1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİDEN BAŞLAYAN KIBRIS MÜZAKERELERİNE BEYAZ SARAY YORUMU
YENİDEN BAŞLAYAN KIBRIS MÜZAKERELERİNE BEYAZ SARAY YORUMU

YENİDEN BAŞLAYAN KIBRIS MÜZAKERELERİNE BEYAZ SARAY YORUMU

Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün uzun sürdüğüne dikkat çekilerek, “Bir çözüm sayesinde adanın tüm insanları;

A+A-

“ABD VE BAŞKANI OBAMA KIBRISLI LİDERLER ANASTASİADİS VE EROĞLU’NUN BUGÜNKÜ BULUŞMASINI, BM HİMAYESİNDE KIBRIS’IN ÇÖZÜMÜ İÇİN MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI”

Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Başkanı Barack Obama’nın Kıbrıslı Liderler Nikos Anastasiadis ve Derviş Eroğlu’nun dünkü buluşmasını, Birleşmiş Milletler himayesinde Kıbrıs’ın çözümü için müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

Beyaz Saray Basın Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün uzun sürdüğüne dikkat çekilerek, “Bir çözüm sayesinde adanın tüm insanları artan istikrar ve ekonomik refahla, her iki toplum tam potansiyellerinin farkına varabilecektir” denildi.

Açıklamada, “Tarafların, en kısa zamanda ortada duran ana konuları çözmeleri ve Kıbrıs’ı iki toplumlu, iki kesimli bir federasyon olarak yeniden birleştirecek bir çözüme ulaşmaları için süratli bir şekilde çalışmaya teşvik ederiz” ifadesine yer verildi.

“ORTAK AÇIKLAMA UZLAŞI RUHUNU YANSITIYOR, SONUCA YÖNELİK MÜZAKERELER İÇİN SAĞLAM BİR TEMEL OLUŞTURUYOR”

Beyaz Saray Basın Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nin her iki toplum tarafından kabul edildiği zaman çözüm müzakerelerini kuvvetlendirecek, Mağusa bölgesinin gelecekte yeniden canlandırılmasına yönelik önlemleri de içeren, olası inisiyatifleri araştırmak için ilgili tüm taraflarla diplomasiyi sürdüreceği belirtildi.

2 lider tarafından üzerinde anlaşılan Ortak Açıklama’nın uzlaşı ruhunu yansıttığının, sonuca yönelik müzakereler için sağlam bir temel oluşturduğunun ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

“Amerika Birleşik Devletleri, iki liderin ileriki çalışmalarına yön verecek anahtar prensipleri içeren bu önemli açıklama üzerinde anlaşmaya varmalarını sağlayan cesaretleri ve vizyonları nedeniyle tebrik etmektedir. 

Amerika Birleşik Devletleri aynı zamanda bu çabada Başbakan Erdoğan ve Başbakan Samaras önderliğindeki Türkiye ve Yunanistan’ın ve de uluslararası tarafların oynadıkları yapıcı rolü de memnuniyetle karşılamaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri Kıbrıs Cumhuriyetinin kendi offshore bölgesinde doğal kaynaklarını araştırmak ve geliştirmek için egemenlik haklarını kullanmasına desteğini yeniden teyit etmektedir. 

Adanın petrol ve doğalgaz kaynaklarının diğer tüm doğal kaynakları gibi etraflı bir çözüm bağlamında iki toplum arasında adilane şekilde paylaşılmasına inancımız devam etmektedir.

Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’de ve çevrelerinde barış ve güvenliği idame etmenin önemini vurgulamaktayız. 

Amerika Birleşik Devletleri, tüm tarafların gerilimi artıracak herhangi bir davranış veya açıklama yapmaktan kaçınmasını teşvik etmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.