1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ ERCAN, YENİ KIBRIS’A HAZIR OLMALI
YENİ ERCAN, YENİ KIBRIS’A HAZIR OLMALI

YENİ ERCAN, YENİ KIBRIS’A HAZIR OLMALI

Adada çözüm çabalarının hızlandığı bu günlerde hayati önem taşıyan havaalanının

A+A-

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, Kıbrıs görüşmelerinin hızlandığı ve yoğun görüşme temposunun başladığı bu süreçte yeni havaalanının terminal binasının hizmete girmesinin ilerisi için çok büyük bir atılım olacağını belirterek, “Yeni Ercan, yeni Kıbrıs’a ve çözüme hazır olmalı” dedi.

25 yıllığına özelleştirilen ve Taşyapı-Terminal ile yerli ortak Kaner Grubu’na devredilen Ercan Havaalanı’nın gündemlerinde olduğunu, esas olanın, yeni binanın yapılması olduğunu belirten Kaşif, “Artık, bir an önce oturup bu işin sonlandırılması gerekir” dedi.

Ahmet Kaşif, Ercan’ın işletmecisine kısmi devir yapıldığını ve mevcut binada yapılan tadilatların kendilerinin izni ile gerçekleştiğine dikkat çekti.

Önemli olanın yeni binanın inşaatına bir an önce başlanıp bitirilmesi olduğunu ifade eden Kaşif, şöyle konuştu:

“Yeni projeye göre burada iki tünel ve iki pist yapılacak. Tünel yapıldıktan sonra Ercan’ın karşısına yeni bina yapılacak. Oradaki askeri birliğin de başka bir yere taşınması gerekiyor. Onlar da projelendirilmişti. Askerin başka yere taşınması gerekiyor. Hem hükümet hem de asker düzeyinde konu görüşülüyor. Bir an önce bir neticeye bağlanmasını istiyorum” dedi.

30 dakikadan sonra ücret alınıyor

Ercan’da yeni yapılan park düzenlemesi ve giriş ücreti düzenlemesine de değinen Kaşif, ilk üç ay boyunca Ercan’a girişte 30 dakika ücret alınmayacağını, üç ay sonra sürenin 20 dakikaya düşürüleceğini anlattı.

Kaşif, şöyle devam etti:

“Bana verilen bilgi, herkes girerken kartını alıyor. 20 dakikadan sonra kalırsa ücret alınıyor. Bu uygulama terminal binasının önündeki yığılmaların önüne geçmek için uygulanıyor. Artık bir disiplin olmalı ve sıra usulüne alışılması gerekiyor” dedi.

Kaşif, Ercan Havaalanı sözleşmesinde olan 16 milyon Euro’luk KDV sorununun yargıda olduğunu da hatırlatarak, bu paranın ödenmediği için Maliye Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta mahkemeye başvurup icra kararı çıkarttığını kaydetti.

“Yolcu rahatlığı ile güvenliğini ön planda tuttuk”

Öte yandan T&T Havalimanı İşletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Ltd Genel Müdürü M. Serhat Özçelik, Taşyapı-Terminal-Kaner Grubu’na devredilen Ercan Havalimanı’nda yeniliklerin devam ettiğini söyledi.

Mevcut havalimanının 800 bin yolcuya hizmet verecek şekilde tasarlanmış olduğunu ancak yaptıkları düzenlemelerle bunun 3 milyona çıkarttıklarını belirten Özçelik, “Terminalimizde artık 7 gün 24 saat hizmet verecek ambulans, doktoru ve ekibi ile mevcuttur. Mevcut otoparka ilave olarak dokuz dönümlük yeni bir otopark yapıldı. Yazın ve özel günlerde yaşanan birçok sıkıntının önüne geçmiş olduk”  dedi.

Yeni otopark uygulaması

Serhat Özçelik, değişen otopark sistemi ile hem terminal önünde yoğunluk yaşanmayacağını hem de emniyetin sağlanacağını belirtti.

Yeni otopark düzenlemesinde iki ay süreyle ilk 30 dakika, sonrasında ilk 20 dakika ücretsiz olacağını anlatan    Özçelik, “Engelli kartını gösteren vatandaşlarımız ile sarı basın kartını ibraz eden basın mensupları yanında havalimanında çalışan tüm devlet memurlarına ücretsiz olacaktır” dedi.
 
Terminalde değişiklikler yapıldı

Terminal binası hakkında bilgi veren T&T Havalimanı İşletmeciliği Genel Müdür Yardımcısı Şevki Turanlı ise havaalanında eskiden 18 kontuar hizmet verirken, bunun bugün 24’e çıkartıldığını, yeni çalışmalarla bu sayının 28’e yükseltileceğini söyledi.

Şevki Turanlı, alanda, tüm ticari alanlar ve bilet satış ofislerinin yeniden yapıldığını, yıllardır atıl durumda olan ve kullanılmayan üst katın gidiş bölümü olarak yeniden düzenlendiğini belirtti.

“Giden” yolcuların artık üst kata çıkıp pasaport kontrolünden geçip tekrardan eski salona inerek uçuşlarını gerçekleştireceklerini de kaydeden Turanlı, üst kata çıkılabilmesi için iki tane yürüyen merdiven konulduğunu ifade etti.

Alanda ayrıca 10 adet alt yapılarıyla beraber tamamen yeni pasaport kabini ve son teknoloji X-Ray cihazlarıyla geçişleri hem rahatlatmış hem de daha güvenli hale getirmiş olduklarını ifade eden Turanlı, şöyle devam etti:

“Eskisinden dört kat daha büyük ‘Dutty Free’ ile tüm yolcularımıza Avrupa ve Dünya standartlarında alışveriş imkanı sağladık. Sadece ‘Dutty Free’yi büyütmedik. Bununla birlikte artık çok daha rahat ve ferah bir ortamda yolcularımızı karşılayabiliyoruz. Aynı zamanda  daha önceden Kıbrıs’ta olmayan birçok markayı da ürün gamımıza dahil ettik.Yolcularımızın uçakları, iniş/kalkışlarını izleyebilecekleri yeni cafe alanları yarattık. Havalimanında yapılan büyük değişikliklerden biri de CIP Lounge olacak. Nisan ayının başında hizmete almayı düşündüğümüz CIP salonlarımız, hizmet ve görsellik açısından Kıbrıs’a yakışır kalitede olacak. CIP salonlarının kullanımı için bankalar, turizm firmaları, havayolu şirketleri, oteller, casinolar ve birçok gurupla görüşmelerimiz devam ediyor.”
 
300 milyon Euro yatırım yapılacak

Yeni yapılacak Ercan’ın terminal binasının 107 bin metre kare ve yıllık 8.5 milyon yolcuya göre tasarlandığını kaydeden Turanlı, ayrıca 24 tane park pozisyonu, sekiz körük bulunacağını söyledi.

Turanlı, “300 milyon Euro’luk yeni bir yatırımdan, terminal binası ve pistten bahsediyoruz. Şu anda 2 bin 645 metre olan pistimiz 3 bin 300 metreye çıkıyor” dedi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.