1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. YEMEN'DEKİ BEŞ GÜNLÜK ATEŞKES
YEMEN'DEKİ BEŞ GÜNLÜK ATEŞKES

YEMEN'DEKİ BEŞ GÜNLÜK ATEŞKES

BM Güvenlik Konseyi, taraflardan geçici ateşkese uymalarını ve tüm bölgelere insani yardım ulaştırılmasını temin etmelerini istedi

A+A-

BMGK'DAN ATEŞKESE UYULMASI VE SİYASİ DİYALOĞA DÖNÜLMESİ ÇAĞRISI YAPILDI

BM ACİL DURUMLAR KOORDİNATÖRÜ AMOS:

"BU GEÇİCİ ATEŞKES, ÇATIŞMALAR NEDENİYLE MAHSUR KALMIŞ SİVİLLERE GIDA, TIBBİ MALZEME VE HAYATİ GEREÇLERİN ULAŞTIRILMASINI SAĞLAYACAK"

"YARDIM DAĞITIMI TARAFSIZ BİR KURULUŞ OLAN BM TARAFINDAN KOORDİNE EDİLMELİ. İNSANİ YARDIMLARIN POLİTİZE EDİLMEMESİ HAYATİ ÖNEMDE"

BM Güvenlik Konseyi, taraflardan geçici ateşkese uymalarını ve tüm bölgelere insani yardım ulaştırılmasını temin etmelerini istedi.

Yemen'de ilan edilen beş günlük ateşkese ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen basın bildirisinde, Yemen'de yaşanan çatışmalar nedeniyle kötüleşen insani durumdan büyük endişe duyulduğu belirtilerek, "Suudi Arabistan ve Yemen hükümetinin inisiyatifiyle" çatışmalara beş günlük insani yardım arası verilmesinden memnuniyet duyulduğu ifade edildi.

Tüm taraflardan bu karara saygı göstermesi, açık ve güvenilir şekilde askeri faaliyetleri durdurması istenen bildiride, acil ihtiyaç içinde bulunan sivillere insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesi talep edildi.

BMGK bildirisinde sorunun diyalogla çözülmesi için BM Genel Sekreteri'nden tüm tarafların katılımıyla Yemen Konferansı toplaması da istenerek, taraflara da BM gözetiminde yapılacak müzakerelere katılma ve iyi niyetle çözüme destek olmaları çağrısı yapıldı.

"YARDIMLAR POLİTİZE EDİLMEMELİ"

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos da yaptığı yazılı açıklamada, Yemen'de insani yardım kuruluşlarının zor durumdaki sivillere yardım ulaştırmasına izin veren karardan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Bu karara tüm tarafların saygı göstermesini isteyen Amos, "Bu geçici ateşkes, çatışmalar nedeniyle mahsur kalmış sivillere gıda, tıbbi malzeme ve hayati gereçlerin ulaştırılmasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Yardımların BM kuruluşları aracılığıyla bölgeye ulaştırılmasını da isteyen Amos, "Yardım dağıtımı tarafsız bir kuruluş olan BM tarafından koordine edilmeli. İnsani yardımların politize edilmemesi hayati önemde" değerlendirmesinde bulundu.

YEMEN'DE DÜN 23.00'TE BAŞLAYAN ATEŞKES KISA SÜRE SONRA İHLAL EDİLDİ

Diğer yandan Yemen'de yerel saatle dün 23.00'te başlayan 5 günlük ateşkesin kısa süre sonra güneyde Ed-Dali, orta kesiminde Taiz ve doğudaki El-Cevf illerinde ihlal edildiği bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Taiz kentinin el-Murur Mahallesi'nde Husilere ait bir tankla, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı güçlerin bulunduğu yerlere ateş açıldı. Taiz kenti yakınlarındaki Sabr Dağı'nda Hadi yanlısı halk direniş güçleri ile Husiler arasında da çatışmalar çıktı.

Dali ilinde de Husilerin, ateşkesin başlamasından yaklaşık 1 saat sonra bir mahalleye ateş ederek ateşkesi ihlal ettiği aktarıldı.

Cevf ilinde de yerel kaynaklar, Cevf ili ile Sa'da arasındaki el-Yutme bölgesinde kabileler ile Husiler arasında çatışmalar çıktığını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Yemen'de 12 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere 5 günlük ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.