1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YEDİDALGALILAR TEDİRGİN
YEDİDALGALILAR TEDİRGİN

YEDİDALGALILAR TEDİRGİN

YEDİDALGALILAR TEDİRGİN

A+A-

   Yedidalga'da bazı köylüler, gölet projesi ile ilgili köyden hiç kimsenin bilgilendirilmediğini öne sürdü. Yedidalgalılar, yetkililerin bölgeye giderek köy halkına ayrıntılı bilgi vermesini istedi.
Göletin yapılacağı bölgenin çok düşük fiyatlara istimlak edildiğini iddia eden Yedidalgalılar, tarlalarının karşılığında bölgede bulunan rezerv arazilerden kendilerine tahsis edilmesini veya tarlaların gerçek değerinin ödenmesini istedi.
Tarlalarının dönümünün 10 bin ile 25 bin İngiliz Sterlini arasında olduğunu kaydeden bölge halkı, yetkililerin bölge için sadece dönümüne 5 bin 500 TL değer biçerek istimlak ettiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu savundu.
Bu arada, köyde her yıl yaşanan içme suyu sorununun geç olmadan çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Yedidalgalılar, “Yaz aylarında yine susuz kalmak istemiyoruz” dedi.
Güzelyurt - Lefke İlçesi'nin batı kısmında, Gemikonağı ve Denizli'den sonraki köy olan Yedidalga’nın nüfusunun 769 olduğunu açıklayan Muhtar Güner Sergil, köylülerin balıkçılık, restorancılık, tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığını aktardı.
1975’den sonra Yağmuralan, Süleymaniye, Günebakan ve diğer yerleşim yerlerinden gelenlerin Yedidalga’ya yerleştiğini belirten Sergil, gençlerin son yıllarda kırsal kesim arsası verilmediği için başka şehirlere göç ettiğini kaydetti.

“1974 yılından sonra bölgeye hiçbir yatırım yapılmadı”
   Dünyaca ünlü tarihi Soli Harabeleri'nin de bulunduğu bölgede 1974 yılından sonra hiçbir yatırım yapılmadığını savunan Sergil, yeni yapılacak olan baraj (gölet) nedeniyle bölge halkının tedirgin olduğunu söyledi.
Yedidalga ile ilgili alınan kararları gazeteden okumak yerine yetkililerden duymak istediklerini belirten Sergil, yapılacak projeleri ilgililerin bölgeye gelip açıklamasını istedi.
Köyde yaşanan başka problemler de olduğuna dikkat çeken Sergil, balıkçıların liman sorunu yaşadığını ve Güzelyurt bölgesinde bir tek limanın da orası olduğunu ifade etti.
Bu limanın restore edilmesi ve bölgeye kazandırılması gerektiğini aktaran Sergil, balıkçılıktan geçinen birçok aile olduğunu ve bu ailelerin geleceği için limanın önemli olduğunu söyledi.
Sergil, hayvancılıkla uğraşan köylüler için ayrılan ağıl yerlerinin altyapısının hazır olmadığını ve bölgeye elektrik bağlanmadığını belirtti.

“Bölge turizme kazandırılmalı”
   Yedidalga’da restoran işletmecisi Caner Aspava, bölgenin coğrafi konumunun turistik açıdan çok önemli olduğunu ancak turistler için bir yatırım yapılmadığını kaydetti.
Yapılan festivallerle bölgeye canlılık getirdiklerini belirten Aspava, “Elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz festivallerde. Yolumuz bozuk olduğu için turistler ve vatandaşlar bölgeye gelmeye korkuyor. Gelmiş geçmiş hiçbir hükümet buraya yatırım yapmadı. Burası çıkmaz sokak gibi. Karpaz gibi bize de sahip çıksınlar. Bir marina ve liman yapsınlar. Bu bölge turizme kazandırılmalı” dedi.

“Verigo marka olmalı”
   Verigo üzüm üretiminin bölgenin simgesi haline geldiğini belirten üzüm üreticisi Nevin Ertarkan, yetkililerin üretime destek vermesini ve verigonun marka olmasını istedi.
Devletin belirlediği tarım ilaçlarını ürünlerine uyguladıklarını ancak, üzümlerinin eridiğini ve zarar ettiklerini öne süren Ertarkan, daha ciddi çalışmalar yapılarak bu sorunun ortadan kaldırılması gerektiğini savundu.

“Verigo festivali ağustos sonu yapılacak”
   Yeşilırmak ve Yedidalga üreticiler birliği Başkanı Cavit Atalar, geçtiğimiz yıl bölgede ilk kez “Verigo Festivali” yapıldığını ve bu yıl da festivali ağustos ayının son haftasında yapmayı planladıklarını açıkladı.
Festival alanında sorunlar olduğunu belirten Atalar, yetkililerin bölgedeki alanı düzenleyerek yeniden kullanıma hazır hale getirmesini istedi.
Gölet projesiyle ilgili geçtiğimiz yıl mayıs ayından beridir bilgi almak istediklerini ancak bir sonuca ulaşamadıklarını belirten Atalar, geçtiğimiz hafta konuyla ilgili bir açıklama yapıldığını ve bunu da gazeteden öğrendiklerini aktardı.
Bölgeye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Atalar, “Bu halk savaş döneminde çok zorluklar çekti. Ülkeye katkımız çoktur. Birlik olarak bu bölgeye sahip çıkılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yedidalgalılar ne dedi?

Güner Sergil (Muhtar)
   “Yapılması düşünülen bu gölet bölge halkını tedirgin etti. Kimseye sormadan tarlalarımızı komik fiyatlara istimlak ettiler. Yetkililer gelip bize bilgi versin ve konuyla ilgili açıklama yapsın. Projelerini gazeteden okumak istemiyoruz. 1974’ten sonra bölgede çivi bile çakılmadı. Bölgede bir liman var, onun durumu çok kötü. Devlet Yedidalga’ya sahip çıkmalı. Köylümüzün talebi, yetkililer üretime katkı koysunlar, teşvik versinler. Damla sulama sistemine geçmek için üreticiye destek verilmeli”.

Muharrem Cemoğlu
   “Köyümüz gölet konusunda endişeli. Ne olacağını bilmiyoruz. İstimlak edilen tarlaların bedelleri çok düşük. Karşılığında bize başka bir bölgeden tarla versinler. Üretici mağdur edilmemeli. Göletin suyu nerden tedarik edilecek merak ediyoruz. Kuyular zaten boş ve kurudu. Bölgemiz turizm için çok uygun. Bölgeye turizm için yatırım yapılmalı”.

Cenal Çetinsel (Eski Muhtar)
   “Bu köyde 40 yıldır hiçbir yatırım yapılmadı. Bir dönem yine bölgede sondaj çalışması yapılmıştı ancak sonra vazgeçtiler. Biz de bu tarlaları ektik. Ben zeytin ektim ve 23 yaşında oldu ağaçlarım. Bana iki dönüm için 10 bin TL değer biçtiler. Bu komik bir rakam. Bu güne kadar konu hakkında kimse bir açıklama yapmadı. Sorduğumuz zaman da cevap alamadık”.

Cavit Atalar
   “Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz festivalin ikincisini kısmetse bu yıl ağustos sonu yapmayı planlıyoruz. Bölge halkının göletle ilgili endişeleri var. Kimse ne olacağını bilemiyor. Sordukları zaman yanıt alamıyorlar. Biz geçtiğimiz yıldan beridir cevap almak için uğraşıyoruz ama daha geçen hafta okuduk gazetede işin ne olduğunu. Bu tarlalara biçilen değerler kabul edilemez, komik rakamlar. Tarlaların değeri 10 bin sterling ile 25 bin sterling arasında değişirken, bu insanlara dönümü 5 bin 500 TL teklif edildi. Yetkililerle bu durumu görüştük. Yardımcı olacaklarını söylediler. Bölgemize daha fazla yatırım yapılmasını istiyoruz. Savaş döneminde bu halk çok zorluklar çekti. Onlara hak ettiği değer verilmeli. KIBRIS Medya Grubu’na da bizlere her zaman destek olduğu ve katkıda bulunduğu için teşekkür ederiz”.

Nevin Ertarkan
   “Verigo üzüm yetiştiricisiyim. Devletin bizlere belirlediği ilacı kullandık geçen yıl ancak tüm üzümlerimiz eridi, ziyan oldu. Verigonun bir marka haline gelmesini istiyoruz. Bu nedenle kaliteyi artırmamız gerekli. Yetkililer bu yıl daha titiz çalışmalar yapsın ve ürünlerimiz ziyan olmasın”.

Caner Aspava
   “Bölgede turistlere yönelik çalışmalar yapılmalı. Bu bölgenin coğrafi konumu bu iş için çok uygun ama bölgeye hiçbir hükümet yatırım yapmadı yıllardır. Yollar bozuk olduğu için herkes gelmeye çekiniyor. Belki yeni yol açıldıktan sonra bölgeye katkı sağlar. Burası çıkmaz sokak gibi. Karpaz gibi bu bölgeye de sahip çıkılsın ve turizme kazandırılmasını. 1974’den sonra portakalı buradan ihraç ederdik. Şimdi balıkçıların düzgün bir limanı bile yok. Askeri birliğin limanını kullanıyorlar. Bölge turizme kazandırılırsa ve yeni liman yapılırsa buraları çok güzel olur. Genç nüfus göç etmez ve istihdam alanı yaratılır”.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.