1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. YERLİ HALKIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, TALEPLER AZALDI
YERLİ HALKIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, TALEPLER AZALDI

YERLİ HALKIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, TALEPLER AZALDI

YERLİ HALKIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, TALEPLER AZALDI

A+A-

Tolun, Kıbrıs Türk halkının alım gücünün düşmesinden dolayı geçmiş bayramlara nazaran bu bayram hem iç turizme, hem de dış turizme olan taleplerin azaldığını söyledi.

Suna ERDEN

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, geçmiş bayramlara nazaran bu bayramda yerli halkın hem iç turizme hem de dış turizme talebinin azaldığını söyledi. Tolun, geçmiş yıllarda yerli halkın özellikle Girne’ye akın ederek otellerde tatil yaptığını, ancak ekonominin daralması, otel fiyatlarının düşmemesi gibi nedenlerden dolayı halkın evinde tatil yapmayı tercih ettiğini dile getirdi. Orhan Tolun, ayrıca yine geçmiş yıllara göre bayram tatilini yurt dışında geçirenlerin sayısında da düşüş olduğunu belirtti. Tolun, bu bayramda beş yıldızlı otellerin yüzünün güldüğünü ifade ederek, küçük otellerin umduğunu bulamadığını söyledi.

KÜÇÜK OTELLER UMDUĞUNU BULAMADI

KITSAB Başkanı Orhan Tolun, bu bayramda beş yıldızlı otellerin dolup taşarken küçük otellerin ise umduğunu bulamadığını ifade ederek, İngiltere’den gelen turist sayısındaki düşüşten dolayı yabacı turistten beslenen küçük ölçekli oteller ile acentelerin hayal kırıklığı yaşadığını dile getirdi. Tolun, bunun en büyük nedeninin turizm alanında geçmişten günümüze kadar atılan yanlış adımlar olduğunu vurguladı.

ONLAR ÖNLEM ALDI, BİZ ALMADIK

Rusya’da yaşanan ekonomik krizden dolayı Rus turist pazarının dünya genelinde daraldığını, Avrupa ülkeleri ile Türkiye’nin önlemler aldığını, turizm teşviklerini çoğaltması nedeni ile Türkiye ve Avrupa’da tatil imkânlarının ucuzladığını kaydeden Tolun, KKTC’de önlem alınmadığı için yabancı turist sayısında oldukça büyük bir düşüş olduğunu vurguladı. Orhan Tolun, teşviklerden dolayı ise otellerin Türkiye ile rekabet edecek duruma gelemediğini, fiyatlarını düşüremediğini belirtti.

BÜYÜK OTELLER KENDİ İŞİNİ KENDİ YAPIYOR

Casinosu olan büyük otellerin kendi müşterilerini kendi imkânları ile bulduklarını ifade eden KITSAB Başkanı Tolun, yıllardır dış ülkelerde KKTC’yi tanıtacak reklamlar yapılmadığını söyledi. Tolun, küçük otellerin kendi reklamlarını yapacak veya kendi müşterilerini bulacak imkânları olmadığını, turizmin kalkınması için tanıtım ve teşvikin devletin görevi olduğunu belirterek, görevlerini yerine getirmemelerinden dolayı otel işletmeciliğinden ekmek kazanan bazı kesimlerin mağdur olduğunu savundu. Orhan Tolun, “Geçen yıl bayramda büyük otellerin yanı sıra küçük oteller dahi satışlarını kapatmıştı. Doluluk oranı büyük küçük tüm otellerde oldukça fazlaydı. Ancak bu bayram Sadece beş yıldızlı otellerin yüzü güldü” dedi.

YERLİ HALKIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, TALEPLER AZALDI

İç turizmde de düşme olduğunu kaydeden KITSAB Başkanı Orhan Tolun, geçmiş yıllarda yerli halkın özellikle Girne’ye akın ederek otellerde tatil yaptığını ancak ekonominin daralması, otel fiyatlarının düşmemesi gibi nedenlerden dolayı halkın evinde tatil yapmayı tercih ettiğini dile getirdi. Yine geçmiş yıllara göre bayram tatilini yurt dışında geçirenlerin sayısında da düşüş olduğunu belirten Tolun, “ “İnsanımızın alım gücü düştüğü için yurt dışına gitme talebi azaldı. Dolayısı ile acentelerin yurt dışı satışları geçmiş yıllara nazaran azaldı. Öte yandan bu krizde Avrupa, Türkiye ve Rum tarafındaki otel fiyatları düştü ancak bizde düşmedi. Yerli halkın ülkedeki otellere olan ilgisi de azaldı” şeklinde konuştu.

DEVLET KÜÇÜK İŞLETMELERİ KORUYAMADI

Turizmdeki gidişatın ne turizmciler, ne acenteciler ne de otelciler için istenilen seviyede olmadığını kaydeden KITSAB Başkanı Orhan Tolun şunları söyledi: “Yaz ayı olmasına rağmen gelen turist sayısı istenilen seviyede değildir. Bu noktaya bakıldığında kötü bir dönemdeyiz. Ayrıca halen bir Turizm örgütü kurulmadı. Turizm fonuna yeterince para ayrılmadığı için istenilen tanıtım da yapılmadı. Özel sektör yapabildiğini yaptı ancak devlet küçük işletmeleri koruyamadı.”

StarKıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.