1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. `YAYIN YÜKSEK KURULU 2013 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI` OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
`YAYIN YÜKSEK KURULU 2013 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI` OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

`YAYIN YÜKSEK KURULU 2013 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI` OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

MECLİS GENEL KURULU DEVAM EDİYOR…

A+A-

“YAYIN YÜKSEK KURULU 2013 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI” OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

SANER: “ERCAN HAVALİMANI’NDA, DEĞİRMENLİK BELEDİYESİ’NDEN YAPILACAK 5 TL KESİNTİ KONUSUNDA SİYASİ BİR KASIT İÇİNDE DEĞİLİZ”

ADEM: “KESİNTİ İÇİN MECLİS GENEL KURULUNA GÖNDERİLEN YASA TASARISI ASLA BU MECLİS’TEN GEÇİRİLEMEYECEK… KESİNTİ İÇİN BAŞKA YERDEN ÇÖZÜM BULUNSUN”

YEKTAOĞLU: “HÜKÜMET SON BİR YILDIR MECLİS’TE NİSAP SAĞLAYAMIYOR...UBP TÜM PARTİLERLE BİRLİKTE KARAR VEREREK ERKEN SEÇİME GİDİLMESİ GEREKİR...”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Yayın Yüksek Kurulu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”nı oyçokluğuyla kabul etti. 

Tasarının görüşülmesi sırasında, tasarıdan fazla Ercan Havalimanı’ndan çıkış yapan her yolcu başına Değirmenlik Belediyesi’ne giden 5TL’lik kesintilerin kaldırılması için Meclis’e gönderilen yasa tasarısı tartıldı. Bu tasarı nedeniyle Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Hükümet’i eleştirerek, tasarıya karşı çıktı.

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem, bu yasa tasarısının asla Meclis’ten geçirilemeyeceğini ileri sürerek, Başbakan İrsen Küçük’e, “Size de söylüyorum, eğer bu yasa Meclis’ten geçirilmeye çalışılırsa iktidarınız yarım saat duramaz burada” dedi.            

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ise Değirmenlik Belediyesi’nden kesilecek 5 TL konusunda siyasi bir kasıt içerisinde olmadıklarını belirtti. Saner ayrıca mevcut Ercan’a değil, yeni Ercan’a yatırım yapılmasını istediklerini, bu kapsamda da en yakın zamanda pist ve tünelin yapılması için çalışmaların başlayacağını kaydetti.

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem, tasarının görüşülmesi sırasında söz alarak, UBP’nin son zamanlarda Kıbrıs Türk halkının onuruyla çok oynadığını ve halkın artık hükümeti böyle gördüğünü savundu ve halkın kendi arasında UBP’ye karşı “çok renkli küfürler” ettiğini iddia etti.

Adem, UBP’nin içindeki sıkıntıların kendilerini ilgilendirmediğini, ancak bu çatışmaların Meclis’e yansımasıyla halkın da birinci derece sorunu haline geldiğini işaret ederek, bu çatışmaların halkın geleceğiyle oynanması anlamına geldiğini savundu.

UBP içi çatışmanın koltuk kapmak için yapıldığını öne süren Adem, UBP’de yaşanan çatışmanın sadece koltuk için olduğunu, halk için yapılan bir çatışma olmadığını ifade etti. Adem, Meclis’in bu çatışmaya karıştırılmaması gerektiğini, UBP’nin artık oturup karar vermesi gerektiğini söyledi.

Adem, tüm sektörlerin çöktüğünü,  geri dönüş imkanının kalmadığını savunarak, ülke iradesinin de Türkiye’ye ve elçiliğe teslim edildiğini öne sürdü. Türkiye’den getirilecek suya Kıbrıslı Türklerin ağır  bedel ödeyeceğini iddia eden Adem, yerel yönetimlerin hizmetlerinin de artık Türkiyeli özel şirketlere teslim edilme aşamasına gelindiğini ileri sürerek, “Artık yeter bu kadar da olmaz” dedi.

UBP’nin yönetme becerisini tamamen elinden kaçırdığını, bu yüzden bütün partilerin bir araya gelerek erken seçim için tarih belirlenmesi gerektiğini ifade eden Adem, UBP’nin ülkedeki bu duruma ve halkın öfkesine rağmen nasıl burada oturduğunu anlayamadığını dile getirdi.

Adem, hükümete karşı eleştiriler ve suçlamalarda bulunarak, Hükümet’in artık özel şirketlere bile söz geçiremediğini savundu.

Ercan Havalimanı’nda yapılan özelleştirmenin “tekel” yarattığını savunan Adem, özelleştirmenin ucuzlama değil, acayip bir pahalılaşma getirdiğini iddia etti. Şirketin hiçbir yatırım yapmadan vergileri artırdığını, herkese vergi koyduğunu ileri süren Adem, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner’in Ercan’da yolculardan alınan ve Değirmenlik Belediyesi’ne giden vergilerin kaldırılması açıklamasını eleştirdi.

