1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ SİSTEMDE YAŞA GÖRE EHLİYET
YENİ SİSTEMDE YAŞA GÖRE EHLİYET

YENİ SİSTEMDE YAŞA GÖRE EHLİYET

Yeni sisteme göre motosiklette;

A+A-

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı yaz aylarında motosiklet kullanımın daha yaygın olduğunu belirterek sürücüleri uyardı 

Yaz aylarına girilmeye başlandığı bu dönemde motosiklet kullanımı da çoğaldı. Birçok kişi motosikletleri ile trafikte boy gösterirken, ehliyet almayı bekleyen onlarca kişi de Yol ve Trafik Tüzüğü’nün uygulamaya konmasını bekliyor.1 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe girmesi gereken tüzüğün gecikmesi nedeni ile ehliyet almak isteyenler aylardır bekliyor.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, yaz aylarında motosiklet kullanımın arttığını, birçok kişinin bu araçları tercih ettiğini, bu nedenle tamamlanan tüzüğün biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Avcı, tüzük ile birlikte motosiklet ehliyetlerinin yaşa göre verileceğini, böylelikle daha bilinçli sürücülerin trafikte olacağını vurguladı. Yaz aylarında motosikletlerin karıştığı kaza oranının yükseldiğini de dikkati çeken Avcı, motosiklet sürücülerinin hem kendilerini koruyarak sürüş yapmaları hem de trafikteki araçları zor durumda bırakmamaya dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

YENİ SİSTEMDE YAŞA GÖRE EHLİYET

Avcı, Eylül ayında tüzüğün hazırlandığını,1 Mart tarihinde yürürlüğe girmesi gerekirken bakanlıların değişmesi, bürokrasinin yavaş ilerlemesi nedeni ile bu vakte kadar sarktığını ifade etti. Bakanlığın doğru bir adım atarak sınavları iptal ettiğini kaydeden Avcı, tüzüğün tamamlandığını kısa bir süre sonra hayata geçeceğini söyledi.

Avcı, yeni sisteme göre motosiklete göre yaş düzenlemesi yapıldığını;18 yaşındaki kişiye en küçük motosiklet ehliyeti,22 yaşındaki kişiye ise en büyük motosiklet ehliyeti verileceğini belirtti. Avcı, daha önce ehliyeti olmayana ise en büyük motosiklet ehliyeti vermek için 24 yaş şartı getirildiğini ifade etti. Her motosiklet türü için ayrı eğitim verileceğini kaydeden Avcı, ayrıca sınavlarda müfettişlerin ayrı bir motosiklet ile dolaşarak sınav yapacağını söyledi.

SÜRÜCÜLER DİKKATLİ OLMALI
Özellikle yaz aylarında motosiklet kullanımının artığını, bu aylarda motosikletlerin karıştığı kaza oranının yükseldiğini kaydeden Avcı, 2013 yılında ölümle sonuçlanan 6 motosiklet kazası meydana geldiğini, bu yıl ise 16 yaşında bir çocuğun motosiklet kazası sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı. Avcı, bu yaz bu kazaların önüne geçmek için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, “Yaz aylarında kullanımı daha yaygın olan motosikletler trafiği tehlikeye atabiliyor. Yolda aniden sürülerin önüne çıkan motosikletler kazaya neden olabiliyor.

Bu nedenle motosiklet sürücülerinin hem kendilerini koruyarak sürüş yapmaları hem de trafikteki araçları zor durumda bırakmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca kask motosiklet sürücüleri için hayati önem taşıyor. Mutlaka kasklarını takıp yola öyle çıksınlar” dedi.Paket servisi yapan motosiklet sürücülerinin sık sık kazalara karıştığını kaydeden Avcı, eğitimsiz olarak işe başlayan bu sürücülerin, ayrıca hızlı bir şekilde yemek yetiştirme telaşına kapılınca da kazaya davetiye çıkardıklarını söyledi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.