1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''YEŞİL SERTİFİKALI İLK KAMU BİNASI OLACAK''
''YEŞİL SERTİFİKALI İLK KAMU BİNASI OLACAK''

''YEŞİL SERTİFİKALI İLK KAMU BİNASI OLACAK''

‘Yeşil sertifikalı’ ilk kamu binası olacak

A+A-

Girne Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi’nin temeli, dün törenle atıldı. Törene, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, bazı milletvekili, üst düzey yetkili, sivil toplum örgütü, kurum kuruluşların temsilcileri, belediye meclis üyeleri, belediye çalışanları ve davetliler katıldı.

Girne Belediye Müdür Muavini Mimar Ali Teknikel’in inşa edilecek yeni hizmet binası hakkında teknik bilgi vermesiyle başlayan törende, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ve Korman Construction Ltd. Direktörü Günay Çerkez birer konuşma yaptı.

Yorgancıoğlu: Yaşamı kolaylaştıracak hizmetler sunulmalı

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Girne’de ülkenin ilk yeşil sertifikalı kamu binası olacak yeni belediye hizmet binasının temelini atmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, bunun önemli olduğunu söyledi.

Kurumların görevinin halkın yaşamlarını kolaylaştırıcı hizmetler sunmak olduğunu belirten Başbakan Yorgancıoğlu, bu yönde sürekli adımlar atan Girne Belediyesi’nin hizmetlerini takdirle izlediğini kaydetti.

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın’ı kutlayan Başbakan Yorgancıoğlu, projelerin hayata geçmesini sağlayan belediye meclisi üyelerine teşekkür etti.

Talat: Beton yapılar kenti boğuyor

2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, artan trafikle yapılaşmanın kenti tehdit eder boyuta ulaştığına dikkat çekerek, gün geçtikçe doğanın dengesine aykırı beton yapıların kenti boğduğunu söyledi.

Talat, hayata geçmekte olan dinlence ve spor alanları gibi çevre dostu projelerin önemine vurgu yaparak, Girne’nin nefes alacak böylesi yatırımlara ihtiyacı bulunduğunu ifade etti. Bu yönde adımlar atarak halka çevre dostu bina, yaşam alanları ve yeşil alanlar sunmakta olan Girne Belediyesi’ni kutlayan Talat, yerel yönetimlerden doğa ve çevreye uyumlu projeler hayata geçirmelerini diledi.

Aygın: Bina yıllarca hizmet verecek

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, sürekli hayalini kurdukları Girne Belediye Hizmet Binası ve Kültür Merkezi’nin temelini atma onurunu yaşadıklarını ifade ederek, binanın, tamamlandığında Girne halkına yıllarca hizmet vereceğini söyledi.

Girne’nin Avrupa ve medeniyet yolunda yürümeye devam edeceğini ifade eden Aygın, bugünlere iş üreterek geldiklerini ve reklam yapmadıklarını dile getirdi. Aygın, Girne Belediyesi’nin ülkede en fazla yatırım yapan, hizmet sunan belediye olduğunu savundu.

Çerkez: Projenin diğer etaplarına da talibiz

Korman Construction Ltd. Direktörü Günay Çerkez, Girne Belediye Hizmet Binası ve Kültür Merkezi’nin 1’inci etap karkas ve yapı işlerini yapacak olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, hayırlı olmasını diledi.

Kuzey Kıbrıs’ta çevre dostu ilk kamu binası olma özelliğini taşıyacak binanın ülkede bu yönde yapılacak binalara öncülük etmesini dileyen Çerkez, AB yasalarıyla hareket edilecekse bu yönde projelere ağırlık verilmesi gerektiğine işaret etti. Çerkez, şirketin projenin geriye kalan diğer etaplarını da hayata geçirmeye talip olduğunu söyledi.

Özerdem: Uluslararası kriterlere göre yapılacak

Çevre ve doğa dostu yeşil binayı yapım ve teslim aşamalarında şantiyede denetleyecek olan Yüksek Mimar Yusuf Özerdem, KIBRIS’a konuştu.

Özerdem, Girne Belediyesi mimar ve mühendisleri tarafından tasarlanan ve yüklenici firma tarafından yapımına başlanan projenin, ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilen “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED)” kriterlerine bağlı kalınarak yapılacağını söyledi.

Özerdem, binada kullanılacak malzemelerin ve çevreye uyumun LEED’in kriterlerinden olduğuna dikkat çekerek, proje tamamlandığında yapılan işlemlere göre binaya puan verileceğini dile getirdi.

Özerdem, binanın alacağı puanlara göre doğaya ve çevreye uygunluğunun derecelendirileceğini kaydetti.

Kendi elektriğini üretecek

Girne Belediyesi eski kreş binası ile tenis kortlarının bulunduğu 10 bin metre karelik bir alan üzerine inşa edilecek olan bina yaklaşık 15 milyon TL’ye mal olacak. Bina, mimarisi, altyapısı ve verimli enerji kullanımıyla ülkenin ilk yeşil sertifikalı kamu binası olacak.

Etaplar halinde hayata geçecek olan yeni hizmet binasının, 1’inci etap karkas ve yapı işlerini müteahhit firma Korman Construction yapacak.

Sadece hizmet binası olarak düşünülmeyen, içerisinde yeşil alan ile birlikte tasarlanan bina; otopark, yürüyüş yolları, su hareketi, dinlenme alanları ve kentin yaya yolu bağlantısı dikkate alınarak planlandı. Bina tamamlandığında çevre dostu olarak kendi elektriğini üretecek bir alt yapı sistemine sahip olacak.

 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.