Adem,  bu konuda Meclis Genel Kuruluna gönderilen yasa tasarısının Meclis’ten geçirilemeyeceğini vurgulayarak, Bakanlığın belediyeye giden paradan değil, başka yerden kesilerek bu sorunu çözmesi gerektiğini kaydetti.

CTP-BG’nin Değirmenlik ve 19 köyün cezalandırmasına izin vermeyeceğini, o yasa tasarısının Meclis’ten asla geçmeyeceğini, hatta bundan sonra uzlaşı olmadan hiçbir tasarının yasalaşamayacağını iddia eden Adem, uzlaşı yapılması gereken ilk şeyin de erken seçim tarihi olduğunu söyledi.

Hükümet’in artık iradesini yitirdiğini, UBP’nin kendi içinde birlik olmadığını öne süren Adem, Hükümet’in artık bundan sonra hiçbir girişim yapmaması gerektiğini, çünkü miadının dolduğunu öne sürdü. 

YEKTAOĞLU

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Yektaoğlu ise konuşmasında,  UBP’nin Meclis çalışmalarına gerekli önemi vermediğini, son 1 yıldır da nisabı sağlayamadığını savunarak, UBP’nin artık halka ve Meclise zarar verdiğini ileri sürdü.

Çıkarılan yasaların “süs” olarak durduğunu, kendi arasında anlaşamadığını, birlik olamadığını, bunların da Meclis’e yansıttığını savunan Yektaoğlu, Meclis’te duran yasa önerisi ve tasarıların kadük olma aşamasına geldiğini, bunun Meclis’in verimsizliğinden olduğunu, bunun suçlusunun da UBP olduğunu iddia etti.

Seçim ve Halk Oylaması Yasası, Meclis İç Tüzüğü ve Anayasa’nın değiştirilmemesi durumunda ülkenin daha da geriye gideceğini savunan Yektaoğlu, sözün bittiği yerde olduklarını, bu yüzden artık UBP’nin tüm partilerle birlikte bir karar verip erken seçime gitmesi gerektiğini vurguladı.

Yektaoğlu, ülkedeki sıkıntılardan dolayı “kaos” çıkabileceğini, bunun da ilk olarak Değirmenlik’te olabileceğini savunarak, Ercan’da yapılmaya çalışılan olayın büyük olaylar doğurabileceğini çünkü Değirmenlik’te herkesin ayakta olduğunu işaret etti ve UBP’yi halkın cezalandıracağını savundu.

SANER

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner de, Ercan’ın ihale sürecinde şartnameye bir takım maddelerin yazıldığını ve Meclis’e ilgili yazıların gönderildiğini ifade ederek, bu maddeler hakkında bilgi verdi. 

Saner, ülkeye yatırımcıların nasıl çekileceğinin düşünülmesi gerektiğini, ancak Ercan ihalesinde birçok “balon” söylemlerin yapıldığını işaret ederek, Ercan’da artışlar olduğunu ancak bunların çok az olduğunu kaydetti.

Konma, konaklama, pilotaj ve yaklaşma, aydınlatma konularında artışlar olduğunu, konferansa katılmak amacıyla İstanbul’a gittiklerinde şirketlerle görüştüklerini, bunun başka tarafa çekilmemesi gerektiğini ifade eden Saner, yolcu çıkış ücretlerinde düşüşler olduğunu kaydetti.

Saner, geçen ay Turizm Bakanlığı ile ilgili geçirilen yasada turizm katkısından 34 TL kesinti yapıldığını ancak kimsenin ses çıkarmadığını fakat Değirmenlik Belediyesi’nde 5 TL kesileceğinde, hizmet veremeyeceğini söylediğini ifade ederek, “Benim Turizm Bakanımda mı CTP’li” dedi.

Ercan’a değil yeni Ercan’a yatırım yapılmasını istediklerini ifade eden Saner, en yakın zamanda pist ve tünelin yapılması için çalışmaların başlayacağını, 5 TL konusunda siyasi bir kasıt içinde olmadıklarını söyledi.  

Bunun üzerine araya giren CTP-BG milletvekili Sonay Adem, “Başbakan İrsen Küçük’e de söylüyorum, eğer bu yasa Meclis’ten geçirilmeye çalışılırsa iktidarı yarım saat duramaz burada” dedi.            

ANGOLEMLİ

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gazimağusa milletvekili Hüseyin Angolemli konuşmasında  belediyeler konusuna değinerek, daha önce Ercan’ın Lefkoşa Türk Belediyesi’ne bağlı olduğunu ancak UBP’nin yasa değişikliği yaparak Havalimanı’nın Değirmenlik Belediyesi’ne bağladığını, şimdi de yine karar değiştirmeye çalıştığını işaret etti. Angolemli, UBP’nin bu konuda “sabıkalı” olduğunu, bunu kimsenin konuşmayla değiştiremeyeceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından madde madde okunan ve ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada “Yayın Yüksek Kurulu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” oyçokluğuyla kabul edildi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.