1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YDÜ’DE ÜRETİLEN TEKNOLOJİK ARAÇ AFRİKA’DA DÜZENLENECEK YARIŞA KATILMAYA HAK KAZANDI
YDÜ’DE ÜRETİLEN TEKNOLOJİK ARAÇ AFRİKA’DA DÜZENLENECEK YARIŞA KATILMAYA HAK KAZANDI

YDÜ’DE ÜRETİLEN TEKNOLOJİK ARAÇ AFRİKA’DA DÜZENLENECEK YARIŞA KATILMAYA HAK KAZANDI

Güney Afrika Cumhuriyeti Federasyonu tarafından düzenlenen “South African Solar Challenge” yarışına katılmaya hak kazandı.

A+A-

Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) üretilen ve güneş enerjisiyle çalışan teknolojik araç, Uluslararası Otomobil Federasyonu (Federation Internationale de l’Automobile- FİA) ve Güney Afrika Cumhuriyeti Federasyonu tarafından düzenlenen “South African Solar Challenge” yarışına katılmaya hak kazandı.

Eylül ayı içerisinde düzenlenecek yarış, Afrika yollarında 4 bin 100 kilometrelik güzergahta 8 gün sürecek.

YDÜ’den verilen bilgiye göre, YDÜ AR-GE ekiplerinin 650 saatlik ortaklaşa çalışması sonucunda tamamen güneş enerjisiyle çalışacak şekilde dizayn edilen araç, 85 özel üretilmiş parçadan oluşuyor ve 1800 Watt gücünde doğru akımlı bir motora sahip.

“Ra25” adı verilen araç, güneşten aldığı enerjiyi ihtiyaca göre doğrudan motorunda kullanacak ve ihtiyaç fazlasını ise pillere aktararak, ihtiyaç halinde kullanılacak enerji olarak depolayacak.

Projeksiyon aşaması biten ve parçalarının üretim aşamasına geçilen üç tekerlekli araç, özel olarak üretilen Michelin 95/80R16 Solar Radial lastiklerle, 550 adet 12.5 X 12.5 cm. büyüklüğüde 550 adet solar panelle, 500 adet laptoplarda kullanılan ve şarj edilebilen 3.7 voltluk 2250 mAh değerinde pille, 1 adet 1800 Watt gücünde doğru akım elektrik motoruyla, 1 adet motor sürücü ile 2 adet MPPT (Maximum Power Point Tracking) ile 2 adet Hücre Kontrol Ünitesi (Cell Management Unit) ve 1 adet Pil Kontrol Ünitesi (Battery Management Unit) ile donatılacak.

Modern araçlarda kullanılan disk fren sistemine sahip olan araçta direksiyon ve süspansiyon yapısı Formula 1 araçlarında olduğu gibi dizayn edildi. “Teknoloji harikası” gelecek nesil aracın sadece ileri ve geri olmak üzere iki vitesli kontrol paneli bulunuyor. “Ra25” adlı aracın uzunluğu 5 metre, eni 1,8 metre ve yerden en yüksek noktası ise 1 metre olacak şekilde dizayn edildi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.