1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YAZ TAHTAYA BİR DAHA
YAZ TAHTAYA BİR DAHA

YAZ TAHTAYA BİR DAHA

Akıncı; Türk gençlerine saldıranların yakalanmasını istedi, Rum Polis Sözcüsü “Olay çiftliklerin bulunduğu sakin bir bölgede gerçekleşti” diyerek umut vermedi

A+A-

Raif DOĞRU

Güney Kıbrıs’ın turizm bölgesi Ayia Napa’ya giden 5 Kıbrıslı Türk’e yönelik hain saldırı sonrasında Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, suçluların yakalanması istendi. Ancak Rum Polis Sözcüsü Andreas Angelidis, olayın ‘çiftliklerin bulunduğu’ sakin bir bölgede gerçekleştiğini belirterek tutuklama konusunda umut vermedi.

Kıbrıslı Türklere yönelik saldırılar karşısında bugüne dek tek bir kişiyi dahi cezalandırmayan Rum Yönetimi’nin tavrı karşısında, KKTC’deki tepkilerin yetersizliği ve etkisizliği dikkat çekiyor. Özellikle terör örgütü ELAM mensubu Rumların, Kıbrıslı Türklere yönelik saldırı planlarını korkusuzca uygulamasının ardında kilisenin de bulunduğu iddiaları güçleniyor.
 

Güneydeki Cayprus Mail gazetesinin dünkü internet sitesinde yer alan bir haberde, Kıbrıslı Türklere yönelik saldırıya kısaca yer verilirken, Rum polisinin konuyla ilgili çok kısa bir açıklama yaptığı kaydedildi. Polis Sözcüsü Angelidis, saldırıya uğrayan Kıbrıslı Türklerin korakola giderek şikayette bulunduklarını ve daha sonra olay yerinde rapor tuttuklarını söyledi.

Sadece 2 gazete

Kıbrıslı Türklere yönelik saldırı olayına, Rum kesiminde sadece ‘Politis’ ve ‘Cyprus Mail’ gazeteleri yer verdi. Diğer Rum gazetelerinin haberi gizlemesi ve ELAM terör örgütü üyesi saldırganlara tepki göstermemesi dikkat çekti.

Politis gazetesi, eğlence yerinden ayrılan Kıbrıslı Türk gençlerin yolda bir başka araba tarafından takip edildiğini, bir süre sonra yollarının kesildiğini ve sopalarla saldırıya uğradıklarını yazdı. Gazete, Kıbrıslı Türklerin olay sonrasında Rum polis karakoluna giderek şikayette bulunduklarını da aktardı.
Gazete, Kıbrıslı Türklere yönelik saldırıların ilk olmadığını, KKTC’nin kuruluş yıldönümü olan 15 Kasım’da benzeri bir olayın yaşandığını anımsattı.

Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi’nin tepkisi

Bu arada Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi Derneği, Ayia Napa saldırısını kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Biz Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi Derneği Yönetim Kurulu olarak İki toplumlu, iki bölgeli bir çözüm istediğimizi söylüyoruz. Ama barış tek taraflı olmaz. İnsanca yaşanabilecek kalıcı barışı Kıbrıs Rum Kesimi de istemeli. Bizler barış için 2004 yılında BM Genel Sekreteri Kofi Annan Planı’na ‘Evet’ dedik. Ama Güney Kıbrıs Rum Kesimi ‘Hayır’ dedi.
 

Barışı istemeyen biz değiliz. Barışı istemeyen Güney Kıbrıs Rum Kesimidir. O yüzden biz Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi Derneği olarak bir kez daha söylüyoruz. 42 yıldır bitmeyen soruna devam eden Rum yönetimiyle barış olamacağını söylemekteyiz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Bağımsızlık Karakterimizdir. Biz Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi Derneği Yönetim Kurulu olarak Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin, Daima Garantör kalmasından ve TC- KKTC Birlik ve beraberliğinden yanayız.

Sosyal medyada yazılanlar?

