1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. YEŞİL ÇAYIN SAĞLIĞA OLAN KANITLANMIŞ 9 FAYDASI
YEŞİL ÇAYIN SAĞLIĞA OLAN KANITLANMIŞ 9 FAYDASI

YEŞİL ÇAYIN SAĞLIĞA OLAN KANITLANMIŞ 9 FAYDASI

Yeşil çayın sağlığa olan kanıtlanmış 9 faydası

A+A-

Bir bardak yeşil çay, dünyadaki tüm kadınlar için en sağlıklı içecektir. Yeşil çayın içinde bulunan antioksidanların vücut üzerinde güçlü etkileri vardır. Ayrıca beyin fonksiyonunu güçlendirir, yağ yakımı sağlar, kanser ve diğer birçok hastalık için inanılmaz faydaları mevcut.

İşte araştırmalarla teyit edilmiş yeşil çayın sağlığa 9 faydası:
1. Yeşil çay ile sağlıklı olun

Yeşil çay çeşitli biyoaktif bileşikler içerir. Yeşil çay, sadece yeşil bir sıvıdan daha fazladır. Çay yapraklarında biyoaktif bileşiklerin birçoğu içeren yeşil çay, önemli bir antioksidandır. Bu maddeler hücreleri ve molekülleri hasardan korumak için vücutta serbest radikallerin oluşumunu azaltır. Bu serbest radikaller, başta yaşlanma olmak üzere birçok hastalığın oluşmasından önemli rol oynamaktadır. Yeşil çayda aynı zamanda sağlık için çok önemli bazı minareller de bulunur. Ancak yeşil çay alırken dikkatli olun. Düşük kaliteli markalarda, yeşil çay içinde florür seviyesi yüksek olabilir. Bunun için kaliteli bir marka seçmeniz çok daha iyi olur.
2. Yeşil çay beyin fonksiyonlarını iyileştirir

Yeşil çay içinde bulunan bileşikler beyin fonksiyonlarını iyileştirmek ve sizin daha iyi düşünmenizi sağlamak açısından çok faydalıdır. Bir fincan yeşil çay, sizi sadece uyanık tutmaz, aynı zamanda beyninizi de çalıştırır. Yeşil çayda bulunan aktif madde, kafein uyarıcıdır. Yeşil çay, gerginliğe neden olmadan kahveden daha güçlü bir şekilde uyarır. Kafein, beyindeki Adenozin adında bir inhibitör nörotransmitter bloke etmektir. Bu şekilde, konsantrasyon artırılmaktadır. Yeşil çay, birçok kişide, kahveye kıyasla daha istikrarlı enerji vermekte ve çok daha verimli olmalarını sağlamaktadır.
3. Yeşil çay yağ yaktırır

Yeşil çay, yapılan araştırmalar sonucunda göstermiştir ki, metabolizma hızını artırarak, yağ yakımını kolaylaştırır. 10 sağlıklı erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, yeşil çay enerjiyi yüzde 4 oranında arttırıyor. Ancak, etkileri bireye bağlı olarak bazı kişilerde metabolizma hızını arttırmadığı da tespit edilmiştir. Kafeinin de yağ dokularındaki yağ asitlerini harekete geçirerek, enerji olarak kullanılmasını sağlar ve bu da sizin performansınızı artırır.
4. Yeşil çaydaki antioksidanlar bazı kanser riskini azaltır

Kanser, hücrelerin kontrolsüz büyümesi ile olur. Kanser dünyadaki en önemli nedenlerinden biridir. Oksidatif hasarı(hücrelerin) kanseri gelişimine neden olur ve antioksidanlar ise hücrelerin hasarını önleyerek koruyucu bir etki sağlar. Yeşil çay mükemmel güçlü bir antioksidanlar kaynağıdır. Bu yüzden kanser riskini azaltmasıçok mantıklıdır.

Meme kanseri: gözlemsel çalışmalara göre, kadınlar en çok görülen meme kanserini ristini yüzde 22 oranında azaltmaktadır.

Prostat kanseri: Bir başka çalışmada yeşil çay içen erkeklerde prostat kanseri yüzde 48 oranında daha az görülmektedir.

Kalın bağırsak kanseri: Çinli kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yeşil çay içen kadınlarda kalın bağırsak kanseri yüzde 57 oranında daha az görülmektedir. Yapılan araştırmalar, yeşil çay için kişilerde kanser oranın daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak çayı sütle birlikte içmek antioksidan değerini azaltmaktadır.
5. Yeşil çay, alzheimer ve parkinson riskini düşürür

Yeşil çay, kısa sürede beyin fonksiyonlarını arttırır. Bunun için yaşlılıkta beyini de korumaktadır. Alzheimer hastalığı, insanlarda en yaygın nörodejeneratif hastalıktır ve demans en önde gelen nedenlerinden biridir. Parkinson hastalığı ikinci derecede yaygın nörodejeneratif hastalıktır ve beyinde dopamin üreten nöronların ölümü sonucu olur. Yapılan birçok çalışma, yeşil çay içinde bulunan kateşin bileşikleri potentally Alzheimer ve Parkinson riskini azaltmaktadır.
6. Yeşil çay diş sağlığını korur

Yeşil çay içinde bulunan kateşinin biyolojik etkileri de vardır. Bazı çalışmalara göre, potansiyel enfeksiyonları ve bakterileri öldürür. Streptococcus mutans ağızdaki birincil zararlı bakteridir. Bu bakteri plak oluşumuna neden olur ve diş çürümelerinin başlıca sebebidir. Çalışmalar, yeşil çayda bulunan kateşin Streptococcus mutans büyümesini önlemektedir. Yeşil çay tüketimi, diş sağlığını iyileştirmek ve çürükleri en az indirmektedir. Bu arada yeşil çay, ağız kokuları da azaltmaktadır.
7. Yeşil çay tip II diyabet riskini azaltır

Tip II diyabet, son on yıl içinde salgın boyutlarına ulaşmış bir hastalıktır ve şimdi yaklaşık 300 milyon kişi etkilemektedir. Bu hastalık, insülin direnci veya insülin üretmek için bir yetersizlik bağlamında yüksek kan şekeri sonucu ortaya çıkar. Çalışmalar yeşil çayın insülin duyarlılığını artırmak ve kan şekeri düzeyini ayarladığını gösteriyor. Yeşil çay için Japonlarda, tip 2 diyabet yüzde 42 oranında daha az görülmektedir.
8. Yeşil çay kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir

Kalp hastalığı ve inme gibi kardiyovasküler hastalıklar, dünyadaki en fazla ölüm sebeplerinden biridir. Çalışmalara göre yeşil çay, kalp hastalıklarına neden olan kolesterol, LDL ve trigliserid seviyelerini düşürür. Yeşil çay içenlerde kardiyovasküler hastalıklar yüzde 31 oranında daha az görülmektedir.
9. Yeşil çay kilo vermeye yardımcı olur

Yeşil çay, kısa sürede metabolik hızı artırdığı göz önüne alındığında, sonuçlar şaşırtıcı olmamalıdır. Çeşitli çalışmalar yeşil çayın özellikle karın bölgesindeki yağları azalttığı gösteriyor. Bu çalışmalardan biri 12 hafta boyunca devam etti 240 kadın ve erkeklerde yeşil çay içmeye başladıklarından sonra vücut yağ yüzdesi, vücut ağırlığı, bel çevresi ve karın yağlarında önemli ölçüde azalma meydana geldi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.