1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ AŞAMAYA GEÇİLİYOR!
YENİ AŞAMAYA GEÇİLİYOR!

YENİ AŞAMAYA GEÇİLİYOR!

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Andros Mavroyannis arasında dün gerçekleştirilen görüşmede

A+A-

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Andros Mavroyannis arasında dün gerçekleştirilen görüşmede, müzakerelerin ilk aşamasını oluşturan tarama sürecinin tamamlandığı ve Kıbrıs müzakerelerinin bundan sonra yeni bir aşamaya gireceği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Al-Ver’in Bekleme Odasında… Kıbrıs Müzakereleri Bundan Sonra Yeni Aşamaya Giriyor- Özersay Köprü Kurucu Önerilerden Söz Ediyor” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, müzakere sürecinin artık ikinci aşamaya geçeceğini yineledi.

Müzakerecilerin dünkü görüşmesinden de ortaya çıktığı üzere, tarama aşamasının tamamlandığını ve 6 Mayıs’tan itibaren, uzlaşı alanlarının tespit edilmesi için, müzakere başlıklarıyla bağlantılı tüm boyutların detaylı bir şekilde görüşülmesi ve kaydedilmesine başlanacağını ifade eden gazete, bu aşamada, görüşmeden tarafların nerede esnek olduklarının ortaya çıkacağını belirtti.

Bunun, esaslı olarak al-ver aşamasının “bekleme odasını” teşkil edeceğini öne süren gazete, elindeki bilgilere dayanarak, sürecin ikinci aşamasının 10 hafta kadar süreceğini ve görüşmelerin de yoğun bir şekilde geçeceğinin tahmin edildiğini yazdı.

Köprü kurucu çabaların ortaya çıkması amacıyla, bunun anlaşmazlıkların da ortaya çıkması çabasından ibaret olduğunun açık olduğunu kaydeden gazete, BM’nin Kıbrıs’taki Basın Sözcüsü Michel Bonnardeaux’un, müzakerecilerin, özlü müzakerelere başlamak için 6 Mayıs’ta yeniden görüşmek için anlaştıklarını söylediğini iletti.

Gazeteye göre BM, buna paralel olarak, gündemi belirlemek ve bir sonraki görüşmenin tertip edilmesi için müzakere gruplarıyla görüşmeler yapılacağını da ifade etti.

Haberde, müzakerecilerin 25–29 Nisan tarihlerinde Güney Afrika’da toplantılara katılacakları da anımsatıldı.

Öte yandan gazete, Türk tarafının müzakerelerin yeni aşamasıyla ilgili “senaryosunun”, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özersay’ın da tarif ettiği gibi, çözümün ana hatlarıyla ilgili yazılı öneriler, karşı öneriler ve köprü kurucu öneriler sunulmasına dayanmakta olduğunu öne sürdü ve devamla Özersay’ın açıklamalarına yer ayırdı.

Gazete haberinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun dün yaptığı açıklamalara da yer verdi.

Alithia gazetesi ise “İkinci Aşamaya Geçiyorlar” başlıklı haberinde, müzakerelerdeki tarama aşamasının tamamlandığını ve tarafların müzakerecilerinin, 6 Mayıs’ta özlü müzakerelere başlayacaklarını yazdı.

Müzakerelerin ilk aşamasının olumlu bir şekilde sonuçlanması için, BM’nin müdahalede bulunması gerektiğini öne süren gazete, müzakerecilerin dünkü görüşmesinin öncesinde, BM uzmanlarının iki müzakereciyle de ikili görüşmeler yaptığını anımsattı.

Müzakere sürecinin ikinci aşamasında her şeyin iyi gitmesi halinde, bunu al-verin teşkil ettiği; Bunu da müzakerelerin 3’üncü aşamasının izleyeceğini belirten gazete, tarafların müzakere masasında esneklik göstermeleri gerekeceği zamanın geldiğine işaret etti.

Gazete haberinin devamında, Özersay’ın açıklamalarının yanı sıra, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin Ankara’ya yapacağı ziyaret haberine de yer ayırdı.

Politis gazetesi ise “Müzakereler Bir Sonraki Aşamaya Geçiyor… Dünkü 3 Saatlik Görüşmede Screening (Tarama) Tamamlandı- 6 Mayıs’ta Devam Ediyorlar” başlıklı haberinde, müzakerecilerin dünkü görüşmesinde tarafların görüşlerinin gözden geçirilmesinin tamamlandığını ve müzakerelerin özlü aşamasıyla ilgili yolun açıldığını yazdı.

Gazete, müzakerecilerin ikinci aşamada, Kıbrıs sorununun şu an aralarında mesafe bulunan boyutlarında uzlaşmaya varma çabası içerisinde; köprü kurucu öneriler sunmaya başlamalarının beklendiğini ekledi.

Gazete haberinin devamında, BM’nin ve Özersay’ın açıklaması yanı sıra, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin Ankara’ya yapacağı ziyarete de yer verdi.

Haravgi gazetesi ise “Özlü Müzakerelere Geçiyorlar” başlıklı haberinde, tarafların ilerlemek için “kolay uzlaşılar” olup olmadığını göreceklerini yazdı.

Müzakerecilerin 6 Mayıs’ta yapacakları görüşme ile birlikte, müzakerelerin ikinci aşamaya geçmesinin beklendiğini yazan gazete, diplomatik bir kaynağın “şimdi ciddi olmaları gerektiğini, çünkü tarama süreciyle birlikte genişleyen uçurum arasında köprü kurulmaya çalışılması halinde, o zaman müzakerelerin başarısızlığa sevk edileceğini söylediğini” iletti.

Gazete aynı kaynağa göre, “Talat ile varılan uzlaşıların benimsenmesinin ve bunun ötesinde daha fazla uzlaşıya varılması amacıyla, başka köprü kurucu öneriler sunulmasının ise bir giz olarak kaldığı” yorumunda bulundu.

Gazete, devamla, elindeki bilgilere dayanarak, dünkü Özersay-Mavroyannis görüşmesinde, düşüncelerin, ikinci aşamada nasıl ilerleyecekleri ve üçüncü aşama olan al-ver için geriye ne kalacağına odaklanıldığını da ekledi.

Simerini ise “Esas Kısma Geçiyorlar” başlıklı haberinde, dün tarama aşamasını tamamlayan Özersay ve Mavroyannis’in, özlü müzakerelere başlayacaklarını ve müzakerecilerin bir sonraki görüşmesinin 6 Mayıs’ta olduğunu yazdı.

Elindeki bilgilere dayanarak, Rum kesiminin müzakere masasında en önemli Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak Maraş konusunu muhafaza ettiğini, Kıbrıslı Türklerin ise al-ver sürecinde mümkün olandan daha fazlasını güvence altına almaya çalışacağını ileri süren gazete, bazı bilgilerin Kıbrıs Türk tarafının, toprak, güvenlik ve TC kökenliler başlıklarıyla ilgili önerilerini sunduğundan bahsettiğini iddialarına ekledi.

Gazete, “Kıbrıs Türk tarafının ağırdan alan bir titizlikle; bunu bugüne kadar yapmadığını” da ileri sürdü.

LİLLİKAS

Gazeteye göre Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Yorgos Lillikas ise açıklamasında, Kıbrıs sorununda zoraki bir performans gösterildiğinden söz etti.

Habere göre Lillikas, müzakerelerin durduğu bir sırada, BM’nin yapay bir hareketlilik yarattığını iddialarına ekledi.

Gazete haberinin içerisinde Özersay ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun açıklamaları yanı sıra, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin Ankara ziyaretine de yer ayırdı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.