıbrıs Türk tarafının da ‘Taksim’ hedefini ortaya koymasıyla sorunun bugünlere kadar uzadığını söyledi.

Akıncı, Yunan Cuntasının 1974 yılında yaptığı darbenin ardından adada her iki taraftan da çok insanın yaşamını yitirdiğini, birçok insanın kayıp olduğunu da vurguladı ve “savaş kadar kötü bir şey olamaz. Savaşlarda tüm kötülükler, ölümler de oluyor, kayıplar da oluyor, tecavüzler de yaşanıyor. Önemli olan bunlarla yüzleşip toplumların ders çıkarabilmesidir ki bir daha yaşanmasınlar. Adamız bir daha kan gölüne dönmesin. Bizim kuşaklar çok acılar çekti. Gelecek kuşakların aynısını yaşamasını istemiyoruz. Gelecek kuşalar cefa yerine bu adanın nimetlerini adilce paylaşabilsinler. Her iki toplum da bunun için çaba ve irade göstermelidir” dedi.

Aksi halde daha kötü olayların da yaşanabileceği tehlikesine dikkat çeken Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, doğal gaz nedeniyle son zamanlarda ortaya çıkan gerginliğe işaret etti. Akıncı, “eğer anlaşmayı başarırsak iki taraf da kazanır, aksi halde iki taraf da kaybeder. Birlikte daha iyi bir gelecek kurabiliriz” diye konuştu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.