1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YEŞİLIRMAK’TA DÜZENLENEN TÖRENLE GEÇEN YIL YANAN ALANA 2 BİN FİDAN DİKİLDİ
YEŞİLIRMAK’TA DÜZENLENEN TÖRENLE GEÇEN YIL YANAN ALANA 2 BİN FİDAN DİKİLDİ

YEŞİLIRMAK’TA DÜZENLENEN TÖRENLE GEÇEN YIL YANAN ALANA 2 BİN FİDAN DİKİLDİ

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi Müdürlüğü’nün 7 sponsor kuruluş ile imzaladığı protokol kapsamında, Yeşilırmak bölgesinde geçtiğimiz yıl yanan alana bugün düzenlenen törenle 2 bin fidan dikildi.

A+A-

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi Müdürlüğü’nün 7 sponsor kuruluş ile imzaladığı protokol kapsamında,  Yeşilırmak bölgesinde geçtiğimiz yıl yanan alana bugün düzenlenen törenle 2 bin fidan dikildi.

Fidan dikim etkinliğine, The Cacao, T&T Havalimanı İşletmeciliği, Creditwest Bank, Envirotek Cyprus, Envirotek Türkiye, Güven Sigorta  ve Girne Amerikan Üniversitesi katkı koydu.

Söz konusu 7 kuruluş bölgeye 20 bin fidanın dikimi ve üç yıllık bakımını kapsayan projeye finanse ediyor. Projede ağaç dikiminin yanında yıllık çapa bakımı ile kuruyan fidanların yerine yenilerinin dikimi de bulunuyor.

Dikilecek 20 bin fidan, 2013’te yaşanan Yeşilırmak yangınında zarar gören 200 hektar üzerinde orman arazisinin yeniden ağaçlandırma projesinin bir bölümünü oluşturuyor. Bu proje ile birlikte bölgeye Şubat ayı sonuna kadar 140 bin fidan dikilmiş olacak.

BAKIRCI

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı törende yaptığı konuşmada, TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, KKTC’deki çalışmalara verdiği maddi manevi destekten dolayı teşekkür etti.

Sivil toplum örgütleri, üniversite ve özle işletmeleri ağaçlandırma çalışmalarına dahil etmenin şart olduğunu kaydeden Bakırcı, “Ağaç ekmek önemli değil önemli olan koruyabilmektir” dedi.

Bakırcı, “7 kuruluşun katkılarıyla bir etkinlik yaptık. Hedefim önümüzdeki yıl bunun 70’e çıkmasıdır. O zaman bir adım ilerlemiş olacağız” dedi

Bakırcı gelecek hafta birkaç bölgede ağaç dikim şenliği düzenleyeceklerini de belirtti.

İklim koşullarından dolayı ekilen bazı fidanların kuruduğunu kaydeden Bakırcı, “Diktiğimiz fidan büyüyüp ağaç oluncaya kadar görevimiz bitmemelidir” dedi.

TC ORMAN BAKANI EROĞLU’NUN MESAJI

Tören’de TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun mesajı da okundu,

Eroğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Ormanlar ülkelerin tabii zenginliklerinin başında gelmektedir. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde ormanlarımız hem korunmuş, hem de alan ve servet olarak artırılmıştır.

Türkiye’de yapmış olduğumuz başarılı ağaçlandırma çalışmalarını 2008 yılında başlattığımız Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol seferberliği ile taçlandırdık ve 5 yıl devam eden seferberliği 2012 yılı sonunda hedeflerimizi aşarak başarıyla tamamladık.

Şimdi de Bakanlık olarak ağaçlandırma alanında Erozyonla Mücadele Eylem Planı, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ve Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırması Eylem Planı’nı hayata geçiriyoruz.

Türkiye’de olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de ağaçlandırma ve ormancılık alanında önemli çalışmalar gerçekleştirilmesinden büyük memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim.

Asrın projesi olan KKTC İçmesuyu Temin Projesi ile su temin ettiğimiz KKTC’ne bundan sonra her alanda desteğimiz devam edecektir.

Bu itibarla Yeşilırmak’ta Orman yangınlarında zarar gören alanları yeniden ağaçlandırmak üzere yapmış olduğunuz bu faaliyeti takdire şayan bulduğumu ifade ederek, bu organizasyona katkı sağlayan kişi ve kurumları tebrik ediyor. Selam ve sevgilerimi sunuyorum”.

KARZAOĞLU

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, Yeşilırmak Hatıra Ormanı Projesi’nin, tesis masrafları pek çok özel kuruluş tarafından karşılanan “İlk büyük ağaçlandırma çalışması” olduğunu belirtti.

Karzaoğlu, İklim değişikliğinin etkileri ile yarı kurak bir iklimde ağaç yetiştirmenin çok daha zor olduğuna dikkat çekerek, ağacın öneminin Kıbrıs için çok daha önemli olduğunu vurguladı.

Bölgeye dikilmesi öngörülen 140 bin fidanın 20 bin tanesinin dikiminin yapıldığını belirten Karzaoğlu, Şubat ayı sonuna kadar fidan dikim çalışmasının tamamlanacağını kaydetti.

Karzaoğlu ayrıca 2013-2014 ağaçlandırma sezonu için öngörülen 1.3 milyon fidanın yüzde 80’inin dikiminin de tamamlandığını belirtti.

GAÜ

GAÜ CEO’su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi de bugün başlatılan proje ile bir bölgeye yeniden hayat verdiklerini vurguladı.

Yeşilinin öneminin gün geçtikçe arttığını da kaydeden Vehbi, “Yeşil çok önemli bunu korumak gittikçe daha da zor olacak” dedi.

Vehbi “Bugün ekilecek olan fidanlar ve diğer 1 milyon 300 bin fidanın korunması hepimizin görevidir” dedi.

THE CACAO

The Cacao Şirketinden Tuğçe Alişan, projeye katkı koymaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve projeye katkı koyarken bir amaçlarının da şirketleri bu gibi projelere teşvik etmek olduğunu söyledi.

T&T HAVALİMANI İŞLETMECİLİĞİ

T&T Havalimanı İşletmeciliği Genel Müdür Yardımcızı Naci Işık ise, projeye destek olmaktan onur duyduklarını ve benzer projelere destek vermeye de devam edeceklerini kaydetti.

CREDİTWEST

Creditwest Kurumsal İletişim Sorumlusu Çağla Hami de, iklim koşullarının değiştiği bir  dönemde yeşilin öneminin her geçen gün arttığını, bu nedenle toplum ile bireylere önemli görevler düştüğünü vurguladı.

GÜVEN SİGORTA

Güven Sigorta adına konuşan Mustafa Tokatlı da, Günebakan bölgesinin doğası en güzel olan bölgelerden biri olduğunu belirtti ve adanın yeşillenmesi için katkı koyan herkese teşekkür etti.

Törende katkı koyan kuruluşlara plaket verildi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.