1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “YENİ TEKNİKLERLE HORLAMA CERRAHİSİ AMELİYATI”
“YENİ TEKNİKLERLE HORLAMA CERRAHİSİ AMELİYATI”

“YENİ TEKNİKLERLE HORLAMA CERRAHİSİ AMELİYATI”

Sağlık Bakanlığı, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde ilk kez bir hastaya “Horlama Cerrahisi Ameliyatı” gerçekleştirildiğini açıkladı.

A+A-

Sağlık Bakanlığı, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde ilk kez bir hastaya “Horlama Cerrahisi Ameliyatı” gerçekleştirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, daha önce farklı yöntemlerle uygulanan horlama cerrahisi ameliyatının, bu kez Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yeni tekniklerle uygulandığı belirtildi.

Açıklamada, KKTC’de sağlık alanında bir ilk olan bu ameliyatla, horlama ve uykuda solunum durması şikâyetleri ile başvuran, 2 hastaya, yeni tekniklerle “Horlama Cerrahisi Ameliyatı” gerçekleştirildiği ve söz konusu hastaların sağlıklarına kavuştuğu kaydedildi.

UYKU APNESİ TANISI…

Gazimağusa Devlet Hastanesine müracaat eden yaşları 30 ve 32 olan söz konusu hastalara, Kulak, Burun, Boğaz Polikliniği’nde yapılan muayenesinde, hafif şiddette tıkayıcı uyku apnesi tanısı konduğunun belirtildiği açıklamada, tanının konulmasından sonra, her iki hastaya da birer hafta ara ile Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi hekimi Op. Dr. Mustafa Balcıoğlu tarafından horlama cerrahisi ameliyatının yapıldığı ifade edildi.

“KKTC’DE BİR İLK…”

Ülkede bir ilk olduğu ifade edilen ameliyatta, her iki hastanın da “anterior palatoplasti” ve “posterior plikoplasti” tekniği ile “opere edildiği”, bu tekniğin horlama cerrahisinde “KKTC’de bir ilk” olduğu kaydedildi.

“BİRÇOK İNSAN, TIKAYICI UYKU APNESİNİN FARKINDA DEĞİL…”

Tıkayıcı Uyku Apnesi Sendromu’nun, günümüzde birçok kişinin maruz kaldığı bir hastalık olduğunun belirtildiği açıklamada, birçok insanın bunun farkında bile olmadan yaşamını devam ettirdiğine dikkat çekildi.

HORLAMA MASUM BİR SEMPTOM DEĞİL…

Horlamanın masum bir semptom (belirti) olmadığı da ifade edilen açıklamada,  Tıkayıcı Uyku Apnesi Sendromu’nun, uykuda nefes durması (apne), gündüz uyuklaması, sabahları yorgun kalkma, sabahları baş ağrısı, gün içerisinde dikkatsizlik, dalgınlık, toplantı sinema ve tiyatroda uyuyakalma, televizyon karşısında uyuklama, unutkanlık, sinirlilik ve cinsel istek azalmasına kadar varabilen çeşitli bulgularının mevcut olduğuna işaret edildi.

TRAFİK KAZALARINA BİLE YOL AÇABİLİR…

Trafik kazalarının bir kısmının, bu hastalık nedeniyle direksiyon başında uyuklamadan dolayı meydana gelebilmekte olduğu da kaydedilen açılamada, “Tedavi edilmeyen ‘Tıkayıcı Uyku Apnesi’, hastalarını ilerleyen zamanlarda çok ciddi kalp ve damar rahatsızlıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıklar beklemektedir” denildi.

Ameliyatta uygulanan yöntemle ilgili de bilgi verilen açıklamada, bu yöntemin hafif ve orta derecede tıkayıcı uyku apnesi olan hastalara kolaylıkla uygulanabilen bir yöntem olduğuna değinildi.

Ameliyatın, ek bir alet gerektirmeden yapıldığı ve operasyondan 1 gün sonra hastanın, taburcu edildiği belirtilen açıklamada,  yaklaşık 6 hafta sonra hastanın şikâyetlerinin, yumuşak damağın sertleşmesi ve kısalması nedeniyle tamamen kaybolacağı kaydedildi.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.