1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ NESİL SABREDEMEZ
YENİ NESİL SABREDEMEZ

YENİ NESİL SABREDEMEZ

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta nesillerin değiştiğini bu nedenle 45 yıl daha müzakereleri sürdürecek bir toplum bulunamayacağını söyledi:

A+A-

Artık bu son şans olabilir... Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta iki halkın yan yana barış içinde yaşayabilmesi için eksik olan anlaşmayı bulma gayreti içerisinde olduklarını ifade etti. Kıbrıs’ta antlaşma isteyen iki liderin varlığının soruna çözüm bulma adına bir son şans olabileceğini vurgulayan Eroğlu, “Nesiller değişiyor, yetişen nesiller bizim kadar sabırlı olmayacak, 45 yıl daha müzakereleri sürdürecek bir toplum bulunamayacak” dedi.

İyi niyetimiz karşılıksız kaldı... Eroğlu, 45 yıldır devam eden müzakerelerde Kıbrıs Türklerinin hep çözüm isteyen, önerilere evet diyen taraf olduğunu anımsattı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türklerinin tüm iyi niyetine rağmen, AB’ye Kıbrıs Rumlarının üye olduğunu, ambargoların ise Kıbrıs Türk tarafına uygulandığını belirtti. Cumhurbaşkanı, “Antlaşma olmazsa elbette devletimize sahip çıkacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, Kıbrıs’ta nesillerin değişmekte olduğunu belirterek, “Artık bu son şans olabilir, nesiller değişiyor, yetişen, nesiller bizim kadar sabırlı olmayacak, 45 yıl daha müzakereleri sürdürecek bir toplum bulunamayacak” dedi.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla 45 yıldır devam eden müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının hep çözüm isteyen, önerilere evet diyen taraf olduğunu belirten Eroğlu, ancak AB’ye alınan tarafın Kıbrıs Rum tarafı, ambargo uygulanan tarafın ise Kıbrıs Türk tarafı olduğunu belirtti.

Eroğlu, (Kıbrıs Rum Yönetimi lideri ) Anastasiadis’le yemekteki sohbetinde, “Bu son şans olabilir… her iki halk için de Kıbrıs’ta antlaşma isteyen iki liderin varlığı bir son şans olabilir” dediğini anlattı. 

Cumhurbaşkanı, “Antlaşma olmazsa elbette devletimize sahip çıkacağız” şeklinde konuştu. Eroğlu, Kıbrıs’ta iki halkın yan yana barış içinde yaşayabilmesi için eksik olan anlaşmayı bulma gayreti içerisinde olduğunu ifade etti.

Eroğlu, Alaniçi Hasat Festivali’nin açılışında Kıbrıs konusuna değinerek, Rum tarafının bugüne kadar çıkmış olan anlaşma metinlerini reddetmiş olmalarına rağmen yeni lider olan Anastasiadis ile anlaşma imkânlarını araştıracağını söyledi.

Görüşülmeyen yanı kalmadı

Güney Kıbrıs’taki ekonomik kriz nedeniyle Kıbrıs müzakerelerinin Ekim’den önce başlatılamadığına dikkat çeken Eroğlu, en fazla 1-2 yıl içerisinde Kıbrıs sorununu çözme temennisini dile getirdi.

KKTC ve Türkiye’nin anlaşma iradesini Annan Planı ile ortaya koyduğunu kaydeden Eroğlu, Rum tarafının ise “anlaşmama” iradesini ortaya koyduğunu, Kıbrıs konusunun görüşülmeyen yanı kalmadığını tek eksiğin Rum tarafının anlaşma iradesi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “İrade, yani anlaşma arzusu olmadığı sürece müzakereler bir 45 yıl daha devam eder. Benim aradığım Rum tarafında bir anlaşma iradesidir. Eğer anlaşma iradeleri yoksa bunu artık herhalde bu toplantılarda, göreceğiz, anlayacağız ve ona göre yolumuzu çizeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, hiç bir kimsenin, hiç bir devletin Kıbrıs Türk halkına 45 yıl daha müzakere masasında ne oluyor sorusunu sordurma hakkı bulunmadığını ifade etti.

 Bedel ödedik

Cumhurbaşkanı Eroğlu, başka bir açılışta da Kıbrıs Türk halkının bugün bir devlet çatısı altında özgürce yaşadığını ancak bugünlere özellikle 1963 yılı öncesi ve sonrası, her yılın bedeli ödenerek gelindiğini vurguladı. Eroğlu, “Bir bedel ödedik hepimiz ödedik ve bugün bir devlet çatısı altında güven içerisinde yaşayabiliyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk halkını temsil eden biri olarak, halktan aldığı destekle müzakere masasında dik oturabildiğini kaydeden Eroğlu, “Bir anlaşma olmazsa diye sorulduğunda, bunun bir alternatifi vardır diye düşünüyoruz” dedi.

(kıbrıs gazetesi)

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.