1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YAŞLILAR PERİŞAN OLDU
YAŞLILAR PERİŞAN OLDU

YAŞLILAR PERİŞAN OLDU

3.5 saat boyunca hareket etmelerine izin verilmedi

A+A-

Girne Belediyesi tarafından organize edilen ikinci bahar projesi kapsamında Larnaka’ya gitmek isteyen büyük çoğunluğu yaşlılardan oluşan yaklaşık 400 kişi, dün yola çıkmak için üç buçuk saat “izin” bekleyince perişan oldu.

Gecikme, yolcuların Girne’den Larnaka’ya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) plakalı otobüslerle taşınmak istenmesi dolayısıyla meydana geldi.

Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşıma Yasası’na göre KKTC’de toplu taşıma işletme izni bulunmayan (KKTC plakalı araçlar dahil) hiçbir araca (bedava olsa bile) yolcu taşımacılığı izni verilmiyor.

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, “Bırakın Larnaka’yı, Girne’den Metehan’a gidecek KKTC plakalı araç bulamadık. O nedenle Güney Kıbrıs plakalı taşımacılık şirketlerini tercih etmek zorunda kaldık” derken, KAR-İŞ, KIT-SAB, Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği ve toplu taşımacılık yapan bazı özel şirketler ve UBP’li meclis üyeleri bu duruma tepki gösterdi.

Taşımacılık şirketlerinin Kuzey Kıbrıs içerisinde yeteri kadar aracı olduğuna dikkat çekilerek, hiçbir sorun yaşamadan Güney Kıbrıs’a geçebilecek çok sayıda aracın bulunduğu savunuldu.

Güney Kıbrıs’a yolcu taşımacılığı yapan Göçmen Nakliyat’ın Direktörü Hasan Kırmızı, Girne Belediyesi’nin kendilerinden fiyat sorduğunu ancak daha sonra “Tur iptal oldu” denilerek, anlaşma yapılmaktan vazgeçildiğini söyledi.

 Polis otobüslere ceza yazdı
Girne Bölgesi’nde aralarında yaşlılarında bulunduğu yaklaşık 400 kişi, dün Larnaka’da bulunan Hala Sultan’a gitmek için sabah saatlerinde Girne Baldöken Oto Parkı’nda buluştu. Yolculara otobüslerin sabah saat 08.00’de hareket edeceği söylendi. Güney Kıbrıs Plakalı otobüslere binen yolcular, yaklaşık üç buçuk saat otobüslerin içerisinde, Larnaka’ya hareket etmeyi bekledi.
   Polis önce KKTC’de işletme izinlerinin bulunmadığı için Güney Kıbrıs plakalı otobüslerin Kuzey Kıbrıs’tan yolcu alıp Larnaka’ya gitmelerine izin vermedi. Yapılan girişimler üzerine polis, “İşletme izinleri olmadıkları gerekçesiyle” Güney Kıbrıs plakalı otobüslere her biri için ayrı ayrı 350 TL tutarında ceza kestikten sonra, yolcularla beraber geçişlerine izin verdi.

Aygın: Otobüs bulamadık
Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Güney Kıbrıs plakalı araçların Girne’den yolcu almasının engellenmesine bir anlam veremediğini söyledi. Sümer Aygın, “Bırakın Larnaka’yı, Girne’den Metehan’a gidecek araç bulamadık. O nedenle Rum plakalı taşımacılık şirketlerini tercih etmek zorunda kaldık” dedi.

Güney Kıbrıs’a hiçbir sorun yaşamadan geçebilecek birçok otobüs ve minibüs bulunmasına rağmen, Rum şirketlerinin tercih edilmesi ise turizm ve taşımacılıkla uğraşan örgütlerin tepkisine neden oldu.

Kamu iş, yetkilileri suçladı
Kamu Araçları İşletmecileri Birliği’nde (Kar-İş) son olarak geçici başkanlık yapmış olan CTP İskele milletvekili Biray Hamzaoğulları, işletme izni olmayan araçların yolcu taşımasının yasal olmadığına dikkat çekerek, bu işi yasal olarak yapmaya çalışanların mağdur olduğuna işaret etti. Biray Hamzaoğulları, otobüslerde bekleyen yaşlıların mağdur olmaması için bir defaya mahsus otobüslere izin verildiğini savundu.

Kar-İş eski başkanı Fuat Topaloğlu ise KKTC’de işletme izni bulunmayan Güney Kıbrıs plakalı araçların ceza ödeyerek yolcu taşımasına izin verenleri eleştirdi. Fuat Topaloğlu, işletme izinleriyle ilgili tek yetkili makamın İçişleri Bakanlığı olduğunu belirterek, hükümeti, polisi ve İçişleri Bakanlığı’nı görevlerini tam olarak yerine getirmemekle suçladı

İşletme izni bulunmayan KKTC plakalı otobüslerin trafiğe çıkışının yasaklandığını ve yaklaşık bin TL ceza ödediklerini anlatan Topaloğlu, yolcu taşımakta ısrar eden Güney Kıbrıs plakalı otobüslerin de aynı işleme tabi tutulması gerektiğini savundu.

Toplu taşımacılık şirketlerinin batma noktasına geldiğini ifade eden Topaloğlu, “Sümer Aygın beni arasaydı, kendisine 80 tanesi turistik yaklaşık 120 tane otobüs gönderebilirdim” iddiasında bulundu.

Tolun: Belediye kendi görevini yapmalı
Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KIT-SAB) başkanı Orhan Tolun, belediyelerin yapması gereken asli görevlerin dışına çıktığını ileri sürdü. Orhan Tolun, yaşlıların Larnaka’ya götürülmesi işleminin belediyenin değil, turizm ve seyahat acenteleri organizasyonunda yapılması gerektiğini savundu. Tolun, belediyenin KIT-SAB’a başvurması halinde taşımacılık konusunda kendilerine yardımcı olunacağını ve yaşlıların da saatlerce mağdur olmayacağını belirtti.

Gencer: KKTC’yi ve yasalarını tanımadılar
Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Faik Gencer, 20 yıldır siyasetin içinde olan ve 16 yıldan beridir belediye başkanlığı yapan Sümer Aygın’ın, büyük bir hata yaptığını iddia etti. Faik Gencer, KKTC’de işletme izni olmayan otobüslerin yolcu taşımasına ses çıkarılmamasının KKTC’yi ve yasalarını tanımamakla eşdeğer olduğuna işaret etti.

   Seçimlerin yaklaştığı bir dönemde yaşlılar üzerinden seçim yatırımı ve politika yapıldığını iddia eden Gencer, “Çok merak ediyorum. Aynı hatayı UBP ya da TDP’den bir belediye başkanı yapsaydı, hükümet yine sessiz kalacak mıydı” diye konuştu.

Araçlar terminalde yatıyor
  Girne Bölgesi’nde hizmet veren taşımacılık şirketleri, Girne’den Metehan’a yolcu taşınması için Girne Belediyesi’nden her hangi bir teklif almadıklarını söyledi. Girne’deki işletmeciler, iş azlığından şikayet ederek, Girne Otobüs Terminali’nde çok sayıda otobüs ve minibüslerinin bulunduğunu ifade etti ve talep gelmesi durumunda araçlarının kullanıma verilebileceğini kaydetti.

Kırmızı: Belediyeye 10 Euro önerdik
Güney Kıbrıs’a hiçbir sorun yaşamadan yolcu taşımacılığı yapan Göçmen Nakliyat’ın Direktörü Hasan Kırmızı, Girne Belediyesi’nin kendilerinden fiyat aldığını ancak daha sonra “Tur iptal oldu” denilerek, anlaşma yapılmaktan vazgeçildiğini söyledi. Kırmızı, belediyeye gidiş ve dönüş dahil yolcu başına 10 Euro önerdiklerini açıkladı.

Hasan Kırmızı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde muayene edilen, ruhsat ve sigortası çıkarılan ve şoförlerinin sürüş ehliyetleri onaylanan üç otobüs ve iki minibüslerinin olduğunu belirtti. Kırmızı, bu araçların 210 kişi taşıyabildiğini ifade ederek, bunlara ek olarak iki otobüslerinin daha Güney Kıbrıs’a geçmeleri için çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Hasan Kırmızı, dini konularda önceden izin alınması kaydıyla Güney Kıbrıs’ın otobüslerin geçişleriyle ilgili sorun çıkarmadığını da anlatarak, Mağusa Belediyesi’nin geçtiğimiz yıllarda Göçmen aracılığıyla 11 adet KKTC plakalı otobüsle yaşlıları Larnaka’ya götürdüklerini vurguladı.

UBP’li üyeler: Proje amacından sapıyor
Ulusal Birlik Partisi meclis üyeleri ise Larnaka’ya gidebilecek KKTC plakalı otobüsler varken, Güney Kıbrıs plakalı otobüslerin tercih edilmesine tepki gösterdi. UBP’li meclis üyeleri, halktan toplanan vergilerin yine halka dönmesi gerektiğini savundu. Üyeler, yaşlılara yönelik yapılan İkinci Bahar projesinin amacından saptırılmaya çalışıldığından yakındı.

Üyeler, “GKRY yasalarına göre KKTC plakalı bir otobüs, tur amacıyla Güney Kıbrıs’tan yolcu alıp Kuzey’e geçiremez, aynı şekilde KKTC yasalarına göre de Rum plakalı otobüsler tur amacıyla Kuzey’den alıp Güney’e yolcu geçiremez” dedi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.