1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ VATANDAŞLIK YASASI GELİYOR!
YENİ VATANDAŞLIK YASASI GELİYOR!

YENİ VATANDAŞLIK YASASI GELİYOR!

Binlerce insan bekliyor..

A+A-
Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG), Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) koalisyon hükümetinin, KKTC’de yaşayan yabancılara yönelik hazırladığı “Vatandaşlık Yasası” ile ilgili çalışmalar sona erdi. Hazırlanan taslağın hükümet nezdinde tartışıldıktan sonra siyasi partilere gönderilmesi hedefleniyor. 10 binlerce kişinin beklediği “Vatandaşlık yasası”nın ekim ayında meclise sevk edilerek yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

10 yılda vatandaşlık

Ülkede yaşayan binlerce insanın merakla beklediği yasanın çerçevesini oluşturan taslak hazır.Yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte, KKTC’de 5 yıl kesintisiz çalışma izni olan herkes beyaz kimlik alma hakkına sahip olacak. Beyaz Kimlik alanlar; çalışma izni için her yıl yapılan işlemlerden muaf olacak. KKTC yurttaşlığı için ilk basamak olan Beyaz Kimlikle ülkede 5 yıl daha kalan kişiler, bu sürenin sonunda vatandaşlık için müracaat hakkı elde edebilecek.

Torpille vatandaşlık sona erecek

Güvenilir bir kaynaktan elde edilen bilgiye göre, hazırlanan yasayla birlikte KKTC vatandaşlığına kota geliyor. Kuzey Kıbrıs’ta, usulsüz ve torpille verilen vatandaşlık döneminin sona ereceğini belirten kaynak, “Bugüne kadar uygulanan yanlış yol bu yasayla son bulacak. Hak eden önce beyaz kimlik ardından da KKTC yurttaşlığını alacak. KKTC’de 5 yıl ikamet eden ve çalışma hayatının gereklerini yerine getiren tüm bireyler Beyaz Kimlik almak için başvuru yapabilecek. Vatandaş olmak için 10 yıl şartı aranacak, ilk beş yılın ardından beyaz kimlik verilecek, bu kimlikle 5yıl daha ülkede kalınırsa vatandaşlığa başvurulabilecek. Kişiler, verilen kota dahilinde 10 yılın sonunda vatandaşlık için başvuru yapabilecek” dedi.

Çalışma şartları kolaylaşacak

Beyaz kimlik sahibi olan kişilerin  gündelik yaşamdaki sorunları daha rahat aşılabileceğine vurgu yapan kaynak, “Örneğin beyaz kimlik sahibi olanlar çalışma izni, oturma izni gibi prosedürlerle uğraşmayacak. İş yeri açarken, mülk alırken, çocuğunu okula yazdırırken daha rahat olacak” ifadelerini kullandı. Aynı kaynağın verdiği bilgiye göre, yasanın uygulamaya başlamasıyla birlikte ilk etapta KKTC’de yaşayan yaklaşık 10 bin kişinin Beyaz kimlik için başvuru hakkı doğacak.

Ekim’de mecliste

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yasa taslağının hazır olduğunu geride kalan yerel yönetim seçimleri dolayısıyla istismara uğramaması düşünülerek bekletildiğini belirtti. Bakan Uluçay, “şimdi seçimler bitti tasarı hazırdır,önce hükümet nezdinde tartışılacak ardından son haliyle siyasi partilere gönderceğiz onlardan da görüş alınacak ve daha sonra ekim ayı gibi meclise sevk edeceğiz ,eğer kabul görürse yeni ‘vatandaşlık yasası’ yürürlüğe girecek” dedi.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum