1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'YEM' OLARAK GÖRDÜĞÜNÜ BELİRTTİ
'YEM' OLARAK GÖRDÜĞÜNÜ BELİRTTİ

'YEM' OLARAK GÖRDÜĞÜNÜ BELİRTTİ

Kıbrıs sorunun çözümünü “yem” olarak gördüğü belirtildi;

A+A-

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin, Güney Kıbrıs’taki ekonomik zorlukların göğüslenmesinde, Kıbrıs sorunun çözümünü “yem” olarak gördüğü belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Füle’nin Sepetinde Türk Pazarı, Boru Hattı, Yatırımlar- Çözümden GSYİH’in(Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) İki Katını Gördü” başlıklı haberinde, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin, Pazartesi akşamı, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara verdiği yemekte yapmış olduğu konuşmaya yer verdi.

Gazate, Füle’nin, burada yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ın karşılaştığı ekonomik zorlukların aşılabilmesi için Kıbrıs sorununun çözümünü “yem” olarak sunmaya çalıştığını yazdı.

Füle konuşmasında ayrıca, Türkiye üzerinden doğal gazın taşınması için boru hattının döşenmesini öne koyarak,  Kıbrıs sorununun çözümünden sonra ortaya çıkacak olan kazançlara da değindi.

Güney Kıbrıs’ın, karşılaştığı ekonomik zorluklardan bahseden Füle, hidrokarbon yataklarının varlığına ve oyunun koşullarını değiştirmesi mümkün olan olası gelirlerin önemine dikkati çekti.

Gazete Füle’nin, Maraş konusunda tek bir kelime bile söz etmediğini ayrıca, Anastasiadis’in kendisinden  istediği Kıbrıs Rum tarafının önerilerini Türk tarafına taşımadığının da görülmekte olduğunu savundu.

FÜLE-ZİNON GÖRÜŞMESİ

Gazete Füle’nin, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Aleksandros Zinon ile de bir araya gelerek, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler sürecini ele aldığını yazdı.

Gazete, yapılan resmi açıklamaya dayanarak, görüşmede, Ukrayna, AB-Rusya ilişkilerinin de görüşüldüğünü belirtti.

AVRUPA KOMİSYONU’NUN İNTERNET SAYFASI

Fileleftheros gazetesi ise bir başka haberinde, Füle’nin, Avrupa Komisyonu’nun internet sayfasında, “kışkırtıcı bir eşitlemeyle” Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplum liderleriyle gerçekleştirdiği temaslara değindiğini yazdı.

Habere göre Füle açıklamasında, Komisyon’un Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin sürece desteğini vurgulamak için Ada’da bulunduğundan da bahsetti.

Gazete, diplomatik çevrelerin, Füle’nin bu hareketinin, Kıbrıs Türk toplumunu yükseltmeyerek “Kıbrıs Cumhuriyeti’”ni toplum olarak düşürdüğü  yorumunda bulunduklarını yazdı.

Gazete ayrıca, elde ettiği bilgilere dayanarak, Füle’nin, Anastasiadis’in Maraş önerisinin, şehrin küçük bir bölümü mü yoksa bütünüyle ilgili olup olmadığını bilmediğini, bu nedenden dolayı Anastasiadis’in Füle’ye, Brüksel’de kısa bir süre önce gerçekleştirdikleri kahvaltılı çalışmada, Kıbrıs coğrafyası dersi verdiğini belirtti.

FÜLE-AKEL

Simerini gazetesi AKEL Polit Büro üyeleri Stefanos Stefanu ve Hristos Alekos’tan oluşan bir heyetin, dün sabah,  Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre görüşmede, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, AB’nin çözüm çabalarındaki rolü ve güven yaratıcı önlemler ele alındı.

AKEL heyeti, Kıbrıs sorunu konusunda, Anastasiadis’e açık çek vermeksizin, müzakere sürecini desteklediklerini belirtti.

PARTİLERDEN AÇIKLAMA

Simerini gazetesine göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Füle ve Rubin’in ziyaretlerine ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, Hükümetin Maraş konusunu gündeme getirmesinin doğru olduğunu ancak Rum halkının kırk yıldır sözlerden ve taahhütlerden bıktığını söyledi.

Papadopulos, tavrını değiştirmesi için Türk tarafına baskı yapılmasını da istedi.

EDEK partisi yaptığı açıklamada, Füle’nin kurumsal rolünün, Türkiye’den, Güney Kıbrıs’a yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesini istemek olduğuna dikkati çekti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.