1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ HÜKÜMETE DESTEK
YENİ HÜKÜMETE DESTEK

YENİ HÜKÜMETE DESTEK

Tek bir çıkış yolumuz var o da başarmaktır;

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) - Ulusal Birlik Partisi (UBP) Koalisyon Hükümeti’nin güven oylaması için dün olağanüstü toplandı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) - Ulusal Birlik Partisi (UBP) Koalisyon Hükümeti’nin güven oylaması için dün olağanüstü toplandı. Başbakan Ömer Kalyoncu başkanlığında kurulan CTP-BG/UBP Koalisyon Hükümeti, Cumhuriyet Meclisi’nden güvenoyu aldı. Bakanlar Kurulu için Meclis’te yapılan açık oylama sonucunda 35 milletvekili kabul, 9 milletvekili ret oyu kullanırken, oturuma 6 milletvekili katılmadı. Yapılan güven oylamasının ardından milletvekilleri Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulundu. 

Güven oylaması için tatilini yarıda kesti

Güven oylaması için Mersin Erdemli’de yaptığı tatili yarıda keserek KKTC’ye gelen UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kâşif, “Amaç ülke insanının refahı ve ülkede birliğin sağlanmasıdır. Yıllardır birbirinden nem kapan iki parti, şu an memleketin sorunları için ellerini taşın altına koydular. Bu durum KKTC tarihinde ilk kez oldu. Bu nedenle bu durumun bir an evvel neticelendirilmesi için çalışmamız gerekir” dedi.

Kâşif: “Programa uyularak hareket edilecektir”

Kıbrıs sorunu konusunda farklı düşüncelerin olmadığını belirten Kâşif, “Kıbrıs konusunda farklı bir şey yok. Kıbrıs konusunda programda üç başlık yazılıdır. O başlığa iki parti de sadık kalacaktır. İki partinin kendi partisel veya benim kişisel görüşüm de ayrı olabilir, fakat programa uyularak hareket edilecektir” ifadesini kullandı.

Serdaroğlu: “UBP’nin işbirliği yapması beni memnun etti”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu, geniş tabanlı bu hükümeti savunduğunu belirtti. “UBP’nin politik bir işbirliği yapması hakikaten beni memnun etti. UBP sabit fikirli davranmayarak, eski kabuğundan çıkmıştır. Kabineye bazı tepkiler vardır, fakat bu ilerde düzeltilebilir” diyen Serdaroğlu, memleket için bunu yapmaya ve koalisyona girmeye mecbur olduklarını söyledi. 

“Hükümet Kıbrıs Türkünün yüzde 80’nini temsil ediyor”

Baştan beri aynı düşüncede olduğunu belirten Serdaroğlu, “Koalisyon görüşmelerinde bazı aksaklıklar oldu, ondan dolayı arkadaşlar tepki gösteriyor. İnşallah bu durumu da düzeltiriz. Özellikle sevindiğim durum, Kıbrıs görüşmelerinin sürdüğü bu dönemde geniş tabanlı bir hükümetin kurulmuş olmasıdır. Geniş tabanlı bu hükümet aşağı yukarı Kıbrıs Türkünün yüzde 80’nini temsil ediyor” şeklinde konuştu.

Soyer: “Oluşan sıkıntılar doğaldır”

Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, dün hükümetin güvenoyu aldığını belirti. Soyer, “Oluşturulan hükümet geniş tabanlı bir hükümettir. Özellikle Kıbrıs Türk siyasal yaşamında iki tane birbirinden farklı, biri sağda, biri solda, ana damarda olan iki partinin koalisyonu önemlidir. Bunun tabi bir kısım psikolojik, bir kısım düşünsel ve sıkıntıları elbette olacaktır. Oluşan sıkıntılar doğaldır” dedi.

“Türkiye’de önemli ölçüde ciddi bir kısım problemler var”

Şu an dünyada ve bölgede büyük bir ateşin yandığını vurgulayan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Şu an dünyamızda ve bölgemizde büyük bir ateş yanıyor ve çatışmalar yaşanıyor. Buna bağlı olarak Türkiye’de de önemli ölçüde ciddi bir kısım problemler vardır. Bununla beraber bizim de aynı zamanda Kıbrıs sorunumuz bulunuyor. Dolayısıyla bu farklılıkların ortak bir paydada buluşması güzel bir örnektir. Bu dönemde yalnız kendi içimize değil, dünyaya karşı da verilmiş önemli bir mesajdır.

“Tek bir çıkış yolumuz vardır, o da başarmaktır”

Kıbrıs sorununun bu kritik aşamasında ve memleketin içinde bulunduğu pek çok ekonomik ve sosyal sorunun çözümünde bu geniş tabanlı hükümet iyi bir örnektir. Önemli olan bunu başarmaktır. Bu iki parti eğer programında belirtilen hedeflere ulaşmak için adımlar atarsa, ülkeye büyük bir yarar sağlayacaktır. Hedeflenen adımı atamazlarsa eğer, o zaman her iki parti de bu durumdan yara alacaktır. Önemli olan başarmaktır. Tek bir çıkış yolumuz vardır; o da başarmaktır.” 

Erhürman: “Önemli olan güvenoyunun alınmış olmasıdır”

CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, hükümet programıyla ilgili görüşmelerin muhalefetin eleştirileriyle kesildiğini ifade etti. Erhürman, “Çok farklı bir durumun ortaya çıktığı kanaatinde değilim. Doğal olarak muhalefet, hükümet programına ve hükümete yönelik eleştirilerini sıraladı. Hükümeti kuran iki partinin milletvekilleri ve temsilcileri de hükümeti kurma konuşmaları yaptılar.

Önemli olan güvenoyunun alınmış olmasıdır. CTP ve UBP için mecliste bulunan bütün milletvekilleri programa ve hükümete güvenoyu verdiler. Dolayısıyla bundan sonra önemli olan, hükümetin bu programda belirlenen ilkeleri ve projeleri, belirlenen takvimler ışığında ve o takvimleri aşmamaya devam ederek hayata geçirmektir” şeklinde konuştu.

“En geniş tabanlı koalisyon hükümetinin ortaya çıktığını görüyoruz”

Hükümetin geniş tabanlı bir hükümet modeli olduğunu vurgulayan Erhürman şöyle dedi: 

“En geniş tabanlı koalisyon hükümetinin ortaya çıktığını görüyoruz. Dolayısıyla verilen sözler, -özellikle meclise düşen görevler- açısından baktığımızda yasama açısından hükümet programında verilen görevleri yerine getirmesi mümkün olan bir meclis çoğunluğu vardır. Güvenoyunda 35 kabulün çıkması da bu durumun göstergesidir. Ortaklarımızın üzerine düşen görevlerin yerine getirilmesi konusunda da kendilerine yardımcı olmaya hazır olduğumuzu, gerek meclisteki konuşmalarımızda, gerekse protokol görüşmeleri sırasında aktardık.” 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.