1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ YILDA YENİ KURALLAR!
YENİ YILDA YENİ KURALLAR!

YENİ YILDA YENİ KURALLAR!

Yeni yılda yeni kurallar

A+A-

Kuzey Kıbrıs’ta her yıl onlarca kişinin ölümü, yüzlerce kişinin yaralanması ve ekonomiye büyük zarar veren trafik kazalarının önlenmesi ile trafikte AB standartlarına uyum sağlamayı amaçlayan önemli değişiklikler 2015 yılında hayata geçiyor. Avrupa Birliği çatısı altında 2006 yılından beridir sürdürülen Yol Güvenliği ile ilgili çalışmaların sonuna gelinirken, yeni yılda ehliyet alacak tüm sürücülere ciddi sağlık kontrolleri getirilmesi, ehliyet sahiplerinin ise belirli aralıklarla yeniden sağlık kontrolünden geçirilmesi hedefleniyor. Yapılacak sağlık kontrollerinde aksaklıkları olanlara ehliyet verilmemesi veya ehliyetlerinin yenilenmemesi öngörülüyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı, şoför okullarında ciddi denetimler yapılmasının planlandığını, ehliyet sınav sisteminde yazılı sisteme geçilmesini öngördüklerini de dile getirdi. 

TRAFİKTE ÇOK ŞEY DEĞİŞECEK

Avcı, geride bıraktığımız 2014 yılında trafik ile ilgili en önemli adımın, trafik ile ilgili tüm konuların Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkisine verilmesi olduğunu söyledi. Avcı, atılan adımın henüz bir getirisi olmadığını ancak atılacak diğer adımlarla 2015 yılında çok önemli değişiklerin yapılacağını dile getirdi. Yeni yılda Trafik Dairesi’nin kurulmasının hedeflendiğini kaydeden Avcı, bakanlık bünyesinde ehliyet sisteminde, araç muayene, toplu taşıma, şoför okulları ve müfettişlerle ilgili birçok düzenleme yapılacağını vurguladı. 

ÇALIŞMALAR 8 YIL SONRA TAMAMLANDI 

Trafikten ve trafik kazalarından sorumlu olan merciinin kim olduğunu artık belli olduğunu, bu sorumluluğu alan ulaştırma bakanlığının elini çabuk tutması gerektiğini kaydeden Avcı, trafik dairesini ve çalışacak kadroyu en kısa zamanda oluşturması gerektiğini ifade etti. Avcı, Avrupa Birliği çatısı altında 2006 yılından beridir sürdürülen Yol Güvenliği ile ilgili çalışmaların sonuna gelindiğini belirterek,2015 yılında uygulamaya konulacak yenilikleri açıkladı. 

YENİ YILDA YENİ UYGULAMALAR 

Avcı, sürücülerin tümünün ehliyet alırken sağlık kontrolünden, özellikle de göz kontrolünde geçirilmesinin şart koşulacağını, ehliyet sahiplerinden normal sürücülerin 10 yılda bir,kamyon,otobüs gibi ağır vasıta sürücülerinin ise 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçeceğini,kontrollerde aksaklık tespit edilenlerin ehliyetinin yenilenmeyeceğini söyledi. Müfettişlerle ilgili yeni düzenlemelerin de olacağını kaydeden Avcı, şoför okullarında da denetimler gerçekleştirileceğini dile getirdi. 

AB BİZE DESTEK OLUYOR 

Avcı, trafik ile ilgili uygulamalarda AB’nin finansör olacağını belirterek, “İlgili dairenin kurularak, yeni çalışmaların hayata konulması, trafik hizmetleri dairesi kurulması AB’nin isteği. Yol Güvenliği ile ilgili çalışmalar için uzmanlar gönderdiler. Bu çalışmanın sonuna gelindi. Eğer bu adımları atmazsak bize maddi destek sağlamayacaklar” dedi. 

