1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YAVUZCAN'A 2 YIL HAPİS!
YAVUZCAN'A 2 YIL HAPİS!

YAVUZCAN'A 2 YIL HAPİS!

Suçüstü yakalanmıştı...

A+A-

Yavuzcan’a 2 yıl hapis!

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Eylül ayında kokain türü uyuşturucu madde ile suçüstü yakalanan Ali Yavuzcan hakkındaki kararını dün açıkladı.

Mahkeme "Uyuşturucu ithal ve tasarruf" suçundan 2 aydır Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak bulunan Ali Yavuzcan’ı 2 yıl hapislik cezasına mahkûm etti.

Ömer Güran başkanlığında, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’dan oluşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını Mahkeme Başkanı Ömer Güran okudu.

Kararı okuyan Mahkeme Başkanı Ömer Güran, son yıllarda uyuşturucu suçunun ülkede yaygınlaşarak önüne geçilemediğini ve ülkede mahkeme gündemini bu tür davaların işgal etmekte olduğunu şu şekilde açıkladı:

“Uyuşturucu ve uyarıcı etkisi bulunan maddeler, imalinden, dağıtımına, kullanımı sağlık açısından yasaklanmıştır. 1984 yılında Birleşmiş Milletler, uyuşturucu trafiğini insanlar arası tehlike olarak açıkladı ve suç olduğunu ortaya koydu. Uyuşturucu madde kaçakçılığı, ticaret ve tasarrufu kamu sağlığına karşı işlenmiş suçlardır. Uyuşturucu suçunun yasa koyucuda 18 yıla kadar hapisliği öngörülmektedir. Küçücük ülkemizde hızla yaygınlaşmaya devam eden bu tür suçları önlemek için mahkemelere büyük görevler düşmektedir.”

Mahkeme başkanı Ömer Güran dün okuduğu kararda, yaygınlaşan ve artmakta olan uyuşturucu suçlarına mahkemelerin ağır ve ibret verici cezalara vererek suçların son bulabileceğini şöyle özetledi: “Yaygınlaşan uyuşturucu suçlarına ağır cezalar getirilerek sonlanmalı. Bu yapılmadığı sürece suçlar önlenemez ve artmaya devam eder. Uyuşturucu kullanan kişiler oldukça kötü durumda ve toplumun psikolojik olarak çökmekte olduğu gözlemlenmekte. Bu tür suçların ülkemizde arttığını görmemezlikten gelmek mümkün değil. Tabir yerindeyse uyuşturucu veba, virüs gibi salgın hale geldi.”

 Ömer Güran, sanığa ceza takdir ederken suçun işleniş şekli, sanığın kişisel durumunun dikkate alındığını, sanığın işlemiş olduğu "Uyuşturucu ithal ve tasarruf" suçlarının oldukça ciddi ve toplumu endişeye sürükleyen suçlar olduğunu kaydetti. Güran, bu tür suçların yaygınlaşarak, gün geçtikçe artmakta olup kamu vicdanını rahatsız edici boyuta geldiğini vurguladı. Mahkeme Başkanı ceza takdir edilirken verilen cezaların ağır olabileceğini ancak toplum açısından yapılacak en doğru icraatın bu yönde olduğunun altını çizdi. 

Uyuşturucunun toplum psikolojisi ve aile bağlarını oldukça etkilediğine dikkat çeken Ömer Güran, halkın ve özellikle gençlerin uyuşturucu ile kemirildiklerinin göz önünde olduğuna vurgu yaptı.

Sanığın benzer suçlardan daha öncede yargılanıp, hapislik cezasına mahkûm olduğuna dikkat çeken Ömer Güran, sanığın bu maddeyi kullanıcılar için sağlayıcı özelliği taşıdığına işaret etti. Güran, 28 yaşında olan Ali Yavuzcan’ın, benzer suçlardan 2013 tarihinde yargılanarak altı ay hapislik cezası aldığını da anımsattı.

Sanığın mahkemeden özür dilediğini, suçunu kabul ettiğini kaydeden Güran, uyuşturucu suçunu çaresizlik tesiri altında işlemiş olduğunu belirtti. 

Sanığa ceza takdir ederken kişisel durumunun etraflıca izlendiğini söyleyen Güran, " Sanık benzer suçlardan daha öncede yargılanıp hapislik cezasına çarptırıldı. Cezaevinden çıkar çıkmaz ayağının tozu ile aynı suçları tekrarlamaya devam ederek uslanmaz bir profil çizdi.  " dedi. Güran, sanık Ali Yavuzcan aleyhinde getirilen tüm davalardan oy birliği ile 2 yıl hapse mahkum edildiğini açıkladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.