Ayia Napa’ya giden 5 Kıbrıslı Türk’ün saldırıya uğraması, sosyal medyada gündem oldu. Konuyla ilgili bazı yorumlar şöyle:
 
 Mustafa Varol:
Bana göre durum bu boyuta gelmişken Sayın Akıncı ve Cumhuriyet Meclisi toplum hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak güneye geçişleri akşam 22 ile sabah 6 saatleri arasında durdurma kararı üretmeli aksi taktirde her iki toplum içerisinde oluşan gerginlik çok daha ciddi sonuçlar doğurup tüm geçişlerin durdurulmasına sebep olabilir.

Ayşe Kıbrıslı:
Kıbrıs Türk gençliğinde Rum’dan korkup kaçmak var mı? Nerde 1955-1963-1974 yıllarındaki gençlik? Nerde şimdiki gençlik? Yazıklar olsun böyle gençliği yetiştirenlere ve eğitim sistemine.
Savunmasız eğlenceye düşkün, rahat varlık içinde yaşayan bir gençlik yetiştiriyoruz.

Ahmet Tolgay:
Ayia Napa'da pusuya düşürülen 5 Türk gencin içinde bulunduğu arabanın saldırıdan sonraki durumu... Güney'e geçebilmek için bu arabalar Rum sigortalarına sigortalanmaktadır. Peki bu gibi durumlarda Türk arabalarının uğratıldığı hasarları Rum sigortaları tazmin ediyor mu? Güney'den dönen pek çok Türk arabasında büyüklü küçüklü bu tür hasarları görüyoruz da, bir sorayım dedim. Bilen varsa lütfen açıklasın...

Eşref Çetinel:
Güney'de beş gencimizi daha tartaklamışlar. Bir değil iki değil. Artık bu saldırılar dayaklar rutin hale geldiler. Demek ki neymiş? Türkleri döve döve hem barışa hem de çözüme alıştıracaklarmış! Öyleyse dayağa devam çözüme tamam!..

CTP’li gençler ve EDON kınadı
Öte yandan CTP Gençlik Örgütü Mağusa İlçesi ile Güney Kıbrıs’tan “EDON Mağusa”, ortak açıklama yaptı. Ortak açıklamada, “Adamızın ve Kıbrıslı insanlarımızın kalıcı olarak bölünmesini destekleyenlerin ve yıllardır bütünlüklü çözüm ve barış için çırpınan biz gençlerin umudunu kırma amaçlı faşist saldırıların bir örneği de dün sabah saatlerinde yaşanmıştır. Kıbrıslı Rum şiddet yanlıları tarafından Kıbrıslı Türk gençlere yapılan saldırıyı esefle kınıyor, saldırıya uğrayan Kıbrıslı Türk genç arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” denildi.

CTP’den verilen bilgiye göre, ortak açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Şiddet; faşizm hareketinin en temel aracıdır. Bu vahim olayın ivedilikle soruşturulmasını ve suçluların en erken zamanda tespit edilip cezalandırılmalarını talep ediyoruz. Daha önce yaşanılan benzer hadiselerin cezasız kalması bu gibi ırkçı ve milliyetçi saldırıları körüklemektedir.


Bu tarz aşırı sağcı ve faşist yaklaşımları özellikle gençler olarak bizler beraber mücadele ettiğimiz takdirde aşabileceğiz. Adamızın daha fazla nefrete, zorbalığa ve ayrışmaya ihtiyacı yoktur. İhtiyacımız olan barıştır. Kıbrıslı gençlerimizi milliyetçi ve şoven kuşatmaya teslim olmamaya çağırıyor, adamızın kalıcı çözüme ulaşması için vereceğimiz kavgayı omuz omuza yürütmemiz gerektiğiniz hatırlatıyoruz. Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların beraber atacağı her adım barış yolunda ilerleyen adamıza katkı sağlayacaktır. EDON ve CTP Gençlik Örgütü bu yolda azim ve kararlılıkla yürümeye devam edecektir.”

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.