YAZILI SINAV ŞART 

KKTC’de geride bırakılan 2014 yılında trafik ile ilgili bazı önemli adımların atıldığını, motosiklet ehliyetlerinde yaşa göre ehliyet verilmesinin önemli olduğunu, ayrıca sürücülerin yazılı sınava tabi tutulmasının olumlu bir adım olduğunu kaydeden Avcı, yazılı sınav sisteminin araç kullanıcıları için de uygulanması gerektiğini söyledi.Avcı, sözlü sınav sisteminin dünyanın hiçbir yerinde kalmadığını, ilgili bakanlığın en kısa sürede bu konu ile ilgili de bir çalışma yapması gerektiğini dile getirdi. Avcı, “2014 yılında bazı önemli adımlar atılsa da çok fazla eksikliklerimiz var.2015 yılında trafik ile ilgili eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir. Trafik ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, ehliyetlerde çağdaş bir sistem oluşturulması gerekmektedir” dedi. 

EHLİYETLER GÜVENLİ DEĞİL 

Türkiye’de ehliyetlerde elektronik çipli sistem getirildiğini, KKTC ehliyetlerinde seri numarası dahi olmadığını ve kolaylıkla kopyalanabildiğini kaydeden Avcı, ehliyetlerin güvenlikli hale getirilmesi gerektiğine dikkati çekti. 

DEVLETİN KİTAPLARI AMBARLARDA 

Şoför okullarında eğitim amaçlı kullanılan kitapçıkların devlet tarafından çıkarılan kitaplar olmadığını,10 yıl önce devletin hazırladığı ve Bakanlar Kurulu’nun onayladığı kitapların ambarlarda çürüdüğünü, şoför okullarının kendi çıkardıkları kitapçıkları kullandığını belirterek, bunun nedenini şöyle açıkladı: “Devletin eğitim kitabında ehliyet sınavının yazılı sınav olması öngörülüyordu. Ancak hazırlanan kitap şoför okulları tarafından kabul edilmedi. Çünkü yazılı sınav müfettişlerin gücü ortadan kaldıracaktı.” 

FATURAYI VATANDAŞ ÖDEMEMELİ 

Avcı, geride bırakılan yılda yine yüzlerce trafik kazası meydana geldiğini, acı veren ölümler olduğunu belirterek, en fazla da yaya ölümüyle sonuçlanan kazaların 2014 yılında arttığına dikkat çekti. Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Kazaların önlenmesi için devlet ağırlığını koymadı. Sürücüler de hata yapmaktan geri kalmadı. Bizim yollarımız sürat yapmak için elverişli değil, sürat varsa kaza da vardır. Eğer yollarda devlet ağırlığı görülmezse sürücülerde istediği gibi yapmakta serbesttir. Yollarımız bugün itibari ile güvenli değildir. Elektrik Kurumu, Belediyeler ve Karayolları Dairesi arasındaki anlaşmazlık ve borçlardan dolayı birçok anayolun aydınlatma lambası çalışmamaktadır. Geçtiğimiz 2014 yılında yayaların ölümü ile sonuçlanan kazaların yanında aydınlatması olmayan yollarda ölümle sonuçlanan kazalar meydana gelmiştir. Bu yollardaki aksaklıkların faturasını vatandaş ödememelidir. Devlet, vergisini, faturasını ödeyen vatandaşa elektrik sağlamak zorundadır. Ortada olan bu durum devlet ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır.” 

ARAÇ ALDILAR, POLİS ALMADILAR 

Anayollarda devriye gezecek trafik ekipleri oluşturulmadığını kaydeden Avcı, devriye ekibi kurulması için 8 araç alındığını ancak polis istihdam edilmediği için bu planın suya düştüğünü söyledi. Avcı, bu ülkede her köşede bir tali yol var. Lefkoşa-Girne yolunda bile adam durup park ediyor,bariyerlerin üzerinden atlayarak oradaki sitelerde gidiyor. Artık devlet ve bakanlıklar trafik ile ilgili politikalarını değerlendirip kamuoyuna açıklamaları gerekiyor” dedi. 

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.