1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ BİR DEVLETİN KURULACAĞINA İNANMIYORUM!
YENİ BİR DEVLETİN KURULACAĞINA İNANMIYORUM!

YENİ BİR DEVLETİN KURULACAĞINA İNANMIYORUM!

Geçmişte “Go Home Yankee” diyenlerin şimdi bugün “come come” dediği;

A+A-

SOYER: “RUM TARAFI ORTAK METİNLE KIRILMA YAŞIYOR”

SUCUOĞLU: “KHK SINAVINDAKİ BAŞARI DÜZEYİNİN YÜZDE 18’DE KALMASI, EĞİTİMİN TEKRAR ELE ALINMASI GEREKTİĞİNE İŞARET”

TÖRE: “YENİ BİR DEVLETİN KURULACAĞINA İNANMIYORUM. KIBRISLI TÜRKLERİN EGEMENLİK HAKKI MUTLAKA TANINMALI”

Meclis Genel Kurulu gündem dışı konuşmalarla devam ediyor. Bu bölümde söz alan CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Kıbrıs Sorununda Son Gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Tutumu” konulu konuşma yaptı.

Soyer, ortak metnin çözüme katkı sağlayacağını kaydetti.

Rum kesiminin ortak metinle kırılma yaşandığını söyleyen Soyer, Anastasiadis’in tepkileri yatıştırmak içi söylediği bazı sözlerin, KKTC’de çözüme karşı olan çevreleri hareket geçirecek sebepler yarattığını kaydetti.

İki lidere yardımcı olacak atmosfer için herkese görev düştüğünü ifade eden Soyer, bu aşamada Cumhurbaşkanı’nın halktaki ortak konsensüsü geliştirecek davranışlar içinde olması gerektiğini söyledi.

Ortak metinde 1. madde olan ‘mevcut statüko sürdürülemez’ sözüne işaret eden Soyer, bunun 1964 ve 1974’te oluşan statükoyu hedef aldığını anlattı.

Cumhurbaşkanı’nın metni ‘soyut’ diye tanımladığına da değinen Soyer, “Temel bellidir. Kirişler yapılmıştır. Birleşik Kıbrıs olacak, tek egemenlik, tek vatandaşlık olacak. İki kurucu devlet olacak. Bunlar somut ifadelerdir” dedi.

Türkiye’nin ardından Yunanistan’ın süreçle ilgili olumlu açıklama yaptığını kaydeden Soyer, Kıbrıs sorunun bir an önce çözülmesiyle, buradaki halkların Türkiye ve Yunanistan ile ilişkilerinin daha sağlıklı temelde olacağını söyledi.

SUCUOĞLU

Daha sonra Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, hükümet icraatlarıyla ilgili konuşma yapmak için kürsüye çıktı.

Sucuoğlu, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yeterlilik sınavında başarı düzeyinin yüzde 18’de kaldığını söyleyerek bu durumun eğitiminin tekrar ele alınması gerektiğine işaret olduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanı’ndan Güney Kıbrıs’ta 4 milyon Euroluk taşınmaz mülkün satışı ile ilgili bilgi istediğini ancak yanıt alamadığını ifade eden Sucuoğlu, 3’lü kararname ile yapılan görevden alma ve atamaların müşavir ordusu yarattığını söyledi.

Vakıflar Bankası’nda görevden çıkarılan personele değinen Sucuoğlu, personelin iş azlığı gerekçesiyle işten çıkarıldığını ancak banka bilançosundaki rakamlara bakıldığında durumun böyle olmadığını savundu.

Sucuoğlu, işten çıkarılan personelin önceki 2007 ve 2009’da işe alınan personelle aynı yöntemle işe alındığını söyleyerek, “Çifte standartlardan vazgeçin” dedi.

TÖRE

Sucuoğlu’nun ardından DP-UG Milletvekili Zorlu Töre, “Emperyalizm, sömürgecilik ve Kıbrıs’ta İngiliz Dönemi” başlıklı konuşmasını yaptı.

Konuşmasında Kıbrıs tarihiyle ilgili bilgi veren Töre, İngiliz Üslerinin inkişafa açılmasına tepki gösterdi.

“Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Anastasiadis ile Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Eroğlu’nun görüşmelere başlamasını selamlıyoruz”  ifadelerine de karşı çıkan Töre, görüşmelerde eşitliğin temel olduğunu kaydetti.

Rumların büyük oranda toprak istediklerini söyleyen Töre,  Kıbrıs Türk halkının bunu kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

KULLANDIĞI ARGO SÖZE TEPKİ GÖSTERİLDİ, SÖZÜNÜ GERİ ALDI

Geçmişte “Go Home Yankee” diyenlerin şimdi bugün “come come” dediğini savunan Töre’ye, bu sırada kullandığı argo dil yüzünden bazı milletvekilleri tepki göstererek Genel Kurulu terk etti.

Töre, oturumu yöneten Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel’in istemi ile sözünü geri aldı.

Kıbrıs’ta barış değil iki halkın kavga ettirilmek istendiğini savunan Töre, toprak verilmesi halinde sorun yaşanacağı görüşünü ifade etti.

“Güzelyurt Omorfo olamaz, Gemikonağı Xero olamaz” diyen Töre, yeni bir devletin kurulacağına inanmadığını, Kıbrıslı Türklerin egemenlik hakkının mutlaka tanınması gerektiğini söyledi.

Töre, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin bazı sözlerine de tepki gösterdi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum