1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ BEDELLİ YASASI KKTC'DE HEYECAN YARATTI!
YENİ BEDELLİ YASASI KKTC'DE HEYECAN YARATTI!

YENİ BEDELLİ YASASI KKTC'DE HEYECAN YARATTI!

Türkiye’de 18 bin TL karşılığı bedelli askerlik hakkı veren yeni yasa ülkemizde de heyecan yarattı!

A+A-

Türkiye’de ‘bedelli’ sorgusu

Türkiye’de 28 yaşına kadar 18 bin TL karşılığı bedelli askerlik hakkı veren yeni yasa ülkemizde de heyecan yarattı. Ancak ‘KKTC vatandaşlarının KKTC’de askerlik yapmasının gerektiğine’ dikkat çekildi…

Türkiye’de 28 yaşına kadar 18 bin TL karşılığı bedelli askerlik hakkı veren yeni yasa ülkemizde heyecan yarattı.

Özellikle TC- KKTC, çift vatandaşlık taşıyanlar, ya da TC vatandaşlığı alma hakkı olan tüm KKTC vatandaşları, ‘Türkiye’de bedelli’ hakkı ile KKTC’de ‘askerlik yapmama’ hakkını sorguladı.

KKTC’de Askerlik (Değişiklik) Yasası Resmi Gazete’de yayımlanmadan önce Türkiye’deki ‘Bedelli Yasası’ resmiyet kazanırsa, bu durumda Türkiye’deki yasa kapsamına girenlerin durumu tartışma yaratabilecek.

Erhürman: “Yasa kapsamıyor”

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, Askerlik (Değişiklik) Yasası’nda, yasa yürürlüğe girmeden önce bir başka ülkede zorunlu askerlik yaparak terhis olanların askerlikten muaf tutan ‘Geçici’ bir hükmün bulunduğuna işaret etti.

Erhürman, genel kuralın KKTC vatandaşlarının, KKTC’de askerlik yapmaları olduğunu vurguladı.

Askerlik (Değişiklik) Yasası’nın ilgili maddesi ne diyor?
“Bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığı devam ederken bir başka ülkede zorunlu olarak askerlik hizmeti yaparak terhis olanlar ile bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığı devam ederken bir başka ülkede zorunlu olarak askerlik hizmeti yapmak için silah altına alınanlar askerlik yükümlülüğünden muaf tutulurlar”

Türkiye’de asker edilmezler…
Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti Askerlik Kanunu’na işaret eden bazı kaynaklar, aynı zamanda TC yurttaşlığı olan ve KKTC yurttaşlıkları bilinen kişilerin Türkiye’de asker edilmediklerini ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı henüz yasayı imzalamadı
Cumhurbaşkanlığı’ndan elde edilen bilgiye göre geçtiğimiz Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda onaylanan Askerlik (Değişiklik) Yasası, henüz Cumhurbaşkanı’na ulaşmadı.
Yasanın yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı tarafından da imzalanıp Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.

Türkiye’de 18 bin TL’ye bedelli…
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu önceki gün yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 27 yaşını doldurmuş olan askerlik yükümlülüğüne sahip vatandaşların bedelli askerlik imkanından yararlanabileceğini belirtmişti.

Davutoğlu, şartlara sahip kişiler 18 bin TL ödemek karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacağını açıklamıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Bedelli Askerlik Derneği Başkanı Dr. Özgür Niflioğlu ise, yeni bedelli uygulamasının 28 yaş ve 18 bin TL olarak 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe gireceğini ifade etmişti.

YD

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.