1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. YENİ BİR ELEMENT KEŞFEDİLDİ
YENİ BİR ELEMENT KEŞFEDİLDİ

YENİ BİR ELEMENT KEŞFEDİLDİ

Alman ve İsveçli bilim insanları "süper-ağır" olarak niteledikleri bir element bulduklarını ve kısa bir süre içinde periyodik cetvelin 115'inci kutusunu da doldurmaya hazır olduklarını açıkladı.

A+A-

Henüz resmen isimlendirilmeyen bu elemente şimdilik Latince ve Yunanca “bir-bir-beş” anlamına gelen “ununpentiyum” deniyor.

Lund Üniversitesi'nden dün yapılan açıklamada bulguların ABD'li ve Rus bilim insanlarınca 10 yıl kadar önce ortaya konan ancak kanıtlanamayan yeni element iddialarını desteklediği belirtildi.

Nükleer fizik profesörü Dirk Rudolph, “Çok başarılı ve bu alanda son yılların en önemlileri arasında yer alan bir deney gerçekleştirdik” diye konuştu.

Uzmanlar ‘ununpentiyum’u elde etmek için Almanya'da bulunan GSI araştırma tesislerinde çok hızlı bir kalsiyum ışınını ince bir amerikyum filmin içinden geçirdi. İki maddenin çarpışmasıyla ortaya 115 protonlu atomlar çıktı.

Şimdilik ununpentium olan bu yeni elementin adı Uluslararası Saf ve Uygulamalı Fizik ve Kimya Birliği uzmanlarınca onaylandıktan sonra büyük ihtimalle değişecek.

Ununpentiyumun periyodik cetveldeki komşuları ise iki insan eliyle üretilmiş element; 114 kütle numarasıyla flerovyum ve 116 kütle numarasıyla livermoryum.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.