1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YATIRIM PERSPEKTİFİ
YATIRIM PERSPEKTİFİ

YATIRIM PERSPEKTİFİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs ve Kuveyt arasında işbirliği perspektiflerinin bulunduğunu söyledi.

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs ve Kuveyt arasında işbirliği perspektiflerinin bulunduğunu söyledi.

Alithia gazetesi ve diğer gazetelere göre Kuveyt’te bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs ve Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odalarının düzenlediği Müteşebbis Forum’unda bir konuşma yaptı.

Anastasiadis, buradaki konuşmasında Hükümet’in, bankacılık sisteminin ve ekonominin, yeniden canlandırılması ve inşa edilmesine yoğunlaştığını ifade etti.

Güney Kıbrıs’taki son koşullara da değinen Anastsiadis, bankacılık sektörünün, bütünlüklü bir eylem planının hayata geçirilmesi aracılığıyla, daha güçlü, iyi sermayelendirilmiş ve sürdürülebilir bir hale gelmekte olacağını söyledi.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren şirketlere yönelik elverişli vergilendirme girişimlerinden bahsetti.

AB vatandaşı olmayan kişilerin, en azından 300 bin Euro değerinde taşınmaz(ev) mala sahip olması veya yerel bir bankaya, üç yıllığına en az 30 bin Euro yatırması durumunda Güney Kıbrıs’ta ikamet iznine sahip olabileceklerini anımsatan Anastasiadis, alınan başka tedbirlerin, çalışmalar için toprak kalkınması aşamasının genişletilmesini, otel gibi turistik yatırımlar için izin verilmesini teşkil ettiğini kaydetti.

Yatırım yeri olarak Güney Kıbrıs’ın avantajlarından bahseden Anastasiadis, bunların, ülkenin stratejik konumu,  iyi altyapısı, eğitimli insan gücü ve düşük şirketler vergisi olduğunu söyledi.

Anastsiadis, konuşmasında Güney Kıbrıs tarafından tek taraflı olarak ilan edilen sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde hidrokarbon bulunmasının, enerji ve yardımcı hizmetle alanında işbirliği ve yatırımlar yapılması açısından perspektifler yarattığını ifade etti.

Doğal gaz sıvılaştırma terminali inşası kararına da değinen Anastasiadis, bu yatırımın, ülkeyi bölgesel enerji merkezi haline dönüştüreceğini söyledi.

Anastasiadis, sözlerinin sonunda, Kuveyt’ten Güney Kıbrıs’a yapılacak müteşebbis faaliyetlerine yönelik her desteği ve kolaylığı sağlayacaklarını ifade etti.

KUVEYT TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI

Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Khalid Al-Sagar ise Müteşebbis Forum’unda yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs ve Kuveyt arasındaki ticaret hacminin, 2012 yılında 54 milyon dolar olduğunu, 2002 yılında ise ticaret hacminin sadece 3 milyon dolar olduğuna dikkati çekti.

Khalid Al-Sagar, sağlık, eğitim, petrol sanayi, taşımacılık ve altyapı alanlarında işbirliği yapma konusunda perspektifin bulunduğuna dikkati çekerek  Kuveyt’in gelecek beş yıl için 70 milyar doları aşkın harcamayı öngören Kalkınma Planı’nı incelemeleri için Rum işadamlarına çağrıda bulundu.

HARİS YEORGİADİS

Kuveyt’te bulunan Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ise gazetecilere yaptığı açıklamada Kuveyt’in Güney Kıbrıs’a yatırım yapma konusuna ilgi gösterildiğini tespit ettiğini söyledi.

Yeorgiadis, işbirliği perspektifinin temasların muhafaza edilmesi ve güçlendirilmesi aracılığıyla, somut hale getirilebileceğini ifade etti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.