1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YEMEKTE YAN YANA OTURUNCA...
YEMEKTE YAN YANA OTURUNCA...

YEMEKTE YAN YANA OTURUNCA...

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Putin ile, ancak

A+A-

 

ANASTASİADİS YÜZ YÜZE GÖRÜŞMEK İÇİN MİLANO’YA GİTMESİNİ BEKLEDİĞİ PUTİN’LE, RENZİ’NİN VERDİĞİ YEMEKTE YAN YANA OTURUNCA GÖRÜŞEBİLDİ

PUTİN “EGEMENLİK HAKLARININ İHLALİ KABUL EDİLEMEZ” DEDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yüz yüze görüşmek için Avrupa-Asya Zirvesi (ASEM) için Milano’ya gitmesini bekleyen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Putin ile, ancak İtalya tarafından zirveye katılanlar onuruna verilen yemekte aynı masada yan yana oturunca görüşebildi.

Gazeteler Anastasiadis ile Putin’in yemek masasında çektirdiği fotoğrafla destekledikleri haberlerinde Anastasiadis’in bu fırsattan istifade Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini açtığı ve Putin’den, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları ihlalinin kabul edilemez olduğu” nitelemesini kopardığını yazdılar.

Politis haberi “Yemek Aracılığıyla Kınama... Anastasiadis ve Putin Masada Kapsamlı Konuştu... Putin Sonunda, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Haklarının Beyan Olduğunu Vurgulayarak, Kıbrıs’ın Egemenlik Haklarının İhlalini Kabul Edilemez Diye Niteledi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazeteye göre Anastasiadis ile birlikte Milano’da bulunan Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, Anastasiadis’in yemek sırasında Putin ile “dostane ve içten bir ortamda uzun süre görüşme fırsatı bulduğu” belirtildi. Rum-Rus ikili ilişkileri, Rusya-AB ilişkileri, Türkiye’nin denizcilere uyarı (Navtex) yayınlayarak Doğu Akdeniz’deki bir bölgeyi bağlaması konularının ele alındığı belirtilen açıklamada şunlar da kaydedildi:

“Putin gerek Kıbrıs sorununun çözümü gerek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin beyan edilmiş MEB’i içerisindeki doğal kaynaklarını kullanma ve değerlendirme hakkıyla ilgili ilke tezlerini yeniden teyit etti ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının ihlalini kabul edilemez diye niteledi. İki lider, sürekli temas halinde olmaya ve gelişmelere göre karşılıklı ziyaretlerde bulunma konusunda anlaştı.”

Anastasiadis’in dün Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve İtalya Başbakanı Mateo Renzi ile de ayrı ayrı görüşerek “Kıbrıs sorunu ve MEB’deki bugünkü durumu anlattığını” yazan gazete Rompuy ve Renzi ile de sürekli temas halinde olup gelişmeleri değerlendirmeyi kararlaştırıp gelecek hafta Brüksel’de gerçekleştirilecek Avrupa Konseyi toplantısı çerçevesinde yeniden görüşmek için sözleştiklerini belirtti.

Anastasiadis’in Putin ile yemek masasında çektirdiği fotoğrafı birinci sayfasında yayınlayan Alithia haberine “Putin Kıbrıs MEB’indeki Türk Meydan Okumalarını Kınadı... Başkan Anastasiadis’le Milano’da Görüşen Rusya Devlet Başkanı Doğal Kaynaklarını Değerlendirmenin Kıbrıs’ın Beyan Edilmiş Hakkı Olduğunu Vurguladı” başlık ve spotlarını attı.

Simerini haberine Rum Ticaret Sanayi Turizm ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, ENI-Kogas konsorsiyumunun 9’uncu parseldeki sondaj çalışmalarını her şeye rağmen sürdüreceği açıklamasını da eklediği haberini şu başlıkla aktardı: “Normal Şekilde Devam Ediyoruz... Türk Meydan Okumalarına Karşın Program İlerliyor... Vladimir Putin MEB’indeki Doğal Kaynakları Değerlendirmenin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Beyan Edilmiş Hakkı Olduğuna İlişkin Rus İlke Tezini Tekrarladı”.

Haravgi ise haberine “Anastasiadis Putin’le Yan Yana Oturuyordu... Başkan’ın Temaslarına ‘Olumlu Karşılık’ Ancak Hükümet Türkiye’nin Pazartesi Günü Ne Yapacağını Bilmiyor” başlığını attı.

Gazete haberinin “Siyasette Hiçbir Şey Tesadüf Değil” başlığıyla ayırdığı bölümünde de, Rum Yönetiminin, Sözcü Hristodulidis aracılığıyla; Rus Deniz Kuvvetleri’nin bölgedeki varlığı ve Rum Yönetiminden izin alarak 20-23 Ekim’de 800 kilometrekarelik bölgeyi bağladığı tatbikatını Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine karşılık olarak göstermeye ısrarla devam ettiğini yazdı.

Hristodulidis’in aynı çerçevede Güney Kıbrıs ile İsrail’in de 21 Ekim’de ortak tatbikat icra edeceğini hatırlatarak “siyasette hiçbir şey tesadüf değildir” dediğini yazan gazete şunları da aktardı:

“Hristodulidis Türkiye’nin geçici Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmeyi başaramamasına ve Yunanistan-Kıbrıs-Mısır zirve toplantısı gibi olan veya olacak başka siyasi olgulara atıfta bulunarak Türkiye’yi yalnız kalmış ve bunun, Anastasiadis hükümetinin izlediği dış politikanın sonucuymuş gibi göstermeye çalıştı.”

Fileleftheros Anastasiadis’in Putin ile çektirdiği fotoğrafı hem birinci sayfasında,  hem de “Moskova’dan Net Destek... Kritik Haftaya Girerken Vladimir Putin’den Mesaj... ‘Egemenlik Haklarının İhlali Kabul Edilemez’” başlıklı haberine yer verdiği sayfasında kullandı. 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.